Rakamlar sevindirdi! Gaziantep’in ihracatında güçlü toparlanma var

0
92

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Ağustos 2026 döneminde 1,1 milyar dolarlık ihracata imza atarken, bölgenin sanayi ve üretim kenti olan Gaziantep geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,3 oranında artışla 919 milyon 550 bin dolarlık ihracat başarısı gösterdi.
2026 yılının 8 aylık sürecinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden toplam 8,2 milyar dolar ihracat yapılırken, bu süreçte Gaziantep tek başına 7 milyar dolarlık ihracata imza attı ve Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan iller arasındaki 6. sıradaki yerini korudu.
BÖLGE İHRACATINDA GÜÇLÜ TOPARLANMA VE ULUSLARARASI TEMASLAR
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Mete Akcan, küresel ticarette yaşanan daralma, bölgesel jeopolitik gelişmeler ve artan lojistik maliyetlerin ihracatçılar üzerindeki baskısına rağmen pazar çeşitlendirme çalışmalarının kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti. Ağustos ayında kaydedilen artışın toparlanma açısından önemli bir gösterge olduğunu vurgulayan Akcan, Körfez ülkelerine yönelik jeopolitik risklerin artmasıyla karayoluyla Orta Doğu’ya gerçekleştirilen ihracatta belirgin bir hareketlilik yaşandığını, ancak navlun fiyatlarındaki artışın maliyetleri yükselterek rekabet gücünü etkilediğini ifade etti.
Ağustos ayı içerisindeki faaliyetlere de değinen Akcan, Çin’in Şanghay kentindeki Intertextile Shanghai Apparel Fabrics 2026-2 Fuarı’na katılım sağlandığını, yeşil dönüşüm gündemi kapsamında “COP31 Türkiye Buluşmaları: Gaziantep” etkinliğine ev sahipliği yapıldığını ve 63. Şam Uluslararası Fuarı’na katılarak Suriye pazarındaki ticari ilişkileri geliştirme yönünde temaslarda bulunulduğunu aktardı. Hububat ve Kuru Meyve Birliklerinin ise sorunların çözümüne yönelik Ankara’da temaslar gerçekleştirdiğini kaydetti.
SANAYİCİDEN FİNANSMAN VE REFORM ÇAĞRISI
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ocak-ağustos döneminde Gaziantep’in ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,9 oranında artışla 6 milyar 964 milyon 745 bin dolara ulaştığını belirtti.
Parasal sıkılaşma süreci uzadıkça sanayicilerin zorluklarının arttığına işaret eden Ünverdi, 2027-2029 Orta Vadeli Programı’nda (OVP) sanayi ve üretime daha fazla destek verilmesini beklediklerini ifade etti.
Enflasyonla mücadele sürerken uygun maliyetli finansmana erişim konusunun acilen çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Ünverdi; Eximbank ve Reeskont kredilerinin geliştirilmesini, girdi maliyetlerini düşürecek sübvansiyonların sağlanmasını ve döviz kuru ile enflasyon dengesinin gözetilmesini talep etti.
KATMA DEĞERLİ ÜRETİM VE DOĞRU PAZAR STRATEJİSİ
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, ihracattaki artışın sevindirici olduğunu ancak küresel ticarette rekabetin zorlaştığı bu dönemde katma değerli, sürdürülebilir ve rekabetçi bir ihracat yapısına odaklanılması gerektiğini belirtti.
GTO Başkanı Yıldırım, artan maliyetlerin yanı sıra ABD’nin 60’tan fazla ticaret ortağına uyguladığı yeni gümrük vergilerinin ev tekstili, teknik tekstil ve hazır giyim sektörleri üzerinde ilave maliyet ve rekabet baskısı oluşturduğunu kaydetti.
Ticaret Bakanlığının döviz dönüşüm desteğini artıracak adımlarını memnuniyetle karşıladıklarını bildiren Yıldırım, GTO Dış Ticaret İstihbarat Merkezi (DTİM) aracılığıyla firmaların doğru pazarlara ve potansiyel alıcılara ulaşmasını sağlayarak yeni pazarlara erişimi desteklediklerini ifade etti.
BÖLGE İLLERİNİN AĞUSTOS İHRACATI
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ağustos ayında Gaziantep’in ardından en fazla ihracat gerçekleştiren diğer illerin dağılımı şu şekilde gerçekleşti:
Ağustos ayında Gaziantep’in ardından bölgede en fazla ihracat yapan diğer iller sırasıyla Kahramanmaraş 111,4 milyon dolar, Mardin 76,9 milyon dolar, Şanlıurfa 36 milyon dolar, Malatya 34,5 milyon dolar, Adıyaman 10,3 milyon dolar, Diyarbakır 19 milyon dolar ve Kilis 9,2 milyon dolar olarak gerçekleşti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz