Sanayi ve ticarette Türkiye’nin motor gücü olan Gaziantep’in eğitim başarı sıralamasında oldukça geride kaldığını söyleyen CHP Milletvekili Melih Meriç, “2021-2022 Millî Eğitim Bakanlığı istatistiklerine göre Türkiye’de derslik başına düşen öğrenci sayısı ilkokulda ve ortaokulda 23 iken, Gaziantep’te 30’dur. Suriyelilerin yoğun yaşadığı bölgelerdeki okullarda ise bu rakam 40’ı aşmaktadır” dedi.
CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, kentin eğitim sorununu TBMM gündemine taşıdı. Meriç, sınıfların aşırı kalabalık olmasının başlı başına bir sorun iken bir de Türk çocuklarla Suriyeli çocuklara aynı sınıfta karma eğitim verilmesinin, problemi iyice içinden çıkılmaz hale getirdiğini öne sürdü.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Meriç, “AKP iktidarları döneminde yaz boz tahtasına dönüştürülen eğitim sistemi, sığınmacı yüküyle birlikte iyice bozulmuştur. Ancak hükümet, Gaziantep başta olmak üzere birçok ilden gelen alarm zillerini duymamakta, kulağının üstüne yatmaktadır.” diye konuştu.
EVLATLARIMIZIN EĞİTİM KALİTESİ, SIĞINMACILARA FEDA EDİLİYOR
Gaziantep’in eğitim politikalarının nüfus artış hızına göre belirlenmediğini belirten CHP’li Meriç, “Öğretmen açığı nedeniyle derslerin boş geçmesi, okul ve derslik açığı nedeniyle sınıfların kalabalık olması, Türkçe bilmeyen Suriyeli öğrencilerle Türk öğrencilere aynı sınıfta ders verilmesi, kadrolu öğretmenler yerine ücretli öğretmenlerin derslere girmesi Millî Eğitim Bakanlığı’nın başta Gaziantep olmak üzere Türkiye’de eğitimi göz ardı ettiğinin, önemsemediğinin açık göstergesidir. Geleceğimiz olan evlatlarımızın eğitim kalitesini, ideolojik nedenlerle sığınmacılara feda eden bir zihniyet, Türkiye’yi nasıl geleceğe taşıyabilir?” dedi.
Melih Meriç, konuya ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:
1- Gaziantep’te, ilköğretim ve ortaöğretimde öğretmen açığı ne kadardır? 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Gaziantep’e atanan öğretmen sayısı ne kadardır?
2- 2024-2025 öğretim yılında Türkiye genelinde kaç öğretmen ataması yapılacaktır? Branşlar bazında sayıları kaçtır?
3- Gaziantep’e atanacak öğretmen sayısı ve branşlara göre dağılımı nedir?
4- Gaziantep’te ilköğretim ve ortaöğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
5- Gaziantep’te öğrencilerin sağlıklı bir ortamda eğitim görebilmesi için Türk ve Suriyeli öğrencilerden oluşan karma eğitim politikasına son vermeye yönelik planlanan bir çalışma var mıdır? Var ise detayları nelerdir?
6- Ülkemizin 6. büyük kenti olan Gaziantep’in yapılan sınavlarda en sonlarda yer almasının nedenleri nedir? Eğitim-öğretimdeki başarıyı artırmak için yapılan çalışmalar nelerdir?