Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Gaziantep’te yaptığı konuşmada depreme dirençli şehirler oluşturmak için alınması gereken önlemler olduğunu belirterek, önemli uyarılarda bulundu ve “Bir kentin sadece binasını yapmakla o kenti depreme hazırlayamazsınız” dedi.

Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin ikinci yılında, Şehitkamil Belediyesinin ev sahipliğinde Şehitkamil Kent Konseyi işbirliğinde düzenlenen “Gaziantep Depremselliği ve Deprem Dirençli Gaziantep” programına katıldı.
Depremlerin oluşma aşaması ve geçmişte yaşanan bazı depremler ile 6 Şubat depremlerinden Gaziantep’in etkilenmesiyle ilgili bilgiler veren Görür, Doğu Anadolu Fayı’nı görseller eşliğinde anlattı.
BİNA YAPMAKLA KENTİ DEPREME HAZIRLAYAMAZSINIZ
Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli şehirler oluşturmak için alınması gereken önlemler olduğunu belirterek, “Bir kentin sadece binasını yapmakla o kenti depreme hazırlayamazsınız” dedi.
Prof. Dr. Görür, “Doğu Anadolu Fayı, bir levha sınırıdır. Arap levhası, Anadolu levhası ve Afrika levhası burada birbirine yakın. Bu durum depremlerin oluşumunu etkiler. Gaziantep, doğrudan levha sınırında yer almıyor ancak sınıra çok yakın” ifadelerini kullandı.
KAHİN OLMAYA GEREK YOK
Levha sınırına yakın olanın fazla zarar göreceğini ifade eden Görür, şunları kaydetti:
“Bunun için kahin olmaya gerek yok, gidip oraya ev yapıyorsan ve gerektiği gibi de önlemi almıyorsan bu zarardan kurtulamazsın. Gaziantep levha sınırında değil ama levha sınırına yakın. O yakınlık sizi afete belirli ölçüde maruz bırakıyor. Ben eminim Gaziantep’in 6 Şubat depremlerinden etkilenmesi diğer illere nazaran çok daha azdır. Diğer iller Kahramanmaraş, Hatay, Malatya.. Neden onlar tam sınırın içine girmişler de siz sınırın kenarındasınız. Arada 50-100 kilometre mesafe var. Bundan siz de etkileniyorsunuz.”
GAZİANTEP’TE DEPREM EKONOMİK FELAKETTİR
Deprem tedbiri almak için sadece binaları dönüştürmenin yeterli olmayacağını ifade eden Görür, şunları kaydetti: “Deprem sonrası şehirde okul yok, kanalizasyon patlamış, içme suyu gitmiş. İş dünyası çökmüş, altyapı yok. Her şey birbirine karışmış. Evin sağlam olsa ne olur ki? Bu 11 il içinde evim yıkılmadı paşa gibi yaşıyorum diyebilir misin? Bu saydığımız bütün bileşenleri fonksiyonunu yerine getiriyor olmalı ki o kent yaşanır olsun. Gaziantep’te deprem aynı zamanda ekonomik felakettir. Gaziantep’in deprem sonrası yaralarını sarabilmesi, kolaylıkla ayağa kalkabilmesi için ekonomisinin iyi olması lazım.”

YAŞANANLARI UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ
Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz da, Türkiye’nin en önemli konularından birini olan deprem gerçeğini bilimin ışığında bundan sonra “ne yapabilirizi” konuşmak için bir araya geldiklerini söyledi. Yılmaz, “O depremi hep beraber yaşadık. O depremin altında sadece canlarımız kalmadı, hayallerimiz de kaldı. O acıları hep birlikte yaşadık. Yaşananları unutmayacağız, unutturmamaya da kararlıyız” dedi.
SEFERBERLİK ÇAĞRISI
Depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen tüm “dersimizi aldık” söylemlerine karşı ortada somut hiçbir şeyin olmadığına dikkat çeken Yılmaz, kent yöneticilerine seferberlik çağrısında bulunarak, “Dersimizi aldık demekle maalesef ders alınmıyor. Aradan 2 yıl geçse de henüz bir arpa boyu kadar yol gidememişiz. Artık doğal afetler sonucu insanlarımızın ölmesinin bu ülkenin kaderi olmasın istiyoruz. Bu şehrin bir belediye başkanı olarak Gaziantep için seferberlik çağrısı ilan ediyorum. Gelin hep birlikte depreme dirençli kent inşa edelim. Yarınlarımızı, çocuklarımızı güvence altına alalım” diye konuştu.

6 ŞUBAT’I UNUTMAYACAĞIZ
Şehitkamil Kent Konseyi Başkanı İrfan Demirci de 6 Şubat’ın büyük bir acı ve yıkımın yıldönümü olduğuna ifade ederek, “Depremin ikinci yıldönümündeyiz. 6 Şubat büyük bir acının ve yıkımın yıldönümü. Uzun yüzyıllar boyunca 6 Şubat’ta yaşadıklarımızı unutmayacağız” ifadelerini kullandı.