Gaziantep’in Nizip ilçesinde 100 yıldan fazla süredir geleneksel yöntemlerle pirina ve zeytinyağından üretilen ve “Nizip Sabunu” olarak adlandırılan doğal sabun, hijyen konusunun gündemde olduğu günümüzde büyük ilgi görüyor.
Üretiminde sadece doğal yöntemlerle zeytinyağı ve zeytin posalarından elde edilen pirina yağına, “kostik” denilen sodyum hidroksit eklenerek, 2 gün boyunca kaynatılmasıyla hazırlanan Nizip’in doğal sabununa, yeni tip koronavirüs (Kovid-19)’a karşı alınan tedbirler nedeniyle talep giderek artıyor.
Yaklaşık 50 civarında sabun üretim tesisinin bulunduğu Nizip’te, önceki aylarda günde 8-10 saat çalışan üretim tesisleri mesaiyi 12 saate çıkardı. Böylelikle üretim kapasitesini artıran üreticiler, yoğun talep üzerine Türkiye’nin dört bir yanına sabun yetiştirmeye çalışıyor.
Nizip Ticaret Odası (NTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt, Nizip ilçesinde 100 yılı aşkın sabun imalatının yapıldığını, daha önce Nizip’in Türkiye’nin sabun ihtiyacının yüzde 60’ını karşıladığını ancak gelişen teknolojiyle bu oranın büyük ölçüde düştüğünü söyledi. Özyurt, her şeye rağmen ilçenin yeşil sabunda “Nizip sabunu” adıyla önemli bir yerinin olduğuna dikkat çekti.
TÜRKİYE’NİN SABUN İHTİYACINI NİZİP KARŞILAYABİLİR
Nizip’te 50 civarında sabun tesisi olduğunu vurgulayan NTO Başkanı Özyurt, “Nizip Ticaret Odası olarak patentini tescil ettiğimiz sabun, temizlik konusunda hep isminden söz ettiriyor çünkü Nizip sabunu içerisinde yabancı madde bulundurmayan natürel bir sabundur. Bundan dolayı temizlik ve hijyen konusunda son derece sağlıklı bir üründür. Bu nedenle son zamanlarda virüs nedeniyle daha fazla tercih edilir oldu. Tüketicilerimiz bu sabunları rahatlıkla kullanabilirler. Şu an itibarıyla üretimimiz ve satışlarımız devam ediyor. Hiçbir fabrikamız ‘elimde ürün yok’ demiyor ve virüs nedeniyle fiyat artışına gitmemiştir. Nizip ilçemiz sabun konusunda bütün talepleri karşılayabilecek durumdadır” dedi.
KAPASİTE VE İSTİHDAM ARTABİLİR
Nİzipli sabun üreticisi İbrahim Özkaya da yeni tip korona virüse karşı alınan tedbirler dolayısıyla sabun talebinin Türkiye’nin dört bir yanından her geçen gün arttığını ifade etti.
Sabun üretim tesisinin tam kapasiteyle çalıştığını anlatan Özkaya, “İlçemizden ve Türkiye’nin dört bir yanından sabuna olan ilgi, bizim işlerimizde yoğunluk oluşturmuş durumda. Bizler de talebe ve yoğun ilgiye karşılık vermek ve ihtiyaçları gidermek için yoğun şekilde çalışıyoruz. İlerleyen günlerde talep böyle devam ederse personel sayımızda da artışa giderek fazla mesai yapmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.