Kalıcı körlüğe kadar götüren sinsi hastalık: Glokom

0
172

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erdal Kaydu, genellikle belirti vermeden gizlice ilerleyen yaygın bir göz hastalığı olan glokoma karşı uyardı. Hastalığın ilerleyen evrelerde kalıcı görme kaybına neden olabileceğini vurgulayan Dr. Kaydu, erken teşhis koyulmasının hasarın önlenmesi açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erdal Kaydu, halk arasında göz tansiyonu ya da karasu hastalığı olarak adlandırılan glokom hastalığına karşı uyardı. Hastalığın tedavi edilmez ise, kalıcı görme kaybına neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Kaydu, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:
“Halk arasında “karasu” adıyla bilinen glokom, diğer adıyla göz tansiyonu, genellikle belirti vermeden gizlice ilerleyen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmez ise, kalıcı görme kaybına neden olabilir. Glokomda, göz içerisindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksektir. Göz tansiyonu (glokom), her yaşta görülebilir. Ancak, 40 yaşın üzerindeki hastalarda daha sıklıkla görüldüğünden bu hastaların yılda bir defa göz tansiyonu kontrolünden geçmesi gerekir. Ailesinde göz tansiyonu olanlar ise daha sık kontrolden geçmelidir. Hastaların büyük bir bölümünde herhangi bir belirti görülmez. Erken dönemde bazı hastalarda sabahları belirginleşen baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, televizyon izlerken göz etrafında ağrı, vb. belirtiler ortaya çıkabilir. göz tansiyonu (glokom), birçok hasta tarafından, ancak, ileri dönemde ve belirgin görme kaybı ortaya çıktığında fark edilir. Aile bireylerinde bulunan glokom hastalığı, ilerleyen yaşlarda görülen şeker hastalığı, miyopi, uzun süreli kortizon tedavisi, göz yaralanmaları ve migren glokom riskini artırır. Diğer bir glokom tipi ise, ileri yaşlarda ani bir şekilde krizle ortaya çıkan dar açılı glokomdur. Şiddetli göz ağrısı, görme azalması, gözde kızarıklık ve bulantı-kusma ile ortaya çıkar. Acil tedavi gerektirir. Bebeklikte ve çocukluk çağında izlenen türlerinde gözde sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve gözde büyüme izlenir”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz