Önceki Dönem Adalet Bakanı ve ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Adayı Abdulhamit Gül, inşaat müteahhitlerinin Meslek Odası’na kavuşması için TBMM’nin yeni yasama döneminde çalışma yapacaklarını açıkladı.
Abdulhamit Gül, beraberinde Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ile birlikte Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER)’i ziyaret etti.
GAİMDER Başkanı Bora Kanevetci ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşılanan Abdulhamit Gül ve beraberindeki isimler, üyelerin sorunlarını dinledi.
GÜL “HUKUKİ ALTYAPIYI GÜÇLENDİRECEĞİZ”
Abdulhamit Gül, Türkiye’nin yaşadığı deprem felaketinden sonra hükümetin tüm imkanlarını seferber ettiğini hatırlatarak, bu seçim döneminde de tüm önceliklerini deprem bölgesine verdiklerine dikkat çekti. Türkiye’deki kentsel dönüşüm politakalarını daha da geliştirmek adına hukuki altyapıyı güçlendireceklerini açıklayan Gül, bu manada müteahhitlik sektörünün yaşadığı sıkıntıları çözmek için daha fazla çaba göstereceklerini açıkladı.
MESLEK ODASI SÖZÜ
Abdulhamit Gül, ziyareti sırasında, GAİMDER Başkanı Bora Kanevetci’nin sektörün disiplin altına alınması için öncelikle bir Müteahhitlik Meslek Odası kurulması yönündeki talebi üzerine “Oda ve STK’larımızla birlikte el ele vererek, daha dirençli yapılan oluşturmak hepimizin ortak görevi. Bu alanda yapacağımız ciddi düzenlemeler olacak. Müteahhitlik Meslek Odası da bunlardan birisi. Sizleri dinleyerek doğru bir istikamette ilerleyeceğiz. Gaziantep’e il birliğiyle daha yaşanabilir hale getireceğiz” diye konuştu.
BELEDİYE BAŞKANLARI PROBLEMLERİ DİNLEDİ
Ziyarette, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu birer konuşma yaptıktan sonra, üyelerden gelen soruları cevaplandırdı.
Başkan Fatma Şahin, Gaziantep’i birlikte çalışma modeli ile yönettiklerini belirterek, çalışma dönemi boyunca bu sektörle her zaman diyalog içerisinde olduğunu ve bundan da şehrin fayda gördüğünü söyledi. GAİMDER’in her zaman çözümün bir parçası olarak, şehrin ortak sorunlarında aktif rol üstlenen bir dernek olduğuna dikkat çeken Şahin “Her zaman çözüm odaklı, birlikte çalışmalar yaptık. Aynı işbirliğimiz, kararlılıkla devam edecek” dedi. Şahin, GAİMDER’in daha iyi koşullarda hizmet üretmesi için, kendileri döneminde Derneğe yeni bir yer kazandırılmasından da ayrıca mutluluk duyduklarını ifade etti.
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu yaptığı hizmetleri anlattı ve özellikle kentsel dönüşüm alnında önemli işler yaptıklarını kaydetti. Tahmazoğlu, müteahhitlik sektörünü çözümün bir parçası olarak gördüklerini belirterek, özellikle Hasılat Paylaşımı yöntemiyle yüksek fiyatlı arsa sorununu çözerek sektörü büyük katkı sağladıklarını söyledi. Tahmazoğlu, e-ruhsat sistemine geçtiklerini hatırlatarak, Türkiye’nin en hızlı inşaat ruhsatı veren belediyesi olma yolunda kararlı olduklarını söyledi.
Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ise göreve geldikleri günden bu yana yaptıkları uygulamalar ile Gaziantep’in doğru yapılanmasına katkı sağladıklarını açıkladı. Fadıloğlu “Özellikle deprem sonrası oluşan tablodan da görüldüğü üzere, zaman bizim haklılığımızı ortaya koydu. Şehrimizin bundan sonra da bilinçli bir planlama ve dönüşüm politikasıyla çok daha iyi bir seviyeye geleceğini görmekteyiz” dedi. Fadıloğlu “Yapacağımız plan ve uygulama değişiklikleriyle kentsel dönüşümü en hızlı şekilde yapılmasını sağlamak istiyoruz” ifadesini de kullandı.
KANEVETCİ’DEN ÇÖZÜM RAPORU
Belediye Başkanlarının konuşmalarının ardından söz alan GAİMDER Başkanı Bora Kanevetci, acilen bir Meslek Yasası’na ihtiyaç duyduklarını açıkladı. Kanevetci “Mesleğimizi belirli bir disiplin altında sürdürebilmemiz için Oda statüsüne kavuşmak için Sayın Bakanımızdan burada söz istiyoruz” deyince, üyeler alkışla destek verdi. Abdulhamit Gül ise göreve yeniden geldiklerinde bu konuyu hızlı bir şekilde gündeme getireceklerine dair söz verdi.
Bora Kanevetci, binaların yapıldıktan sonra, bina sakinleri tarafından yapılan tahribatlardan müteahhitlerin sorumlu tutulamayacağını ifade ederek, bunun için yasal düzenleme yapılarak, binaların 2 yılda bir muayeneden geçirilmesini talep etti.
Yerel yönetimlerle her zaman iyi ilişkiler içerisinde çalıştıklarını ve bundan sektörün ve şehrin fayda gördüğünü söyleyen Kanevetci teşekkürlerini iletti. Kanevetci “Müteahhitlerimiz depremde çok ciddi bir sınav verdi. Depremin şiddeti göz önüne alındığında sorumluluklarımızın daha fazla arttığını görmekteyiz. Aynı sorumluluk bilinci içerisinde depreme dayanıklı binalar yapmaya devam edeceğiz. Elbette daha güvenli yapılarda oturmak hepimizin hakkı. Müteahhitlik sektörü olarak üzerimize düşeni her zaman yapmaya devam edeceğiz” dedi. Kanevetci toplantıda ayrıca, orta hasarlı binaların akıbetlerinin ne olacağıyla ilgili düzenlemelerin de acilen netleşmesini beklediklerini ifade etti.
Kamu müteahhitlerinin sorunlarını da gündeme getiren Başkan Kanevetci, sektörün tüm sorunlarını içeren bir çözüm raporunu Abdulhamit Gül ve belediye başkanlarına takdim etti.