Uzman uyarısı: “Kötü duruş sadece estetik sorun değil”

0
20

Günümüzün en yaygın sağlık sorunlarından biri olan postüral bozukluklar, özellikle genç yaş grubunda hızla artıyor. Medical Point Gaziantep Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Sidar Burcu Ateş Demiroğlu, uzun süreli bilgisayar ve telefon kullanımının omurga sağlığını ciddi şekilde olumsuz etkilediğini belirterek önemli uyarılarda bulundu.
“KÖTÜ DURUŞ SADECE ESTETİK BİR SORUN DEĞİLDİR”
Dr. Demiroğlu, kötü duruşun zamanla ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayarak şunları söyledi: “Kötü duruş sadece estetik bir sorun değildir. Zamanla boyun, sırt ve bel ağrılarına, kas ve eklem dengesizliklerine yol açabilir. Özellikle omuzlarda ve belde sürekli gerilme, duruş bozukluğuna bağlı olarak ilerleyen dönemde fıtık ve kronik ağrı riskini artırır. Basit egzersizler ve ergonomik düzenlemelerle bu sorunların önüne geçmek mümkündür.”
Uzmanlar, özellikle masa başında çalışanların duruşlarına dikkat etmelerini, düzenli molalarla germe ve güçlendirme hareketleri yapmalarını öneriyor.
POSTÜRAL BOZUKLUKLARI ÖNLEMEK İÇİN 4 ALTIN ÖNERİ
– Ekran yüksekliğini göz hizasına getirin
– Sırtı destekleyen ergonomik sandalye kullanın
– Her 30-45 dakikada bir kalkıp kısa yürüyüş yapın ve germe hareketleri uygulayın
– Stres yönetimi için düzenli egzersiz ve nefes çalışmaları yapın
AĞRI VE HAREKET KISITLILIĞI YAŞAYANLAR UZMANA BAŞVURMALI
Dr. Demiroğlu, ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşayan kişilerin mutlaka bir uzmana başvurması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşayan kişilerin mutlaka bir uzmana başvurması gerekir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarıyla duruşu düzeltmek, kas dengesizliklerini gidermek ve yaşam kalitesini artırmak mümkündür.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz