Meriç: “Eczacı ödeme alamıyor, yüksek faizli kredi atında eziliyor”

0
187

Eczacıları sorunlarını TBMM gündemine taşıyarak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Melih Meriç: “Eczacı ödeme alamıyor, yüksek faizli kredi atında eziliyor” dedi.
Eczacıların, depolardan 3 ay vadeyle aldıkları ilaç satışlarının yüzde 80’ini Türkiye genelinde Sosyal Güvenlik Kurumları ile konsolide bütçeye bağlı olan kamu kurum ve kuruluşlarına yaptıklarını söyleyen Melih Meriç, “Bu kurumlardan biri olan Göç İdaresi Başkanlığı, geçici koruma kapsamındaki yabancıların ilaç ödemelerini geri ödeme sistemindeki sorunlar nedeniyle eczacılara ancak 120 gün sonra ödeme yapabiliyor. Gelen ödemeler ise Gaziantep’te ve diğer bazı illerin Defterdarlıklarında 15 gün daha bekletiliyor. Dolayısıyla 3 ay vadeyle ilaç alan eczacılar, bazı kamu kurumlarından alacaklarını 4,5 ay sonra tahsil ettiklerinden dolayı ağır ekonomik sıkıntılar yaşıyorlar.” dedi.
CHP’li Meriç, “Geri ödeme sistemindeki aksaklıklar ve sorunlar nedeniyle zor şartlarda ayakta durmaya çalışan eczacılar, ilaç aldıkları dağıtım kanallarına aylardır borçlarını ödeyememekte, bu borçlarını ödeyebilmek için yüksek faizli kredi borcu altına girmektedir. Bu durum ise birçok eczanenin kapanmasına neden olmaktadır. AKP iktidarının sağlıkta devrim diye başladığı yolculuk, kendi vatandaşına ilaç bulmakta zorlanan bir çöküşle son bulmuştur. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu gidişata dur demek, eczacılarımızın ve hastalarımızın mağduriyetini gidermek için hem genel kurul çalışmalarımızda hem de saha temaslarımızda konuyu gündemde tutmayı sürdüreceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Melih Meriç konuya ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e şu soruları yöneltti:
⦁ Eczacıların Göç İdaresi’nden alacaklarını 120 gün sonrası yerine daha kısa vadede ödenmesine yönelik yapılan bir çalışma var mıdır? Var ise ne zaman hayata geçecektir?
⦁ Göç İdaresinden gelen ödemelerin bazı illerin Defterdarlıklarında 15 gün daha bekletilmesinin gerekçesi nedir?
⦁ Son 3 yılda defterdarlıklarda bekletilen ödemeler nedeniyle kaç Eczacıdan şikâyet alınmış, bu şikâyet sonucunda söz konusu Defterdarlıklara ne tür işlem yapılmıştır?
⦁ Kamu kurum ve kuruluşlarının geri ödeme sistemindeki sorunların çözümüne yönelik bugüne kadar atılan adımlar nelerdir?
⦁ Geri ödeme sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle Eczacıların finans zorluklarını aşabilmesine yönelik düşük faizli kredi desteği sağlamayı planlıyor musunuz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz