‘Afete ve hayata hazırım’ yarışmasında İslahiyeli gençler birinci

0
520

Bursa’da düzenlenen ‘Afete ve hayata hazırım’ konulu yarışmasında ‘İnsansız çığ altında hayat kurtarma aracı ile insansız yerli ve milli yangın söndürme uçağı’ ile İslahiye Gençlik Merkezi Takımı 1’inci oldu.
Bursa Uludağ Üniversitesi’ndeki ‘Afete ve hayata hazırım’ konulu yarışmaya Ankara, Kahramanmaraş, Bursa, İzmir ve Gaziantep’ten 18 takım katıldı. Yarışmada, 18 farklı kategoride projeler yarıştı. İslahiye Gençlik Merkezi Takımı, ‘İnsansız çığ altında hayat kurtarma aracı ile insansız yerli ve milli yangın söndürme uçağı’ ile robot stratejisi ve 3D tasarımla Türkiye 1’incisi olup ödül aldı.
İslahiye Gençlik Merkezi Müdürlüğü’nün açtığı kursa katılan 12 öğrenci, proje için 10 ayda 320 saat çalıştı. 2 farklı takımdaki öğrenciler, jeoloji ve inşaat mühendisleriyle sahada yaptıkları çalışmaların ardından doğal afet öncesi, afet anı ve sonrasında nelerin yapılması gerektiğini araştırdı.
Bursa’da 4 ve 5 Haziran’da Gelecek Nesil Bilim Yarışması’nda kendilerine ‘Lego Fatihleri’ adını veren takım, ‘robot stratejisi’ kategorisinde, ‘Team Sirius’ takımı ise ‘3D tasarım’ kategorilerinde Türkiye birinciliği elde etti.
Ödül aldıkları için mutlu olduklarını belirten takım kaptanı Fahrettin Keş, ”İslahiye Gençlik Merkezi’nin açmış olduğu kursa katılan 12 arkadaşımızla 10 ay önce haftada 8 saat çalışmaya başladık. Arkadaşlarımızla hazırladığımız İnsansız çığ altında hayat kurtarma ve yerli ve milli insansız yangın söndürme uçağımız ile Bursa Uludağ Üniversitesi’nin düzenlemiş olduğu yarışmada 2 farklı dalda elde ettiğimiz Türkiye Birinciliğiyle hem ailelerimizi hem de ilçemize gurur yaşattık. Bundan sonraki hedefimiz bu robotlarımızı daha geliştirerek güncel hayatta canlıları kurtarmasını sağlamaktır” dedi.
Kurs hocası Merve Demir ise “Masa temamız afete ve hayata hazırım projesidir. Afet ile ilgili bilinçlendirme, mühendislik alanlarında bilgilendirme, öğrencilerimiz jeoloji ve inşaat mühendisliği alanlarında tarama yaparak araştırmalarını gerçekleştirdiler. Öğrencilerimiz aynı zamanda deprem öncesi, deprem anında ve deprem sonrasında neler yapılması gerektiğinin yanında jeoloji ve inşaat mühendislerinin görevlerinin neler olduğunu öğrendiler. Bu öğrendiklerini kodlama yaparak robotlarla neler yapılabileceği üzerinde çalışma yaptık.10 ay süren çalışma sonrasında öğrencilerimizle birlikte insansız çığ altında hayat kurtarma robotu, insansız yerli ve milli yangın söndürme uçağımızı yaptık. Asıl amacımız bu projelerin hayata geçirilmesiyle insan hizmetine sunulmasıdır. Bu robotlarımız insansız ve uzakta kumanda edilebilmeleridir. 2 takımla katıldığımız yarışmada Robot Stratejisi kategorisinde, Team Sirius takımı ise 3D tasarım kategorilerinde Türkiye birinciliği elde ettiler. Öğrencilerimi kutluyorum” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz