Zafer Partili Pamuk: Fıstık üreticisi sahipsiz!

0
352

“Yeşil Altın” olarak adlandırılan Antep fıstığı hasadı başlarken, fıstık üreticileri, ürün satış fiyatlarının tüccarın insafına bırakılması ve spekülasyoncu stokçulardan şikayetçi. Zafer Partisi Kurucular Kurulu Üyesi ve Antep fıstığı üreticisi Mehmet Pamuk, üretim maliyetlerinin her yıl fahiş şekilde arttığını ve üreticilerin sahipsiz kaldığını söyledi.

FISTIĞIN KADERİ STOKÇULARLA, TÜCCARIN İKİ DUDAĞININ ARASINDA
700 dönüm alanda Antep fıstığı üretimi yapan Mehmet Pamuk, Antep fıstığı üretimini şöyle anlattı: “Yeni dikilen bir fıstık fidanı ortalama 15-20 yılda, rantablı ürün verir hale gelir. Çok meşakkatli bir iştir. Genelde fıstık ağacını diken, ürünü görmez, bir sonraki nesil fıstığı görür. Onun içindir ki, bu nesilin köylüsü de kentlisi de, yeni fıstık dikmek istemez. Fıstığın bakımı da oldukça zor ve emek ister, yılda 4 çift demir, yani 8 defa toprağı süreceksin. Bazen 2 bazen 3 defa ilaçlama, bir defa budama yapacaksın. Her ağacı çapa yapacak, etrafındaki dalı budağı temizleyecek, her yıl gübreleyeceksiniz.

FISTIK ÜRETİCİLERİ SAHİPSİZ
Ürünler olgunlaşmadan 2 ay önce bahçede mutlaka köpekli bekçi bulunduracaksınız. Yoksa hırsızlar traktörü çeker fıstığı silkeler götürürler. Hasat zamanı bir saat bile bekçisiz olmaz. Toplanan fıstıklar halde satışa çıkar. Üretici olarak fiyat belirleme şansınız yok. Fiyatı her zaman alıcı belirler. Eğer satmaz iseniz fıstık hemen solar ve zarar görür. Eğer satmayacaksanız dış kabuğu soydurarak, tuzlu fıstık için kavlak hale getirteceksiniz. Yada güneşte kurutacaksınız. O zaman daha da meşakkatli hale gelir işler. Saklamakta ayrı bir sorun. Kaldı ki bir yıl para harcamışsınız, cebinizde para kalmamış ihtiyaç için satmak durumundasınız. Ayrıca yetmez gibi bir fıstık her sene verimli olmaz ortalama 2 yılda bir verim verir buda demektir ki, yaptığınız her emek ve masraf çarpı 2 demektir.”

HASAT BAŞLADI AMA ÜRETİCİ MALİYETİ DAHİ KARŞILAYAMADI
Pamuk, Ağustos ayı ile birlikte taze ben fıstığının hasatının başladığını ancak üreticilerin kara kara düşündüğünü belirterek, “Çünkü çiftçilerimizin bir yıldır büyük emek harcadığı fıstık yüzde 20 gibi bir mahsül verebildi. Bunun nedeni de çiftçilerin pahalılıktan gübre veremesi ve toprağa yeterli sürüm yapamaması. Olması gereken gibi budam yapılamıyor. Ağaç diplerindeki piç dediğimiz, otlar ve yabani bitkiler ayıklanamıyor. Çünkü üreticiler mazota yapılan fahiş zamlarla birlikte amele ücretlerini de karşılayamaz durumda kaldı.
Tüm bunlar da yetmez gibi sahipsiz fıstığın piyasasında söz sahibi olan neo liberal yani kapitalist tüccarlar fıstığın fiyatını belirliyor. Çiftçi de borçlu harçlı elinde bekletme imkanı olmadığı için tüccarın belirlediği fiyattan fıstığı vermek zorunda kalıyor” dedi.

FINDIĞIN LOBİSİ VAR, FISTIĞIN LOBİSİ YOK
Antep fıstığının dünya genelinde çok önemli bir Türk tarım ürünü markası olduğuna dikkat çeken Mehmet Pamuk, “Antep fıstığı global piyasada bir fındık kadar değer görmüyor. Çünkü fındığın çok güçlü bir lobisi var. Fındık fidanı 10 yılda ürün vermeye başlar, fıstık ise ancak 20 yıl sonrası mahsule geçer.
Çiftçilerin elinden kilogramı 100 liraya alınan fıstıklar, iç fıstık olana kadar yani satışa sunulan aşamada kilosu 700 lirayı buluyor. Bu kadar farkın çok fahiş fark kabul edilebilir bir durum değildir. Daha kabul edilebilir tutarlara çiftçinin emeklerini zayi etmeden almaları gerekir” diye konuştu.
GÜNEYDOĞUBİRLİK TEKRAR AÇILSIN
Kendi şahsı ve şirketi adına Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve çiftçilik belgeleri olduğunu da kaydeden Pamuk, Antep fıstığı üreticilerinin gerçek anlamda desteklenebilmesi için; geçtiğimiz yıllarda kapatılan Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin tekrar hayata geçirilmesi ve Antep Fıstığı için de taban fiyatlar belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz