INGEV tarafından yürütülen “Eleleyiz” projesi, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’deki kadınlara ekonomik olarak güçlenmeleri ve işgücüne katılım kapasitelerini artırmak için destek oluyor. Eğitimde ya da istihdamda olmayan genç kadınları hedefleyen bu girişim, üç şehirde 110 kadına mesleki eğitim ve 100 kadına kariyer danışmanlığı sağladı. Kadınlar arasında, travmatik bir deneyimin ardından yeni ve daha iyi bir hayat kurmak isteyen depremzede kadınlar da bulunuyor.
INGEV, Eleleyiz projesi ile NEET (ne eğitimde ne istihdamda olan) kadınların ekonomik olarak güçlenmesini hedefliyor. Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’de başlayan proje, depremden etkilenin kadınların istihdamını artırmayı amaçlıyor. Proje kapsamında bugüne kadar 110 kadına kariyer mentorluğu sunuldu ve 100 kadına dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi ve ön muhasebe gibi birçok konuda mesleki eğitim verildi.
İNGEV, “Eleleyiz” projesini, Avrupa Birliği finansal desteğiyle UN Women tarafından uygulanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Güçlü Sivil Alan” projesi kapsamında yürütüyor.
18-29 yaş arasında olan NEET kadınların ihtiyaçlarına odaklanan proje, mesleki eğitimlerle NEET kadınların mesleki becerilerini artırmayı hedefliyor. İhtiyaç analizleri, eğitimler, mentorluk ve danışmanlıklarla ilerleyen projenin bu üç ildeki istihdama katkı yapması hedeflenirken, Şanlıurfa, Gaziantep ve Mardin’de genç kadınların ekonomik güçlenmesi için önemli bir modele dönüşüyor.
Kapsamlı bir ihtiyaç analiziyle başlayan proje, NEET kadınların mesleki ve deprem sonrası ihtiyaçlarının ne kadar acil ve kritik olduğunu gözler önüne seriyor. Bu analize göre:
Daha önce çalışmış ancak şu anda çalışmayan NEET kadınların yüzde 71’i düşük ücretler, Yüzde 59’u sigortasız çalışma, yüzde 26’sı ise bakım yükü nedeni ile iş hayatına devam etmediğini söylüyor.
İş arayan NEET genç kadınların yüzde 79’u iş hayatına katılmak için nereden destek alacağını bilmiyor.
İş arayan NEET genç kadınların yüzde 59’u tanıdıklar yoluyla iş aradığını belirtiyor.
İş arayan NEET genç kadınların sadece yüzde 13’ü internetten iş aramayı bildiklerini belirtiyor.
Yüzde 11’i CV yazmayı bildiğini, yüzde 10’u ise başarılı bir iş mülakatı yapmayı bildiğini söylüyor.
Bu kadınların yalnızca yüzde 6’sı mesleki eğitim veya staj fırsatlarına nasıl ulaşabileceği hakkında bilgi sahibi.
Kadınların yüzde 53’ü iş hayatına girmek için iş bulma yolları ile ilgili desteğe ihtiyaç duyarken, yüzde 45’i mesleki eğitim konusunda desteğe ihtiyaç duyuyor.
Proje, bölgedeki yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası örgütleri, kamu temsilcileri, üniversiteler ve diğer paydaşlarla iş birliği ile gerçekleşiyor. Eğitimle istihdamı ilişkilendirmeyi esas alan “Eleleyiz” Modeli, aynı zamanda bu genç kadınlara bireysel, somut hedefleri olan danışmanlıklar verilmesi ile ilerliyor.
İNGEV Eleleyiz proje koordinatörü Hande Soğancılar: “Eleleyiz projesi, kadınların iş gücüne katılarak ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarını hedefliyoruz. İNGEV olarak, hem mesleki hem de sosyal yetkinlikler kazandırılan bu genç kadınların istihdamına katkıda bulunmak üzere bölgedeki tüm yerel paydaşları iş birliğine davet ediyoruz. Eğitimde ve istihdamda olmayan kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi çalışmalarımıza başka şehirlerde de devam edeceğiz.”
Gaziantep’teki bir sivil toplum kuruluşunda erken çocukluk eğitimi uzmanı olarak çalışan Seda Karakuş şunları söylüyor: “Eğitimler sırasında iş başvuruları ve mülakatlar için etkili stratejiler hakkında bilgi edindim. Özgeçmiş hazırlama modülü benim için oldukça faydalı oldu. Başvuru sürecinde doğru bir özgeçmiş hazırlamanın ne kadar önemli olduğunu anladım. Özgeçmişimde olumlu özelliklerimi vurgulayarak deprem bölgesindeki bir sivil toplum kuruluşunda işe girdim.”
Şanlıurfa’dan eğitime katılan Nuray Erkuş ise “INGEV’in bana verdiği destekten dolayı çok memnunum. Muhasebe dersi oldukça verimli geçti ve katılımcılar olarak çok memnun kaldık. Muhasebe alanında ilerlemeyi hedefliyorum ve iş arayışındayım. Kariyer yapmak istediğim tek alan muhasebe ve bu doğrultuda adımlar atmaya kararlıyım” diyor.
“Eleleyiz” projesi kapsamında Mardin, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde şimdiye kadar 110 kadına mesleki eğitimler verildi. Konuları bölgede gerçekleştirilen kapsamlı çalıştaylarla belirlenen bu eğitimlerde dijital pazarlama ve sosyal medya yönetimi ile ön muhasebe alanlarında yetkinlikler kazandırılarak iş dünyasında istihdam edilebilirliğinin artırılması hedeflendi. Eğitime katılan genç NEET kadınlar bu eğitimler aracılığıyla sektörel becerilerini geliştirme fırsatı bulurlarken eğitim sonunda e-devlet onaylı sertifikaları almaya hak kazandı.
Proje kapsamında ayrıca şu ana kadar 110 kadına kariyer mentorluğu sunularak, iş bulma stratejileri ve CV hazırlama gibi konularda profesyonel destek almaları sağlandı. Katılımcıların 5 yıllık kariyer yol haritası oluşturdukları bu oturumlarda, iş gücü piyasasının önemli isimlerinden mentorluk desteği aldı.