Türk ve Lübnan lezzetleri aynı tabakta buluştu

0
131

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Beyrut Ofisi, Varil Çorba Restoran Zinciri ve Ticari ve Sosyal Girişimler Akademisi tarafından Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta “Gastro-diplomasi Türkiye ve Lübnan Füzyon”u adında ortak bir program düzenlendi.

Program kapsamında Türk ve Lübnan lezzetini “füzyon” konsepti kapsamında aynı tabakta toplamaya çalışan 7 Lübnanlı aşçı, şeflerin önünde yarıştı. Programa Türk şeflerden GAÜN Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ceyhun Uçuk, Gaziantep Varil Çorba Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şahin, Lübnan’dan da Şef Ali Traboulsi ve Beyrut Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Esra Yılmaz jüri olarak katıldı.
Gün boyu süren yarışmanın sonuçlarının açıklanması için düzenlenen gala yemeğinde ise GAÜN Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ceyhun Uçuk tarafından Lübnan ve Türk misafirler için füzyon yemek menüsü hazırlandı. Türk musikisi eşliğinde düzenlenen akşam yemeğine Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy, YEE Beyrut Ofisi Koordinatörü Esra Yılmaz, Türk Hava Yolları Beyrut Ofisi Müdürü Muhammed Bilal Döner ve çok sayıda Lübnanlı katıldı.
Gastronominin diplomasi üzerinde önemine değinen Büyükelçi Ali Barış Ulusoy, yapılan program dost ve kardeş Türk ve Lübnan arasındaki ortak bağların lezzet boyutuna vurgu yapığını söyledi. Ulusoy, ”Yüzyıllar boyunca ortak bir tarih paylaşan, Türk ve Lübnan halkarı dünyada şüphesiz ortak mutfaklarıyla öne çıkan milletleri temsil ediyor” dedi.

Türkiye ve Lübnan Füzyon programının tam bir gastro-diplomasi örneği teşkil ettiğini belirten Ulusoy şunları aktardı: “Diplomasi sadece devletler arasındaki siyasi ilişkilerin yürütülmesinden ibaret olduğu artık çok geride kaldı. Diplomasi artık devletleri değil halkları yakınlaştırmayı ve kaynaştırmayı hedefliyor. Bu anlamda son dönemlerde öne çıkan kültürel diplomasi, farklı milletlerin birbirinin kültürünün tanımasına hizmet ediyor” dedi. YEE Beyrut Ofisi Koordinatörü Yılmaz da yaptığı konuşmasında, “Kültürel diplomasinin önemli bir ayağı olan gastro-diplomasi, mutfak kültürlerini tanıtma, diğer ülkelerle ikili ilişkilerin geliştirilmesinde ve kültürel etkileşimde önemli bir vasıtadır.”
GAÜN Öğretim Üyesi Dr. Ceyhun Uçuk ise Füzyon’un iki hafif elementin bir araya gelerek daha ağır bir element meydana getirmesi olduğunu söyleyerek, Füzyon’un iki farklı kültürün yemeklerinin tek bir tabakta bir araya gelerek daha zengin yeni bir yemeği meydana getirmesi olduğunu ifade etti. Dr. Uçuk, “Birleştirici olmanın gücüne, Gastro-diplomasinin, Füzyon’un gücüne inanıyoruz. Bu menü sizi bir çatal ile Türkiye’ye seyahate çıkaracak, Türkiye’deki anılarınızı canlandıracak ya da Lübnan’ı keşfettirecek” diyerek katılımcılara menüyü ve konsepti tanıttı.
Dereceye giren katılımcılara madalya takdimi, Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy tarafından Dr. Öğr. Üyesi Ceyhun Uçuk’a, GAÜN Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları 4. sınıf öğrencisi Hatice Kübra Akar’a ve Varil Çorba Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şahin’e teşekkür plaketi takdim etmesiyle birlikte program son buldu.
Program sonunda Büyükelçi Ali Barış Ulusoy GAÜN Öğretim Üyesi Dr. Ceyhun uçuk ve beraberindeki heyeti evinde ağırladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz