Kadın ölümlerinde rahim ağzı kanseri 4’ncü sırada

0
314

Medical Point Gaziantep Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Uğurkan Erkayıran, kadın ölümlerinde rahim ağzı kanserinin 4’ncü sırada olduğunu belirterek, “Yüksek riskli HPV tipleriyle bulaştan yaklaşık 10-13 yıl sonrasında rahim ağzı kanseri oluşmaktadır” dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Uğurkan Erkayıran, ocak ayının rahim ağzı kanseri farkındalık ayı olarak belirlemiş olup dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere çeşitli etkinlikler düzenlenmekte olduğunu söyledi.
RAHİM KANSERİ YILDA 300 BİNDEN FAZLA ÖLÜME NEDEN OLUYOR
Rahim ağzı kanserinde Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yılda 600 bin yeni vaka tespit edildiğini, kadın ölümlerinde de rahim ağzı kanserinin 4’ncü sırada olduğunu ve 300 binden fazla ölüme sebebiyet verdiğini belirten Erkayıran, “Rahim ağzı kanserinin en önemli risk faktörü HPV enfeksiyonudur. Yüksek riskli HPV tipleriyle bulaştan yaklaşık 10-13 yıl sonrasında rahim ağzı kanseri oluşmaktadır. Rahim ağzı kanserini önlemenin en etkili yolu HPV aşısı ve rahim ağzı kanseri tarama testleridir. Rahim ağzı kanseri taraması rahim ağzından alınan sürüntünün mikroskobik incelenmesi ve HPV tiplerinin belirlenmesi amacıyla yapılmaktadır. 30-65 yaşları arasındaki kadınların her iki taramayı 5 yılda bir yaptırmaları rahim ağzında oluşabilecek patolojilerin erkenden belirlenmesini ve tedavi edilmesini sağlamaktadır. HPV aşısı rahim ağzı kanserinden korunmayı sağlayan bir diğer yöntemdir. HPV aşısı 9-26 yaş arasında ki kadınlarda toplamda 3 doz olacak şekilde uygulanmaktadır. HPV aşısını ve rahim ağzı kanser tarama testlerini yaptırmayı ihmal etmeyelim unutmayalım ki rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanserdir. Erken tanı hayat kurtarır. Herkese sağlıklı kansersiz bir ömür dilerim” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz