İhracat artıyor ama ihracatçılar sorunlarla boğuşuyor!

0
111

Gerçekleştirilen 955 milyon 722 bin dolarlık kasım ayı ihracatıyla bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 artış sergileyen Gaziantep, 2023 Ocak-Kasım döneminde ise 9,2 milyar dolar seviyesine ulaştı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 artışla 955 milyon 722 bin $ ihracat gerçekleştirdik. Ocak-Kasım döneminde 9 milyar 152 milyon 623 bin dolara seviyesine ulaşan ihracatımızla görüyoruz ki ihracatçı üyelerimiz ve iş insanlarımız deprem felaketi dâhil her ne olursa olsun toparlanmak için, üretim ve istihdam için canla başla çalışıyor. İhracatçı firmalarımızın yönetim kademesinden tüm personeline herkesi gönülden tebrik ediyorum. GTO olarak bizler de her zaman olduğu gibi üyelerimizin yanında olacak ürettiğimiz projelerle dış ticaretlerine katkı sağlayacak, lobi faaliyetlerimizle de önlerindeki taşları temizleyeceğiz.” dedi.
Yıldırım: İhracatçılarımızın sıkıntıları var
Covid-19 sonrası güçlenen ihracatın son bir buçuk yıldır yataya yakın seyrettiğini ifade eden ve ihracatçı üyelerinin sıkıntıları olduğunu dile getiren Başkan Yıldırım, şöyle devam etti:
“İhracatçılarımızın sıkıntıları var… Avrupa başta olmak üzere pazarlar daralıyor. İşçilik maliyetleri yükseliyor. Girdi maliyetleri artıyor. Bu ortamda finansman maliyeti artıyor. Öte yandan navlun avantajımızı da kaybediyoruz. Çünkü Çin’den Avrupa’ya konteyner fiyatları düşüyor. Bu da ihracatımız üzerinde risk oluşturuyor. İhracatçı için kritik olan reeskont kredileri, doğal olarak politika faizi çerçevesinde şekilleniyor. Faiz yükseldikçe reeskont maliyeti de yükseliyor. Merkez Bankası son adımıyla bunun sınırlanması yoluna gitti. Reeskont kredi oranını yüzde 25,9 ile sınırlandırdı.”
Türkiye’nin büyüme performansının genel olarak iyi olduğunu fakat dengesiz büyüme sorunuyla da karşı karşıya olduklarını ekleyen Yıldırım, net ihracatın büyümeye katkısının düşüş gösterdiğini ve ihracatın büyümeye olan katkısının artırılması ve sürdürülebilir bir büyüme yakalanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz