Sağlık çalışanları alanlara indi: “Ayrımcılığı kabul etmiyoruz”

0
329

Gaziantep’teki sağlık çalışanları, mali ve özlük hakların iyileştirilmesine ilişkin çalışmaların tüm çalışanları kapsaması için iş bırakma eylemi yaptı. İş bırakma eylemine, acil servis, ameliyathane, yoğun bakım, 112 acil sağlık hizmetleri gibi birimlerin haricindeki birimlerde çalışanlar katıldı. 

Sağlık-Sen Gaziantep Şubesi iş bırakma eyleminin gerekçesini kamuoyu ile paylaşmak ve sağlık çalışanlarının beklentilerini duyurmak amacıyla basın açıklaması yaptı. Balıklı Parkı’ndaki basın açıklamasına sağlık çalışanları büyük ilgi gösterdi. Memur-Sen Gaziantep İl Başkanı Ahmet Gök ve Memur-Sen’e bağlı iş kollarının başkanları da basın açıklamasına katılarak sağlık çalışanlarına destek oldu.   

“AYRIMCI POLİTİKALARA DUR DİYORUZ” 

Balıklı Parkı’nda davul zurna eşliğinde halay çeken sağlık çalışanlarına yoldan geçen vatandaşlar da destek verdi. Basın açıklamasına katılanlara, Sağlık-Sen Gaziantep Şubesi tarafından ‘yarım simit’ dağıtılarak, sağlık çalışanlarının fakirleştiği mesajı verildi. Sağlık çalışanları basın açıklaması sırasında, “Alın terimizin karşılığını istiyoruz”, “Sağlık çalışanları bu ülkenin hayat sigortasıdır”, “Hak, hukuk, adalet”, “Ücrette adalet”, “Ayrımcı politikalara dur diyoruz” gibi dövizler taşıdı ve sloganlar attı.  

“HEKİMLERE YAPILACAK İYİLEŞTİRMEYİ DESTEKLİYORUZ” 

Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Ali Arayıcı, basın açıklamasına pandemi nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına Allah’tan rahmet dileyerek başladı. Hükümetin hekim ücretlerine 2 bin 500 lira ile 5 bin lira arasında iyileştirme yapılacağını açıkladığını belirten Başkan Arayıcı, “Bu kararı destekliyoruz. Hatta geç bile kalındı. Ancak, sağlık bir ekip işidir. Tüm çalışanlar ekonomik gidişattan olumsuz etkilenmiş, döviz kurlarındaki artış nedeniyle alım gücü iyice zayıflamıştır. Bu nedenle tüm çalışanların ücretlerinin iyileştirilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılmasını istiyoruz” dedi.  

“SAĞLIK, EMEK YOĞUN BİR HİZMETTİR 

Başkan Arayıcı, şöyle devam etti: “Sağlık hizmetleri emek yoğun bir hizmettir. Pandeminin olağanüstü şartları içerisinde tüm sağlık çalışanları cansiperane çalıştılar. Çok sayıda arkadaşımızı pandemi nedeni ile kaybettik. Ruhları şad olsun. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan ve hekiminden hemşiresine, teknikerinden memuruna sağlık çalışanlarının tümünü kapsamayan bir düzenleme kadükdür. Hiç bir sağlık çalışanı bu düzenlemenin dışında tutulmamalıdır. Bu büyük bir haksızlıktır. Bizim tepkimiz bunadır ve bu tepki haklı bir tepkidir. Bu tepkiyi sadece bizler değil, yüzbinlerce sağlık çalışanı gösterdi. Sadece Sağlık Bakanlığı çalışanları değil aynı zamanda üniversite hastanesinde çalışan öğretim üyeleri, araştırma görevlileri aile hekimliği çalışanları ve Aile ve Sosyal Hizmet çalışanları bu düzenlemenin dışında tutulmuştur. Açıkçası bu durum sağlık çalışanları içerisinde çok büyük bir infiale yol açmıştır. 

AYRIMCI POLİTİKALARI KABUL ETMİYORUZ 

Yetkili sendika olarak, biz zam yapılmasına asla karşı değiliz, olamayız da. Zamma karşı olmamız, sendikal kimliğimizi ve mücadelemizi inkar anlamına gelir. Biz zam üzerinden ayrımcılık yapılmasına karşıyız. Yüzbinlerce sağlık çalışanının üvey evlat görülmesine, yok sayılmasına, emeklerinin hor görülmesine karşıyız. Can kurtarmak için can vermekten çekinmeyen sağlık çalışanlarının fedakarlıklarının, mücadelelerinin, gayretlerinin görmezden gelinmesine karşıyız.  

1 MİLYON SAĞLIK ÇALIŞANI ALIN TERİNİN KARŞILIĞINI İSTİYOR 

Bizim karşı olduğumuz budur.  Herkesi emek ve ekmek mücadelesine destek vermeye davet ediyoruz. Hemşireyi doktordan, doktoru teknikerden, teknikeri ambulans şoföründen ayrı görürseniz ve ona göre muamele ederseniz, bir yönüyle hepsine kötülük etmiş olursunuz. Dahası, bu şekilde davranarak sağlık sisteminin altını oymuş olursunuz!  Ülkemizde, kamu adına 1 milyon sağlık çalışanı görev yapıyor. Geçen hafta, sağlığın bir ekip işi olduğu, sağlık çalışanlarının da bir bütün olduğu, göz aradı esilmiştir. Ancak tepkiler üzerine siyasi irade, yapılan ayrımcılığın farkına vardı. Açıklamalara bakacak olursak, zam konusu, Bütçe görüşmeleri neticesinde tekrar Meclis gündemine gelecek. Buradan siyasi iradeye sesleniyoruz; Meclis’ten, yüzbinlerce sağlık çalışanının üvey evlat olmadığını gösteren kapsamlı ve adil bir zam karar bekliyoruz. Saha gerçekliğinden yoksun, oldu-bitti masa başı kararlar bunların olması mümkün değil! Yüzbinlerce sağlık çalışanının takdirini kazanmanın yolu belli; hak ve hakkaniyet ölçüsünde, bir kısmına değil, tamamına zam yapmaktır. 1 milyon sağlık çalışanının bir kısmına zam yapıp, geri kalanını yok saymak; çalışma barışını baltalamaktan, sağlık çalışanlarını kutuplaştırmaktan başka bir anlam ifade etmez.  

Sağlık-Sen olarak, bu vahamete ‘dur’ demek için bugün olduğu gibi Perşembe günü de iş bırakıyoruz. Sadece kendi ilimizde değil, tüm Türkiye’de şubelerimizle, genel merkezlerimizle iş bırakıyoruz. Tüm sağlık çalışanlarını bizlere destek olmaya davet ediyoruz. Sağlık-Sen olarak, sağlık çalışanlarını yok sayan bir yanlışa imza atılmaması için var gücümüzle mücadele etmeye kararlıyız.”  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz