Anadolu’nun öncü kadınlarından Gaziantep Kolej Vakfı Mütevelli ve Yönetim Kurulu Başkanı Nüket Ersoy, ömrünü toplumun eğitimine adamış olan bir Cumhuriyet kadını. Toplumun gelişmesinin, ülkenin kalkınmasının özellikle kadınların eğitiminden geçtiğine inanan Nüket Ersoy’un başarılarla dolu hayat hikayesi geleceğimizi aydınlatıyor.
ANADOLU’NUN ÖNCÜ KADINI
Gaziantep sanayisinin öncülerinden merhum Cemil Alevli’nin kızı olan Nüket Ersoy, Robert Koleji’nden BA “Bachelor of Art” lisans derecesiyle mezun oldu. Yirmi sekiz yaşında Yardımseverler Derneği Başkanlığına seçildi. Evinde genç hanımlara pasta yapımı öğreterek, geliri derneğe kalmak üzere gençlerin gidip oturabileceği Gaziantep’in ilk modern pastanesi olan “Kara Kedi”yi açtı. Yardımseverler Derneği Başkanlığı döneminde Gaziantep’in sosyal ve kültürel hayatının gelişimi için önemli etkinliklere imza attı. Sanatsal etkinliklerle bir taraftan kentin sosyal yaşantısına katkıda bulunurken, diğer taraftan da elde edilen gelirle yüzlerce öğrenciye burs verdi.
BAŞARILARLA DOLU BİR HAYAT
Nüket Ersoy, 1986-87 yıllarında şimdiki adı Şahinbey Lions Kulübü olan Gaziantep Lioness Kulübü’nün kurucu başkanlığını yaptı. Başkanlığı döneminde 6 haftalık diyabet projesiyle 5 bin kişinin diabet taramasını yaptırdı. Diabet olduğu tespit edilen hastaları da tedavi ettirdi. Nüket Ersoy, bu projeyle Lions’un “Top Ten” ödülünü alarak dünyadaki ilk üçten biri oldu. Gaziantep’in ve ülkemizin tarihi ve turistik değerlerinin dünyadaki tanıtımına da önem veren Nüket Ersoy, bu amaçla Gaziantep’in tarihi ve turistik yerlerini fotoğraflarla anlatan 1000 adet masa takvimi bastırarak dünyanın dört bir tarafındaki Lions Kulüplerine posta ile gönderdi.
Atatürk ilke ve devrimlerine gönülden bağlı bir Cumhuriyet Kadını olan eğitim gönüllüsü Nüket Ersoy, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün tüm dünyada Öğretmenler Günü olarak kabul edilmesi için de önemli çalışmalar yaptı, girişimlerde bulundu. Bu amaçla yaptığı çalışmalar sonucunda ABD’nin Illinois, Louisiana, Kentuky, Texas, Alabama, New Mexico eyaletlerinde 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kabul edildi.
ÜSTÜN BAŞARI ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ
1990-1991’de Marmaris’deki Lions Ulusal Konvansiyonunda Yıldız Kenter, Prof. Dr. Türkan Saylan, Prof. Dr. Duygu Sezer ve Mehmet Ali Birand’a branşlarındaki başarılarından dolayı Lions’un en büyük ödülü olan “Melwyn Jones” ödülünü getirterek kendilerine takdim etti. 1991-1992 yıllarında Avustralya Brisbane’de yapılan uluslararası Lions konvansiyonuna konuşmacı olarak uluslararası başkan tarafından davet edildi. Başarılarından dolayı uluslararası başkan William L. BIGGS tarafından üstün başarı ödülüyle onurlandırıldı.
Bir kenar semtte bulunan 1800 mevcutlu Hürriyet İlkokulunda gönüllü 8 diş hekimine diş taraması ve çürük dişlerin üç ay süreli diş tedavisi çalışmalarının yapılmasını sağladı. 2010 yılında Nüket Alevli Ersoy Sağlık Ocağı yaptırarak Gaziantep halkının hizmetine sundu.
GAZİANTEP’TE EĞİTİMİN ULU ÇINARI
Gaziantep Kolej Yapma ve Yaşatma Derneğinin ve GKV “Gaziantep Kolej Vakfı” Özel okullarının kurucularından olan Nüket Ersoy, babası Cemil Alevli’nin vefatına kadar Kolej Kadınlar Kolu Başkanlığı ve uzun yıllar ücretsiz İngilizce öğretmenliği yaptı. Oktay Alevli’den sonra GKV Mütevelli Kurulu Başkanı seçildi. Halen Gaziantep eğitiminin ulu çınarı olan Gaziantep Kolej Vakfı Okulları’nda Mütevelli-Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmektedir.
TEŞEKKÜRLER NÜKET ERSOY
Gaziantep Kolej Açma ve Yaşatma Derneğinin kurulması ve 1963 yılında Gaziantep Kolejinin eğitime kazandırılmasında ve Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okullarının 56 yıldır
Eğitim alanında ülkemize sayısız hizmetler vererek bugünlere kadar başarı ile gelmesinde önemli katkısı bulunan Nüket Ersoy, her fırsatta ömrünün sonuna kadar eğitim yoluyla ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sunmaya devam edeceğini söylüyor.
Marifet iltifata tabidir. Öncü bir babanın, öncü kızı olan Nüket Ersoy’a, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir kez daha teşekkür ederek, minnet ve şükranlarımızı sunmak vefanın gereğidir.