Şahin: Türkiye Yüzyılı’nın en büyük çevre hareketinin neferlerinden biriyiz

0
192

BM Genel Kurulu geçtiğimiz yıl aldığı kararla 30 Mart’ı ‘Uluslararası Sıfır Atık Günü’ olarak ilan etti. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 30 Mart ‘Uluslararası Sıfır Atık Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamada, “Türkiye Yüzyılı’nın en büyük çevre hareketinin neferlerinden biriyiz” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, açıklamasında, şunları söyledi:
“2017 yılında Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde başlatılan gün hem ülkemizin çevresine, doğasına ve ekonomisine yaptığı katkıyla hem de aldığı uluslararası ödüllerle ‘Sıfır Atık Hareketi’ ile ülkemizi, milletimizi gururlandırdı. Zaten kendimize misyon edindiğimiz böyle önemli bir günün 105 ülkenin desteği ile kabul görmüş olması ülkemizin bu konuya ne kadar hassasiyetle yaklaştığının açık bir göstergesidir.
Bugün Türkiye Yüzyılı’nın en büyük çevre hareketi olan Sıfır Atık vizyonumuz bir dünya markası haline geldi. Biz de bu vizyonla hareket eden bir belediye olarak hizmetlerimizi üzerimize düşen sorumluluğun bilinci ile yönetmeye çalışıyoruz. Yaşadığımız bu mahalle, bu şehir, bu ülke, bu dünya da ortak evimiz. Bunun bilinci ile hareket etmek bir görev olmak dışında insani bir sorumluluk. Yeşil kalkınma hamlemizle ülkemizi, çevremizi, doğamızı en güzel şekilde korurken, iklim değişikliğiyle mücadelemizi de kararlılıkla devam ettireceğiz.
Buradan yola çıkarak imza attığımız birçok projemiz var. Her biri birçok ilimize de örnek olmuş bu projelerle yarınlarımıza daha güvenle bakmanın yanında, yakın zamanda yaşadığımız doğal afetler gibi birçok afetin de sonuçlarını daha güvende yaşayabileceğiz. Biz 2011 yılında Gaziantep’in İklim Değişikliği Eylemi planını hazırlayarak devreye aldık. Bu planlamanın içinde en önemli kademelerden biri de atıklarla ilgiliydi. Bu planlama ile atık yönetimimiz en önemli başlıklarımızdan biri oldu. Bu doğrultuda, sıfır atık hedefi ile çalışan büyükşehir, 2018 yılından itibaren yaklaşık 133 ton geri dönüştürülebilir atık topladı ve bu çalışma yeşil şehir için olumlu sonuçlar oluşturdu. 11 ton organik atık işleme alındı. Ambalaj atıklarının geri dönüştürerek bin 130 ağacımızın kesilmesini önlerken, 15 bin 468 kilogram karbondioksit salınımı da engelledik. Su ve enerji tasarrufu sağladık ve depolama alanlarını da verimliliği artmış oldu. Bu çalışmalarımızdan hiçbir zaman vazgeçmedik. Deprem sonrası kurulan çadır kent ve konteyner kentlerimizde de aynı planlamamızı sürdürüyor ve katı atık kafesleri ile devamlılık esaslı çalışıyoruz.
Bu yıl ilk defa bir farkındalık günü olarak 30 Mart’ı Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak idrak ederken, bu günün çok öncesinde ülke olarak tehditlerin farkında olup bu yönde çalışmış olduğumuzu görmek bizim için bir gurur. Ülkemiz sayısız zenginliği ile en güzel hali ile korunması gereken bir cennet parçası. Biz atıklarımızın her türlü kontrolleri ile bu koruma planına her zaman destek verecek ve çevremize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Türkiye Yüzyılı’nın en büyük çevre hareketinin neferlerinden biriyiz. Siz değerli Gazianteplilerin de bu sosyal sorumluluğun farkında olarak bize verdiği destekler için teşekkür ediyor, devlet millet beraberce başarıya devam edeceğimize ve nesillere güzel bir kent bırakacağımıza gönülden inanıyorum.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz