EMO Şube Başkanı Arıkan’dan ‘bilirkişi’ uyarısı

0
73

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, adaletin tecelli etmesinde bilirkişi raporunun çok önemli olduğunu belirterek, kişilerin kendi beyanı ile bilirkişi olmasının yanlış bir uygulama olduğunu söyledi.
EMO Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, “Odalardan, üniversitelerken, hakimlerden oluşan tarafsız bir ‘Bilirkişi Yeterlilik Komisyonu’ kurulmalı. Bu komisyon bilirkişi olmak isteyenleri mülakatla değerlendirmeli ve başarılı olanları, bilirkişi olarak görevlendirilmeli” önerisinde bulundu.
Arıkan, yaptığı yazılı açıklamada; Türkiye’de 2023 verilerine göre kayıtlı yaklaşık 150 bin bilirkişi bulunurken, bu bilirkişilerin, kendi beyanları ile bilirkişi olmasının bir çok sıkıntılar ortaya çıkardığı dile getirtildi.
BİLİRKİŞİLERİN KONULARINDA UZMAN OLMALARI GEREKLİ
Arıkan, adaletin tecelli etmesi için bilirkişi raporunun çok önemli olduğunu belirterek, “Depremler, seller v.b. gibi doğa olaylarının sonuçlarında meydana gelen zararlar ile insan ihmalinden, konusunda bilgi ve yetersizliğinden dolayı oluşan yangın, iş kazaları, trafik kazaları sonucunda; özel veya tüzel kişiler hukuğa başvurduklarında, doğal olarak mahkemelerce bilirkişi görüşü alınmaktadır. Adaletin tecelli etmesi için, bilirkişinin raporu esastır. Dolayısı ile bilirkişilerin verdikleri raporlarda hata yapmamaları için konularında uzman olmaları, olayların büyüklükleri ve vahametine göre tecrübeli, daha önceden verdikleri raporlarda isabet konusunda kararlılık göstermeleri gerekmektedir” dedi.
KÖPRÜ PROJESİ YAPMAMIŞ, İNŞAATINDA ÇALIŞMAMIŞ, KONTROLLÜĞÜNÜ YAPMAMIŞ BİR MÜHENDİS BU KONUDA NASIL RAPOR VEREBİLİR?
Geçmiş yıllara nazaran bilirkişilik sisteminde de düzelmeler olduğunu söyleyen Arıkan, “Uzmanlık alanları azaltılmış, 5 alt başlığa düşmüştür. Ancak bu uzmanlık alanlarında, beyan esas alındığından, beyanının yeterliliği kontrol edilememektedir. Örneğin; Enerji nakil hatlarında proje yapmamış, deneyimi olmayan bir mühendis, enerji nakil hatlarındaki sorunlardan dolayı nasıl bilirkişi olabilir? Köprü projesi yapmamış, inşaatında çalışmamış, kontrollüğünü yapmamış bir mühendis bu konuda nasıl rapor verebilir? LPG dolum tesisleri konusunda bilgi sahibi olmayan, bir mühendis bu konuda nasıl bilirkişi olabilir?” diye konuştu.
BİLİRKİŞİ YETERLİLİK KOMİSYONLARI KURULMALI
Bilirkişilerin belirlenmesi için ‘Bilirkişi Yeterlilik Komisyonları’ kurulması gerektiğine dikkat çeken Arıkan, “Bilirkişilerin beyan ettiği uzmanlık alanlarının yeterliliği tespiti için Hakimler, Hukuk Fakülteleri, Mühendislik Fakülteleri, Meslek Odaları’nın olduğu Bilirkişi Yeterlilik Komisyonları’nın oluşturularak, mülakat yapılması gerekli. Bilirkişiliğe ilk başlayanların, nitelikli rapor hazırlayabilmesi için; öncelikle çoklu heyetlerde görevlendirilmesi, yasa ve yönetmeliklerin, kanaat ve görüş dayanaklarının, rapor şablonlarının öğrenilmesi açısından 1 yıl ve belirli sayıda görev alması şartının getirilmesi, böylelikle tecrübe kazanmasının sağlanması gerekir. Bilirkişilerin verdikleri raporlara göre güvenilirlik karnesinin oluşturulması ve uygulanması, yetkililerce bu karneye ulaşılabilmesi şarttır. Bilirkişilik hatalarının minimize edilebilmesi ile, birçok özel veya tüzel kişilerin mağdur edilmesi ve geri dönüşü mümkün olmayan hak kayıpları, dolayısı ile adaletin gecikmesi de engellenecektir. Konunun öneminin altını çizer, EMO Gaziantep Şube olarak katkı koyabileceğimizi belirtiriz” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz