Gazete Balkan tarafından hazırlanan Mardin Belgeseli’nin galası, Romanya’nın başkenti Bükreş’te büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Hollywood Multiplex Sineması’nda düzenlenen etkinlik, Türk-Romen dostluğunu pekiştiren bir platforma dönüştü.

Galada konuşan GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz, Romenleri Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bölgesine davet ederek, deprem yardımları için teşekkür etti.
GALAYA ÖNEMLİ İSİMLER KATILDI
Mardin Belgeseli’nin gala gecesine Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz, Romanya-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gazi Demirel, Abdurrahim Taş, Yunus Emre Enstitüsü Romanya Şube Müdürü Mustafa Yıldız, SELEC Genel Müdürü Oğuz Serkant Akın, GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Hamit Özpolat, Romanya Profesyonel Gazeteciler Birliği Başkan Yardımcısı Claudius Mihail Dociu, Romania TV’den Andrei Marina Alexandra, DADA TV’den Daniel Marius, sanatçı Cem Deniz ve çok sayıda Romen davetli katıldı.
KIYMAZ’DAN ROMENLERE GAP DAVETİ
Galada konuşan GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz, 6 Şubat depremleri sonrasında Romanya halkının yardım çabalarına teşekkür ederek, “Romen-Türk ilişkileri Avrupa’daki en güzel örneklerden biridir. Halklarımız arasında dostluk ve kardeşlik duyguları karşılıklı olarak hissedilmektedir. Her yıl yaklaşık 3 milyon Romen turist Türkiye’yi ziyaret ediyor. Çoğunlukla İstanbul, İzmir ve Antalya’yı tercih ediyorlar. Ancak ben Romen dostlarımızı GAP bölgesine de davet ediyorum. Adıyaman’da Nemrut Dağı’nda güneşin doğuşunu izlemelerini, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini görmelerini arzu ediyorum” dedi.
Kıymaz ayrıca, belgeselin yapımına öncülük eden Gazete Balkan’a, katkılarından dolayı Yunus Emre Enstitüsü’ne ve sosyal faaliyetlere duyarlılığıyla bilinen Romanya-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tamer Atalay’a teşekkür etti.
BÜYÜKELÇİ ALTAN VE ÖZPOLAT’TAN ÖNEMLİ MESAJLAR
Büyükelçi Özgür Kıvanç Altan, açılış konuşmasında belgeselin hazırlanmasına emeği geçenleri kutladı.
GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkan Vekili Hamit Özpolat ise, “Balkan gazetesi tarafından 7 Romen gazeteci GAP bölgesine gönderildi. Biz de birlik olarak misafirlerimizi üç gün boyunca ağırladık. Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya’daki tarihi ve turistik alanları gezdiler, televizyonlarında yayınladılar. Umuyoruz ki bu çalışmalar, Romen turistlerin bölgeye ilgisini artıracaktır. Belgesele katkısı içinde ayrıca Romanya-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tamer Atalay’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.
TÜRK-ROMEN İLİŞKİLERİ GELİŞİYOR
Program sonunda belgeseline katkı sunan kişilere teşekkür plaketi takdim edildi. Belgesel gösteriminin ardından davetlilere kokteyl verildi ve belgeselin kulislerde değerlendirilmesi yapıldı. Etkinlik, Türk-Rumen ilişkilerini kültürel bir boyutta güçlendiren bir adım olarak yankı buldu.