CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, kısmi kapanma kapsamında alınan kararların önceki pik dönemlerinden hiç ders alınmadığının kanıtı olduğunu söyledi. Aynı hatalar ile salgının bitirilemeyeceği gibi kısıtlamaların yanında gerekli ekonomik yardımlar adına hiçbir çalışmanın olmamasını ihmalkârlık olarak değerlendirdi.
ESNAFIN PAYINA YİNE MASRAFLAR DÜŞTÜ
Milletvekili İrfan Kaplan, kısmı kapanma kararları ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu; “Pandemi sürecinin üçüncü pik dönemi kabul edebileceğimiz şu günlerde karar mercinden tam kapanma ve hızlı aşılama yöntemleri yerine kısmı, yetersiz ve ekonomik destekten yoksun kısıtlamalar geldi. Parti miting ve kongrelerinin yanında yandaş düğünlerinin lebalep yapıldığı dönemlerde kepenkleri kapatılan esnafımızın, payına yine çalışmayan işletmenin masrafları düştü. Sadece paket servisi ile satış yapabilecek olan kafe ve restorantlar, kira ve faturalar gibi girdi maliyetlerinin devam ettiği ancak ciro kaybının ciddi anlamda düştüğü bu kısıtlama sürecinde iflasın eşiğinde olduklarından yakınıyor. Kapanma adına alınan kararların yanında mağdur edilen esnaf için ekonomik destek paketi de açıklanmalıydı. İki hafta olarak belirlenen kısmı kapanma sürecinin salgının gidişatına göre uzatılma ihtimali değerlendirildiğinde bu eksiklik acil bir ekonomik destek paketi ile giderilmelidir” dedi.
Ekonomik destek paketi içerik olarak kapanmayı finanse edebilecek nitelik olmalı diyen CHP’li Kaplan, “Daha önceki paketler gibi komik rakamlarla esnafla alay etmeyin! Vaka sayılarının artışı dolayısıyla kısıtlamaların sorumlusu vatandaş değil, bedelini onlara ödetemezsiniz. Olağanüstü dönemlerde maddi anlamda destek sağlamak devletin vatandaşa karşı sorumluluğudur” dedi.
İŞÇİ VE SAĞLIK EMEKÇİSİ İHMAL EDİLİYOR
“Kısmı kapanma kararlarının amacı virüs yayılımını en aza indirmek ise neden 3 milyon memura yönelik tedbir alınıyor da 17 milyon işçi ve sağlık çalışanına yönelik bir düzenleme yok?” diyen Milletvekili, işçilerin çalışma düzenlerinde sosyal mesafenin mümkün olmadığını dolayısıyla yayılımın bu tür ortamlarda daha çok hızlı olabileceğinin altını çizdi.
Milletvekili Kaplan, aynı şekilde kamu çalışanlarından ayrı tutulan sağlık emekçilerinin de en riskli ortamlarda çalışanlardan olduğunu hatırlatarak alınan kararlarda onlarla ilgili bir düzenleme olmamasını ayrımcılık olarak
değerlendirdi. “Kamu çalışanlarına uygulanan uzaktan dönüşümlü esnek çalışmanın fayda sağlayacağı inancındayım ve destekliyorum. Ancak sağlık çalışanlarının bu konuda göz ardı edilmesi hatta ayrımcılığa uğramasını doğru bulmuyorum” diyen Kaplan, “Kısa çalışma ödeneğinin de bittiği şu günlerde bu şartlarla işçiler ve sağlık emekçileri ölüme terk ediliyor. Emekçilerinde kapanmaya giderek virüs yayılımından korunabilmesi için gerekli ekonomik devlet desteği sağlanmalıdır” dedi.