Kırkayak Kültür tarafından bu yıl 8.sini düzenlenen Zeugma Film Festivali 19’u açılış gecesi olmak üzere 20-24 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Uluslararası Zeugma Film Festivali, bu yıl da Ortadoğu’dan Avrupa’ya dünya sinemasının ve Türkiye sinemasının en nitelikli ve bol ödüllü filmlerini Gaziantep’te sinemaseverlerle buluşturacak.
Zeugma Film Festivalinin bu yılki teması “Sinema Bir Şenliktir”. Gaziantep’te sinema kültürünün yerleşmesine katkıda bulunmak, sinemanın bir sanat olarak yaygınlaşmasına ve daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla düzenlenen festival sinemaseverlere ulusal ve uluslararası festivallerde ödül alan filmlerle dolu bir hafta sunuyor.
Gaziantep’te, kültür-sanat ve göç çalışmaları alanında çalışmalar yürüten Kırkayak Kültür; “Yaşadığımız kentlere, göçle yeni gelenlerle, toplumsal uyum ve birlikte yaşam pratiklerinin, kültür ve sanatın evrensel gücüyle desteklenmesi gerektiğini, kültür ve sanatın; toplumların bir arada yaşamasını ve toplumsal uyumu kolaylaştıran, toplumun farklı kesimlerinin birbirlerine temas ettiği ortak alanlar olduğunu, bu temas noktalarını genişleten alanlarda çalışmalar yapmanın öneminin bilinciyle kurumsal olarak “entegrasyon ve birlikte yaşam” eksenli göç çalışmaları yapıyor.
Sekizinci yılında festival, yeni komşularının kattığı değerlerle şekilleniyor ve gelişiyor. Bir desenin yolculuğundan esinlenen festival topraklar, kültürler, farklılıklar, benzerlikler arasında seyahat ediyor ve tüm yeniliklerden beslenerek kültürel olarak zenginleşiyor. Aynı bir desen gibi festival de ötekileri barındırdıkça güçlenerek güzelleşiyor. Festival, her sene olduğu gibi bu sene de birlikte yaşamı savunuyor ve sinema şenliğinin kapılarını tüm gücüyle herkese açıyor.
Bu nedenle bu yıl festivalde geçen yıllarda olduğu gibi, “Birlikte Yaşam” teması kapsamındaki filmler Arapça ve Türkçe altyazılı olarak gösterilecek. Kırkayak Kültür, göç çalışmalarında; Gaziantep’in yeni hemşerilerini ve onların kültürel birikimlerini bir zenginlik olarak düşünmekte ve kentin kültür ve sanat hayatına yeni bir katkı olarak ele almaktadır. İki toplumun bir arada yaşamayı öğrenme sürecinde kültür ve sanat faaliyetlerinin önemine vurgu yapmaktadır. Festival kapsamında Birlikte Yaşam Filmleri, Kadın Filmleri, Dünya Sineması, Mavi Balon Çocuk Filmleri Seçkisi, Belgesel Filmler ve Hisar Kısa film Seçkisi olmak üzere 6 seçki bulunmakta. Hem içerik olarak hem de izleyici kitlesi olarak daha kapsayıcı bir festival Gazianteplileri bekliyor.
Uluslararası Zeugma Film Festivali’nde bu yıl, dünyanın dört bir yanından ödüllü filmler var.
- Zeugma Film Festivali Açılış Filmi:
Festival açılışı 19 Kasım Salı akşamı saat 19.00 da festivalin yapılacağı Gaziantep Forum Cinemaximum’da, Emin Alper’in son filmi Kız Kardeşler ile yapılacak. Gaziantep’te yaşayan Suriyeli göçmenler ve Türkiyelilerin birlikte izleyeceği şekilde Arapça alt yazılı olarak gösterimi yapılacak film, 3 kız kardeşin hikayesini konu alıyor. Farklı yaşlardaki Reyhan, Nurhan ve Havva isimli, dağ köyündeki evlerinde birbirlerinden güç alarak ayakta kalmaya çalışan üç kız kardeşin, bir yandan da tekrar kasabaya gidebilmek için içine girdikleri gizli bir rekabet hikayesini beyaz perdeye taşıyor.
Kentte Festival Rüzgarları
Festival 5 gün boyunca etkinlik ve söyleşilerle tüm kentte festival havası estirecek. Festival salonları Forum Cinemaximum’da ve Gaziantep Üniversitesinde düzenlenecek olan söyleşiler, izleyicilerle yönetmenler arasındaki perdeyi kaldırarak karşılaşma imkânı sunacak. Geçen yılın sonunda açılışını Toronto Film Festivali’nde yapan ve Bari Film Festivali’nden ödülle dönen Saf filminin yönetmeni Ali Vatansever festivalde izleyicileriyle buluşacak. Ne Türkçeyi ne Kürtçeyi tam olarak bilmeyen arada kalmış bir adamın hikayesini konu edinen, Ulusal Yarışma, Ankara Film Festivali, İstanbul Film Festivali Köprüde Buluşmalar ödüllerine layık görülen Arada filminin yönetmeni Ali Kemal Çınar da festivalde film söyleşisi gerçekleştirecek. Uluslararası Adana Film Festivali’nden ve Nürnberg’den ödüllerle dönen Hüseyin Karabey’in yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği İçerdekiler filminin gösteriminin ardından yönetmenin katılımıyla söyleşi gerçekleşecek. ABD’de düzenlenen Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nden ödülle dönen Kader Postası filmi Zeugma Film Festvali’yle Gaziantep’e gelecek. Filmin gösteriminin ardından Elif Akarsu Polat ile Çiğdem Bozali izleyicilerle buluşma imkânı bulacak. Altın Koza’da ödül kazanan, ücra dağ köylerine Shakespeare’in eserini uyarlayarak taşıyan kadın tiyatro grubunun öyküsünü konu alan Kraliçe Lear yönetmeni Pelin Esmer’in katılımıyla gerçekleşecek. 14 yönetmen kadının Türkiye sinemasında kadın sinemacı olmanın hikayesini anlattığı Onun Filmi gösteriminin ardından sinemada kadın olmak üzerine bir söyleşi gerçekleştirilecek. Rûken Tekeş de Altın Portakal’dan ödülle ayrılan ve doğanın ve kadim toprakların yok oluşunu konu edindiği konuşmasız filmi Aether’le festivalde yer alacak. 8 yıllık bir emeğin ürünü olan Tanrı Göçmen Çocukları Sever Mi Anne belgeseli de festivalde yönetmeni Rena Lusin Bitmez’in katılımıyla yer alacak. Didem Madak’ın hayatını konu edinen Kibar Dağlayan’ın son filmi olan ve yönetmenin söyleşiye katılacağı İçimdeki Yolculuk filmi de izleyiciyle buluşacak.
Birlikte Yaşam Filmleri
Suriye’den gelen komşularımızla beraber film izleme imkânı yaratan Birlikte Yaşam Seçkisi’nde, Türkçe dilindeki filmler Arapça altyazıyla ve Arapça dilindeki filmler Türkçe alt yazıyla gösterimini yaparak birlikte aynı salonda buluşmanın önünü açıyor. Seçkide ulusal ve uluslararası festivallerde ödül toplayan Küçük Şeyler, Saf, Kraliçe Lear gibi Türkiye filmlerinin yanı sıra son yılın en önemli Arapça dilindeki filmleri de yer alıyor. Elia Suleyman’ın kendi vatanını arayan Filistinli bir adamın hikayesini konu edindiği Burası Cennet Olmalı filmi de seçkide yer almakta. Savaş döneminde doğum yaptığı kızına aşk mektubu niteliğindeki Sama İçin filmi, Türkiye’deki ilk gösterimini Zeugma Film Festivali’nde yapacak.
Dünya Festivallerinin En İyileri
Dünya festivallerinde son bir yılda ödüller kazanmış, büyük yönetmenlerin filmleri de Zeugma Film Festivali’nde. Pedro Almodovar’ın son filmi Antonio Banderas ve Penélope Cruz’un başrollerinde yer aldığı Acı ve Zafer, Snowpierser ve Okja filmlerinin yönetmeni Joon Ho Bong’un ses getiren filmi Parazit, kara mizahın üstadı İsveçli yönetmen Roy Andersson’ın son filmi Sonsuzluk Üzerine, Juliette Binoche, Catherine Deneuve ve Ethan Hawke’ın başrollerini paylaştığı geçtiğimiz yıl Arakçılar’la festivalimizde yer alan ve Altın Palmiye kazanan yönetmen Hirokazu Koreeda’nın son filmi Saklı Gerçekler ve büyük usta François Ozon’un toplumsal sorunları konu edindiği Yüzleşme filmi Dünya Filmleri seçkisinde festival takipçileriyle buluşacak.
Kadın Filmlerinden
Sinemada ve diğer sanat alanlarında kadın görünürlüğünü arttırmak hedefiyle bu sene ilk defa gerçekleştirilecek olan Kadın Filmleri seçkisi, kadın yönetmenlerin filmlerinden oluşan son dönemin en önemli filmlerine yer vermekte. Cannes’da çok beğenilen ve eleştirmenlerden tam puan alan Céline Sciamma’nın yönetmen koltuğuna oturduğu Alev Almış Bir Kızın Portresi, Rûken Tekeş’in konuşmasız filmi Aether, Senegalli bir göçmen kadının mücadelesini anlatan Amina, her biri kocalarının yolunu gözleyen farklı nesillerden 6 Lübnan’lı kadının hikayesini aktaran Naji Bechara’nın filmi Hükümsüz, Nupur Basar’ın yönetmenliğini üstlendiği aralarında bir dönem Türkiye’de yaşamı olan ödüllü 6 kadın Suriyeli gazetecinin hikayesini beyaz perdeye taşıyan Kadife Devrim filmlerinin yer aldığı Kadın Filmleri Seçkisiyle, kadın yönetmenlerin filmlerini ve kadın hikayelerini sinema salonlarında görünür kılacak.
Çocuk Filmleri
Bu yıl Mavi Balon Çocuk Filmleri seçkisiyle festival perdelerini çocuk izleyiciler için açacak. MikroFon desteğiyle ve Engelsiz Filmler işbirliğiyle gösterimi yapılacak olan iki film görme ve işitme engeli bulunan çocuklara uygun olarak görsel ve işitsel betimlemelerle gösterilecek. Buna ek olarak da Hollanda Konsolosluğu desteğiyle CineKid Çocuk Filmlerinde diyalog içermemesi sayesinde, filmin Türkçe bilmeyen çocukların da filmleri takip edebilmelerini sağlayacak. Gösterime ek olarak Şenay Aydın’ın yürütücülüğünde düzenlenecek olan çocuk atölyesiyle çocuklar birlikte üretecekler. İsveç Konsolosluğu desteğiyle gösterimi yapılacak olan Siv’in Çılgın Uykusu 8-12 yaş aralığındaki çocukların birlikte film izlemesini sağlayacak.
Kısa Film ve Belgeseller
Mithat Alam Film Merkezi Seçkisi Festivalde; Mithat Alam Film Merkezi 2005 yılından bu yana Hisar Kısa Film Seçkisi adı altında yılın en iyi 10 kısa filmini belirliyor. Zeugma Film Festivali her yıl olduğu gibi bu yıl da seyirci ile harika 10 kısa filmi buluşturuyor.
Belgesel Seçkisi Festivalde; Festivalin belgesel bölümünde bu yıl 11 belgesel yer alıyor. Yapımcılığını İKSV’nin üstlendiği Zeynep Oral’ın yazdığı ve Selçuk Metin’in yönetmenliğini üstlendiği büyük opera sanatçısının hayatını konu alan Leyla Gencer: La Diva Turca, Didem Madak’ın hayatını konu edinen Kibar Dağlayan’ın İçimdeki Yolculuk bu yıl festivalin belgesel seçkisinde yer alıyor.
Festival Sinemaları
Uluslararası Zeugma Film Festivali’nin bu yılki gösterimleri Gaziantep Forum Cinemaximum ve Gaziantep Üniversitesi salonlarında yapılacak. Açılış gecesi, festival sohbetleri ve benzeri etkinliklere ev sahipliği yapacak.
Kırkayak Kültür Sanat ve Doğa Derneği tarafından düzenlenen bir kent festivali olan Zeugma Film Festivali diğer senelerde de olduğu gibi Kültür Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi, İsveç Başkonsolosluğu, Hollanda Başkonsolosluğu, Beraberce Derneği, Uluslararası Çocuk Merkezi ve Kültür İçin Alan programı tarafından destekleniyor.