Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye’nin nane üretiminin neredeyse tamamını karşılayan Nizip çiftçisini ve Karkamış’ta buğday ekimi yapan tarlaları ziyaret etti. Ziyarette nane üretimi ve son durum hakkında bilgi alan Başkan Fatma Şahin, Dünya’nın artık bağışıklık sistemini geliştirecek ürünlere yöneldiğini, Büyükşehir Belediyesi ve milletvekilleriyle beraber çiftçinin kooperatifleşmesi için ortak çalışacağını belirterek, “Dünya’da Nizip Nanesini tanımayan tatmayan kalmayacak” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yeni tip Corona Virüs (COVID-19) Salgını karşı verilen ulusal mücadelede yeni normalleşme süreciyle beraber her ilçedeki çiftçinin son durumu konusunda tarlaya yanlarına giderek bilgi alıyor, yapılacak çalışmaları yerinde inceliyor. Bu kapsamda Türkiye’nin nane ihtiyacının ve ihracatının yaklaşık yüzde 90’nını karşılayan Nizip İlçesi’ni ziyaret etti. AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Derya Bakbak, Mehmet Sait Kirazoğlu, Müslüm Yüksel, Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Eyüp Özkeçeci’nin de katıldığı ziyarette, nane tarlasında çiftçilerle sohbet eden Fatma Şahin, sıkıntılarını dinledi. Başkan Şahin, Nizip Belediye Başkanı Sarı’dan, üretim konusunda gelinen son aşama hakkında bilgi aldı. Milletvekilleri ve çiftçilerle beraber çalışarak Dünya’ya “Nizip Nanesi’ni” tanıtacaklarını belirten Şahin, hızlı bir şekilde kooperatifleşmeye gidileceğini aktardı.
Nizip ziyareti sonrası Karkamış’a geçen Şahin, buğday yetiştiren çiftçilerle bir araya geldi. Bereketli Hilal’in tam ortasında bulunan Gaziantep’in her köşesinde ayrı çeşitliliği olduğunu vurgulayarak gastronomi kapsamında sağlıklı doğal ürünü yetiştirme konusunda her türlü desteğin verileceğini iletti.
ŞAHİN: PANDEMİ SONRASI SAĞLIĞI GÜÇLENDİRECEK ÜRÜNLER ÖNEM KAZANDI
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gazianteplilerin bile Nizip’te nane üretildiğinin az bilindiğinin altını çizerek, “Bereketli hilalin ortasında fıstık ve zeytin bahçelerinin içerisinde nanenin üretim merkezine geldik. Güneş’ten gelen bir lezzet var. Nane sadece gastronomik olarak değeri yok, pandemi sonrası sağlığı güçlendirecek ürünler çok daha önem kazandı. Bağışıklığı ve vücut direncini arttırıyor. Kokusuyla, sindirime katkısıyla fayda sağlıyor. Artık insanlar ‘Nereye gideyim ne tadayım?’ derken bağışıklık sistemine önemli ölçüde katkı sağlayan ‘Naneyi nerede yerim, nerede tadarım, naneden yapılan ürünleri nerede görebilirim?’ dediğinde Nizip’e gelecek. Bereketli hilalin topraklarına gelecek. ‘Lezzetin Başkenti’ artık ‘Sağlıklı Lezzetin Başkenti’, hijyenin merkezi oluyor. Bizim en önemli gücümüz bağışıklık sistemi. Nane bize bu gücü veriyor. Sağlığın kokusu şu tarlada burunlarımıza geliyor. Burada büyük bir sağlık var, bağışıklık sistemi var. Pandemi sonrası Dünya’nın bu naneye, Nizip’e ihtiyacı var. Milletvekillerimizle konuştuk, buranın güçlü bir kooperatife, daha güçlü bir tanıtıma gerek duyulduğunu gördük. Ankara boyutuyla bunu takip ederek bütün Dünya’ya bu naneye göstereceğiz, tanımayan tatmayan kalmayacak” diye konuştu.
KİRAZOĞLU: NANENİN ÇİFTÇİDEN TÜKETİCİYE DİREKT ULAŞMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu ise nane üretiminin fıstık ve zeytin bahçeleriyle iç içe yapıldığını aktararak, “Bu coğrafya baharat güzergahlarının geçtiği bir yer artık burası sadece yolun geçtiği değil baharatın üretildiği merkezi bir konumda. Sofralarımızın en önemli baharatlarından biri olan nane bu topraklarda, sağlıklı koşullarda, doğal bir şekilde, sağlıklı yaşam için “Sağlıklı Lezzetin Başkenti Gaziantep’te” üretiliyor. Çiftçilerimizle birlikte daha da geliştirmek için her türlü çabanın, çalışmanın içerisinde olacağız. Kooperatifler yoluyla direkt çiftçimizden tüketiciye ulaşmasını sağlamak için ne düşüyorsa bizde elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.
BAKBAK: GERÇEK LEZZETİN OLDUĞU, NANENİN ÜRETİLDİĞİ YER GAZİANTEP
AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, nanenin sağlık açısından önemini hatırlatarak, “Nizip’te Türkiye’nin ve Dünya’nın kuru nanesi bu bölgeden gitmekte. Gaziantep olarak gastronomi şehriyiz. Yemeklerdeki lezzetlerde çok önemli katkısı olan kuru nane, yağla birlikte yemeğin üstüne verdiğimiz çok önemli bir besin kaynağı. Mide rahatsızlıklarına ilaç olarak kullandığımız bir gıda nane ve limon. Ben bu verimin dünya ihracatında da çok büyük bir yeri olacağını biliyorum. Çünkü gerçek lezzetin olduğu, nanenin üretildiği yer Gaziantep bölgesi” ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN: GAZİANTEP’İN HER NOKTASI BİR ÜRÜNDE NEREDEYSE TÜRKİYE LİDERİ
Nanenin başkentinin Nizip olduğunu söyleyen AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan’da, “Nane öyle bir ürün ki bir defa ekersin 6-7 yıl ekmezsin kendisi yayılır, bütün araziyi kaplar ve size bu aromayı verir. Türkiye’nin en çok nane üretimi yapılan yer burası. Uçsuz bucaksız her taraf zeytin ve fıstık ağaçları. Doğasıyla tamamen bir cennet. Burada çok güzel çalışmalar oluyor, çiftçilerimiz çok güzel ürünler üretiyor. Bizlerde destek için buradayız. Gaziantep’in her noktası bir üründe neredeyse Türkiye lideri. Nizip ise zeytin, fıstık, sabun üretiminde çok fazla mesafe aldı. Bizde bu çalışmaları desteklemeye hazırız” dedi.
YÜKSEL: NANENİN TANITIMI VE DÜNYAYA İHRACATI İÇİN UĞRAŞACAĞIZ
AK Parti Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel, yaşadığımız bölgenin bereketine vurgu yaparak, “Nizip’te nane haricinde fıstığın ve zeytinin de üretimi yoğun. Ancak nanenin şöyle bir farkı var ki Türkiye üretiminin nerdeyse tamamı buradan üretiliyor. Başkanlarımız ve milletvekilleriyle hem nanenin tanıtımı ve dünyaya ihracatı için uğraşacağız. Biz gastronomi şehriyiz, lezzetin başkentiyiz. Bizim bu anlamda çok önemli zenginliklerimiz var ve nane de bunlardan birisi” diye aktardı.
SARI: DÜNYA NANE İHTİYACININ TAMAMINI KARŞILAMAYA TALİBİZ
Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı, komşu ilçelerde yapılan nane üretiminin Nizip çiftçisi tarafından tarlaların kiralanarak yapıldığını belirterek şunları söyledi: “Nizip nanesi sofralık kullanmaktan ziyade kurutularak değerlendiriliyor. Bu noktası da çok önemli, içindeki aroması ve özellikleriyle de Dünya’da tercih edilen bir ürün. Bun noktada üretimle kalmıyor, ticari olarak değerlendirilmek için işlenmesi buradaki tesisler marifetiyle yapılıyor. Bölgenin sulu tarımlarda da ilk tercih edilen ürün. Yılda dört defa hasat alınıyor. Böylece kalkınmada da büyük bir önem arz ediyor. Sulamanın artmasıyla ekilebilir alanlar artıyor. İlerleyen yıllarda bu sayılar daha artarak üretimde Dünya ihtiyacının tamamını karşılamaya talibiz. Çiftçilerimiz ve Büyükşehir Belediyemiz ile beraber bundan sonraki süreçte kooperatifleşmeyle beraber inşallah bu hedefi yakalayacağız.”