Kıymaz: “Yerel basında doğru bilginin gücü ön plana çıkmalı”

0
19

İnönü Üniversitesi koordinatörlüğünde, Yenilikçi Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (YESKAD) ve Ankara Kültürlerarası Araştırma Derneği (AKAD) ortaklığında yürütülen Erasmus+ KA154-YOU “Doğru Bilgi, Güvenli Gelecek için Gençlik Katılım Zirvesi” projesi kapsamında, İnönü Üniversitesinin ev sahipliğinde “Uzmanlarla Toplantı” etkinliği düzenlendi.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen iki günlük etkinlikte, GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz’ın açıklamaları dikkat çekti.
ZEYNEL ABİDİN KIYMAZ’DAN GAZETECİLİK VE DOĞRU BİLGİ VURGUSU
Zeynel Abidin Kıymaz, gazeteciliğin toplumsal sorumluluk boyutuna dikkat çekerek, “Gazeteciliğin en temel görevi, topluma doğru ve güvenilir bilgi ulaştırmaktır. Gerçekleri çarpıtmadan aktarmak, bir basın mensubunun en büyük vicdani sorumluluğudur” dedi.
Kıymaz, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri sırasında sahada görev yapan basın mensuplarının karşılaştığı zorlukları ve dezenformasyonun yardımların koordinasyonunu nasıl zorlaştırdığını örneklerle anlattı.
Yerel basının afetlerde toplumun hafızası olduğunu vurgulayan Kıymaz, genç gazetecilere etik habercilik, kaynak kontrolü ve toplumsal duyarlılık konularında önerilerde bulundu.
GENÇLER TÜRKİYE’Yİ GELECEĞE TAŞIYACAK
GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Kıymaz, etkinliğin genç katılımcılara yönelik önemine değinerek, “Bu programda gördük ki baş döndürücü bir hızla yenilikler, değişim ve bilimsel gelişmeler ortaya çıkıyor. Bizim milletlerarası medeniyet yarışında geri kalmamamız için bilgiye ulaşmada kurumlar olarak teknoloji kullanımı ve yapay zeka çağında çok çalışmamız gerekiyor. Bir yandan bilgi, diğer yandan bilgi kirliliği ve yanlış bilgiden soyutlanarak doğru bilgiyle ilerlemeliyiz” şeklinde konuştu.

Kıymaz, kendi kuşağının bir geçiş döneminden gelerek tecrübe biriktirdiğini ifade ederek, “Siz gençler bizlerden daha donanımlı ve eğitimli bireylersiniz. Bizlerin tecrübeleriyle birleşerek yarının Türkiye’sini inşa edeceksiniz. Çocuklarımız telefon ve benzeri araç gereç kullanımında bizden çok ilerideler. Türkiye’yi ileri taşıma sorumluluğu artık sizlerin omuzlarında” dedi.
ETKİNLİĞE KATILAN DİĞER UZMANLAR
Etkinliğin ilk oturumuna İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, RTÜK Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Feyza Gizligider, akademisyenler, gençlik temsilcileri, medya uzmanları ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.
Feyza Gizligider, “İzlediklerinin İzi Kalır” başlıklı sunumunda medya içeriklerinin bireylerin değer yargılarını ve davranışlarını şekillendirdiğini vurguladı. RTÜK’ün Medya Okuryazarlığı Eğitim Programı ve Akıllı İşaretler Sistemi’nin önemine değindi.
Gençler, izledikleri içeriklerin etkilerini tartışarak “görsel farkındalık haritası” hazırladı.
PROJE KOORDİNATÖRÜ DR. HASAN TOMAN’DAN DEĞERLENDİRME
Proje koordinatörü Dr. Hasan Toman ise açılışta doğru bilginin modern dünyada bir vatandaşlık hakkı olduğunu belirterek, “Doğru bilgiye erişim hakkı, demokratik katılımın ön koşuludur. Yanlış bilgi, toplumların güvenini ve kriz yönetimi kapasitesini zedeleyen görünmez bir afettir. Bu afetle mücadele etmeyi gençlerle birlikte öğreneceğiz” diye konuştu.
Toman, projenin toplumsal dönüşüm modeli olduğunu ve İnönü Üniversitesi’nin akademik birikiminin yanı sıra YESKAD ve AKAD’ın sivil toplum deneyiminin gençlerin farkındalığını güçlendirdiğini ifade etti.

GENÇLERİN AKTİF KATILIMI DİKKAT ÇEKTİ
Etkinlikte gençler, Erasmus+ programının aktif katılım ilkesiyle sürece dahil oldu. Moderatörlük, raporlama ve sosyal medya yönetimi gibi görevler üstlenen gençler, “Gençlerin Gözünden Bilgi Çağı” forumunda dezenformasyonun etkilerini tartıştı. Katılımcılar, “doğrulamadan paylaşmama” ve “bilgi kaynağı kontrolü” taahhütlerinde bulundu. Etkinlik, gençlik katılımını güçlendiren bir model olarak öne çıktı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz