Prof. Dr. Mehmet Koruk: Endoskopi ve kolonoskopi korkulacak işlemler değil

0
23

Medical Point Gaziantep Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Koruk, gastroskopi (mide endoskopisi) ve kolonoskopi işlemlerine yönelik toplumdaki yanlış algılara dikkat çekti. Prof. Dr. Koruk, bu işlemlerin günümüzde güvenli, kısa süreli ve hasta konforu ön planda tutularak yapıldığını vurguladı.
YANLIŞ ALGILAR VE GERÇEKLER
Gastroskopi; yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağı hastalıklarının tanısında kullanılırken, kolonoskopi kalın bağırsak ve terminal ince bağırsak hastalıklarının değerlendirilmesinde temel yöntemlerden biri.
Sindirim sistemi hastalıklarının tanı ve takibinde kritik rol oynayan gastroskopi ve kolonoskopi, halk arasında genellikle ağrılı ve zor işlemler olarak biliniyor. Oysa Prof. Dr. Mehmet Koruk, güncel uygulamalarda bu işlemlerin sedasyon (uyutarak) altında gerçekleştirildiğini ve hastaların büyük çoğunluğunun işlem sırasında ağrı hissetmediğini belirtti.
Özellikle kolon kanserinin erken evrede tespitinde kolonoskopinin belirleyici rol oynadığını vurgulayan Koruk, erken tanının hayat kurtardığını ifade etti.
“İŞLEMLERİ ERTELMEYİN, ERKEN TANI HAYAT KURTARIR”
Prof. Dr. Mehmet Koruk, işlemlerin ertelenmesinin tanı sürecini geciktirebileceğine dikkat çekerek şu şikâyetleri olanların gastroenteroloji uzmanına başvurmasını önerdi:
Mide ağrısı
Uzun süreli reflü
Kansızlık
Nedeni açıklanamayan kilo kaybı
Dışkıda kan
Uzun süren kabızlık veya ishal
Ailesinde kolon veya mide kanseri öyküsü olanlar
Prof. Dr. Koruk, ayrıca belirli yaş grubundaki bireylerde, şikâyet olmasa dahi tarama amaçlı kolonoskopi önerildiğini belirtti.
Medical Point Gaziantep Hastanesi, sindirim sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisinde güncel tıbbi teknolojiler ve uzman hekim kadrosuyla hizmet vermeye devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz