KORONAVİRÜS GAZİANTEP’TE NİYE BİR BAŞKA İLERLİYOR?

0
284

Nihat BENCAN

Ülke genelinde gerilemeye başlayan virüs ilimizde atağa geçti.
Test sayısı artmaya, vaka sayısı çoğalmaya, ölümler gelmeye başladı. Virüsün ilk önlemlerinin aldığı yasakların başladığı günlerde dikkat çekmiştik ve “İnsan sirkilasyonunun en fazla yaşandığı organize sanayi bölgesi” demiştik.
Yaklaşık 180 bin çalışanın olduğu Organize Sanayi Bölgesi ve KÜSGET çalışanlarının kontrol altına alınmasını vurgulamıştık o günlerde…
Bakın sonuçları şimdi çıkmaya başladı. Ekonominin çarklarının dönmesi için bu bölgelerde çalışmalar hız kesmedi, Özellikle ihracat yapan firmalar üretimde düşüş olmaması için tam kapasite çalışmaya devam ettiler, bunları yaparken hijyen ve bulaş kuralları çok iyi önlem alınmamakla birlikte genelde alınması gereken önlemler de uygulanmadı.
Örnek verecek olursak;
İşçi servislerinde toplu taşıma kuralları gereği yüzde 50 taşıma uygulaması yeterince uygulanmadı ve denetimler yapılmadı.
Marketlerde, berberlerde, kuaförlerde, eczanelerde, pazar yerlerinde uygulanan sosyal mesafe, ateş ölçme ve hijyen uygulamaları maalesef fabrikalarda ve işletmelerde yeterince uygulanmadı ve bu konuda yeterli denetimler yapılamadı.
Özellikle bu tip işletmelerde yemekhanelerde uygulanan sosyal mesafe kuralları hiçe sayılarak dip dibe yemek yeme görüntüleri az çıkmadı sosyal medyadaki paylaşımlarda.
Bunların hepsini bir araya getirdiğimizde çok iyi yönetilen ülke genelindeki Pandemi durumu ilimizde resmen atağa geçti
Gaziantep’te salgının boyutu büyüyüp vaka sayısının artması dikkat çekmeye başlaması sonucu doğal olarak ölüm haberleri gelmeye başlayınca daha önce alınması gereken önlemler yeni alınmaya başlandı!
Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili yeni kararlar alınıyor olması önemli bir gelişme.
Organize Sanayi’de test taraması yapılması tüm çalışanların virüs testinden geçirilmesi iyi ama bence daha önemli olan hastalığa yakalanmamak.
Özellikle kurumsal anlamda kendini ispat etmiş işyerlerinin bu pandemi sürecinde işletmelerinde önemli birtakım önlemler alması ücretli izin, kısa çalışma, üretim kısıtlaması gibi çalışanları vürüsten izole edecek bulaş ve hijyen kurallarını uygulaması sevindirici olmakla beraber bu durumun pandemi süreci bitinceye kadar devam etmesi temel yaklaşımımız olmalıdır.
Bu dönemde hastalığı engellemek yenmek, ekonominin şartlarını tekrar eski hızına getirebilmek için herkesim elini taşın altına koymalı. Çalışanıyla ve işverenleri ile birlikte bu sorunun üstünden gelmeliyiz. Bunun için özellikle sosyal mesafe kurallarına uymak, hijyen kurallarına azami özen göstermek temel yaklaşımımız olmalıdır.
Devlete düşen görev ise bu denetimleri eksiksiz ve devamlılığını sağlayacak, pandemi koşulları ortadan kalkıncaya kadar devam ettirmek olmalıdır.
Şimdi hep beraber bu kuralları hayata geçirmek için elimizi taşın altına koyalım
Hedefimiz; Gazi şehrimizi bu karantinadan kurtarmak olmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz