Dünyanın vicdani bir devrime ihtiyacı var

0
207

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin “Ciddi adalet eksikliğinin ve empati yoksunluğunun yer aldığı böyle bir dünyanın vicdani bir devrime ihtiyaç duyduğunu söylemeliyim” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’te düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Avrupa Birliği ülkeleri temsilcileri ve Birleşmiş Milletler yetkililerinin katıldığı ‘Göç ve Yerinden Edilmeye Yönelik Yerel Çözümler Uluslararası Forumu’nda önemli mesajlar verdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’te göç konusunda büyük bir başarı hikâyesi yazıldığını hatırlatarak, “Hepimiz zamanın ve mekânın şahitleriyiz. Dünyanın nereye doğru gittiğine hepimiz tanıklık ediyoruz. Zengin ve fakir arasındaki gelir-gider makasının açıldığını görüyoruz. İnsanların temiz su bulamadığına tanıklık ediyoruz. Ciddi adalet eksikliğinin ve empati yoksunluğunun yer aldığı böyle bir dünyanın vicdani bir devrime ihtiyaç duyduğunu söylemeliyim. Bizde komşu hakkı çok önemlidir. Komşumuzda kimyasal bombaların altından evladını, namusunu ve canını kurtarmak için mücadele eden insanlar var. Biz de diğer ülkeler gibi yaşanan bu üzücü olaylara kayıtsız kalamayız. Vicdanımızın sesine kulak vererek milyonlarca Aylan bebeğin hayattan yok olmasının önüne geçmeliyiz. Kurucu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı döneminde kabinede Suriye ile ilgili reformların yapılması ve bu kaosun oluşmaması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ne kadar mücadele ettiğine birebir şahitlik ettim. Açık kapı politikasıyla 7 yıldan bu yana bütün dünyaya nasıl insanlık dersi verileceğini gösterdik” diye konuştu.
Türkiye’nin iç savaştan kaçarak sınıra dayanan Suriyelileri açık kapı uygulamasıyla çocuk kadın ve yaşlı başta olmak üzere 500 bin Suriyeliye sofralarını açtıklarını aktaran Şahin, 2011-2019 yılları arasında geliştirilen birlikte yaşama kültürü kapsamında tüm Dünya’ya model olabilecek “Gaziantep Modeli”ni hayata geçirdiklerini belirtti.

GAZİANTEP, DÜNYAYA ÖRNEK OLMALI
Sosyal Araştırma Merkezi (SARMER) kurduklarını hatırlatan Şahin, şunları anlattı: “Bu merkez aracılığıyla 100 bin Suriyeli vatandaşın öğrenim hayatına devam etmesi gerektiğini tespit ettik. Yönetmeliğin değişmesine vesile olup çocuklarımızın ‘birlikte öğretme modeli’ oluşturduk. Bunun yanı sıra çalışma hayatında yaşanan durumlara da el attık. İstihdam oranını düzenli bir şekilde dengelememiz gerekiyordu. Sadece mültecilerin ya da sadece kendi vatandaşlarımız için oluşturacağımız bir istihdam modeli büyük problemlere yol açabilirdi. Mülteci kardeşlerimizi de bağrımıza bastık. Bunun mali bir yük getirdiğini siz de tahmin edebilirsiniz. Ama bunu yapmasaydık, bugün bunları konuşamayacaktık ve bütün Dünya’ya Gaziantep ve Türkiye modelini anlatamayacaktık. TUİK verilerine göre neye ihtiyacımız varsa hepsini raporladık. Konut sıkıntısı üzerine oluşturduğumuz verilerin akabinde artan konut ihtiyacını göz önünde bulundurarak Kuzeyşehir projesini hayata geçirdik. Öte yandan 2014’te içme suyu problemini fark etmeyip de yolumuza devam etseydik bugün ciddi su sıkıntısıyla karşı karşıya kalacaktık. Melen’den sonra Türkiye’nin en büyük su projesini devreye soktuk ve su problemini ortadan kaldırdık. Şehrin her yanını altınla döşesek susuz kalmış bir şehrin kimseye faydası yoktur. Nasıl ağır bir yükle yola çıktığımızı, büyük bir sınavdan geçtiğimizi sizler de bizimle empati yaparak görebilirsiniz. Düzbağ Projesi’ni 2 yılda bitirdik, kimse inanmadı. 130 kilometreden dağları delerek kente su getirdik. Şehir adına önemli işlerin altına imza atmak için kurum içinde de değişime gittik. Belediye bünyesinde yeni bir birim oluşturduk. Böylelikle sadece göç işine bakan profesyonel bir birimle daha iyi sonuçlar elde etmeyi başardık. Akabinde de çalışmalarımızı buna göre planlayarak yolumuza devam ettik. Üniversitelerinin içinde Suriye masaları oluşturduk. Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Sanayi Odası, Suriye masası oluşturdu. ‘Şikayet Etme Çare Bul’ anlayışıyla yola çıktık. Bardağın dolu tarafına bakarak daha koordineli bir şekilde yol olmayı amaçladık. Bizim medeniyet kodlarımız cömertliği öne çıkarıyor. ‘Veren El Alan Elden Üstündür’ diyor. Bu güçlü paylaşım duygusu olmasaydı kötü durumda olurduk. Meslek kurslarında kendi vatandaşımıza nasıl ders veriyorsak bunu Suriyeli vatandaşlarımız için de yaptık. Sistemin içine onları da dahil ettik. Edinilen mesleklerin sonrasında istihdam oluştu, aile ekonomisine katkı sunuldu. Birçok çalışmamızla dünyaya örnek oluyoruz.”
Sosyal uyum, konut, istihdam, sağlık, eğitim ve eşit belediye hizmetlerini kapsayan Gaziantep Göç Yönetim Modeli’ni anlatan Şahin, Büyükşehir olarak standart görev tanımının dışına çıktıklarını, kendi vatandaşlarına yönelik hizmetin aynısını göçmenler için de sunduklarını söyledi.
Başkan Şahin, ihtiyaçlara dayalı proje üreten, göçmenlere hizmet veren birimler arasında koordinasyonu sağlamak, uluslararası kuruluşlar, üniversitelerle sivil toplum kuruluşlarıyla yakın işbirliği kurmak için Kadın Aile eğitim ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Göç Yönetim Şube Müdürlüğü kurduklarını altını çizdi.
Şahin, etkinliğin ana çıktısının yerel çözümlere ilişkin küresel ve bölgesel düzeyde kabul gören ilkelerin uygulanmasına yönelik iyi uygulamaları yansıtan 2019 Gaziantep Bildirgesi’ni hayata geçirilmesini beklediklerini kaydetti.
Dil, çocuk işçiliği, erken yaşta evlilik, ortak bir veri ağının bulunmayışı, eğitim ve sosyal hizmetlerin yetersizliğine dönük çok sayıda sorunla karşı karşıya kaldıklarını dillendiren Şahin, bu sorunların en kısa sürede çözülebilmesi için uluslararası desteğe ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.

RODRİGUEZ: ŞAHİN LİDERLİK ÖRNEĞİ GÖSTERİYOR
BM Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez de “Forumda yerel yönetimlerin yapısal çalışmaları anlatılacak. Gaziantep, kalkınma hedeflerinde çok başarılı. BM Türkiye ve belediyeler ortaklığı sayesinde bütün sorunlar çözülecektir. Yerel yönetimin önemi yadsınamaz. Gösterdiği liderlik için hem belediye başkanımıza hem diğer paydaşlara teşekkür ediyorum” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz