Çocukluk çağı kanserlerinde tedavide çağ atlandı

0
115

Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ekrem Ünal, “Kök hücre nakli ile çığır açan birçok tedavi metodundan esinlenerek ve hastalıkların oluşum mekanizmasının bilimsel gelişmeler ile aydınlatılması sonucu akıllı ilaçlar geliştirildi” dedi
Çocuk Hematoloji Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ekrem Ünal, çocukluk çağı kanserlerinde kişiye özel ve multidisipliner tedavi uygulamalarının yanında, Çocuk Hematoloji ve Onkoloji hastalıkları hakkında önemli bilgiler verdi.
Prof. Dr. Ünal, hematolojik olarak en sık görülen hastalığın anemi (kansızlık) olduğunu, aneminin de kendi içinde demir eksikliği anemisi, vitamin B12 ve folik asit eksikliği anemisi olarak sınıflandırıldığını ve beslenme eksiklikleriyle ortaya çıktığını söyledi.
Prof. Dr. Ünal, trombosit düşüklüğü anlamına gelen ‘trombositopeni’nin sık görülen hematolojik hastalıklardan olduğunu aktararak, beyaz kan küresi anlamına gelen ‘lökosit’ sayısının düşüklüğü ve yüksekliği de hematolojinin ilgi alanına girdiğini ifade etti.
Onkoloji alanında ise çocukluk çağında sıklık sırasına göre en çok görülen hastalıkların lösemi, beyin tümörleri, lenfoma, ‘Nöroblastom’ denilen sinir kalıntı hücrelerinden köken olan bir kanser, böbrek tümörleri ve kemik tümörleri olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Ünal, bu kanserlerin tedavisinde ilgili bölümlerle beraber, cerrahi işlem yapıldıktan sonra kemoterapi ve bazen de radyoterapi uygulandığına dikkati çekti.
Prof. Dr. Ekrem Ünal, sağlık dünyasında son yıllarda Çocuk Hematoloji Onkoloji alanında gerçekleşen önemli değişiklikler ve gelecekte yapılacak olan tedaviler hakkında da bilgiler vererek, çok uluslu ve çok merkezli çalışmalar sonucunda çocuk hematoloji onkoloji alanında çok büyük başarılarla birlikte hastaların sağ kalım oranlarında ciddi artışlar kaydedildiğinine dikkat çekti.
100 yıl önce lösemi denilen kan kanserinden kurtulma oranının yüzde 20’lerde iken şu anda bu oran yüzde 80-90’lara ulaştığını söyleyen Prof. Dr. Ekrem Ünal, “20 yıllık çocuk hematoloji onkoloji tecrübemde, tedavi ettiğimiz çocuk hastalardan mimar, mühendis anne baba olanlar çok sayıda mevcut. Artık tedavi ettiğimiz çocukların çocuklarına da mutluluk ile bakıyoruz. Kök hücre nakli ile çığır açan birçok tedavi metodundan esinlenerek ve hastalıkların oluşum mekanizmasının bilimsel gelişmeler ile aydınlatılması sonucu akıllı ilaçlar geliştirildi. Ayrıca tek gen hastalıklarında genetik bozukluğun tespit edilip tedavi imkanı sağlayan gen tedavileri de günümüzde kullanılmakta. Ülkemizde ticari firmaların faz çalışması dışında ilk gen tedavisi daha önce katkılarım ile Hollanda da Ledien Üniversitesinden Prof. Dr. Arjan Lankaster ile işbirliğimiz sonucunda nadir ve kalıtımsal bir hastalık olan RAG1 geninde bozukluk olması sonucunda olan ağır kombine immun-yetmezliği olan hastaların gen tedavisine yönelik RECOMB isimli gen tedavisinin Türkiye’deki ilk ayağını oluşturmak üzere başlattık” şeklinde konuştu.
Bugün çok gelişmiş ve pahalı tedavilerin artık kapıda olduğuna dikkati çekerek, özellikle ülkede medyada çok dikkat çekerek, SMA hastalıklarının tedavisi için milyonlarca dolar toplandığını belirten Prof. Dr. Ünal, bu yüksek teknoloji gerektiren gen tedavilerinin Türkiye’de ve bölgede Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde yapılması için tüm gayretlerini sarf ettiklerini kaydetti.
Şu an hematoloji onkoloji için takip ettikleri çocukların bir kısmını kemoterapi ile tedavi ettiklerini kaydeden Ünal, “Kemoterapinin yan etkisi olan kan değerlerinde azalmadan dolayı eritrosit ve trombosit denilen kan hücreleri de çok ihtiyaç duymaktayız. Bunun için Bunun için 18 ile 50 yaş arasında herhangi bir kronik hastalığı olmayan tüm vatandaşlarımızı ve düzenli kan bağışında bulunmaya davet ediyorum. Kan verdikçe insanlar daha sağlıklı olmakta ve insandan başka kaynağı olmayan kan verildiği zaman kanserli bir çocuğun yüzünde gülümsemeye yol açmaktadır. Dünyada hiçbir maddi ölçü ile bu haz ile kıyas edilemez. Ayrıca değerli halkımızdan Kızılay’a kan bağışına gittikleri zaman sadece 3 tüp vererek kök hücresi bağışçısı olma, anlamına gelen TÜRKÖK vericisi olmaya da davet ediyorum” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz