HÜDA PAR Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Şehzade Demir, TOKİ’nin dar gelirliler için hayata geçirdiği “100 Bin Sosyal Konut Projesi” kampanyasında ödeme şartlarını değiştirmesini TBMM’ye taşıdı.
HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Demir, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı’nın 2019’da başlattığı “100 Bin Sosyal Konut Projesi” kapsamında hak sahibi olan ve 4 yıldır evleri teslim edilmediği için mağdur edilen binlerce kişinin mağduriyetlerine yeni mağduriyetlerin eklemesini TBMM’de yaptığı basın toplantısında dile getirerek mağdurların sesi oldu.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı’nın “100 Bin Yeni Sosyal Konut Projesi” kapsamında en geç 2 yıl içerisinde teslim edilecek vaadiyle talep topladığını hatırlatan Milletvekili Demir, üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen tamamlanamayan projenin mağdurlarının ödeme şartlarının değiştirilmesi ile daha fazla mağdur edildiğini söyledi.
TOKİ konutlarında hak sahibi olan dar gelirli vatandaşların peşinat ve taksit ödemelerinin yüksek oranda artmasının mağduriyetlere neden olduğunu söyleyen Milletvekili Demir, TOKİ’nin konut fiyatlarına yaptığı güncellemenin halkı mağdur ettiğine dikkat çekti.
“Teslimat zamanında yapılsaydı, bu mağduriyet yaşanmayacaktı”
4 yıldır evleri teslim edilmediği ve konutların fiyatlarına yüksek oranda fiyat güncellemesi yapıldığı için mağdur edilen vatandaşların mağdur edilmemesi çağrısında bulunan Milletvekili Demir, “Eğer konutlar zamanında tamamlanıp hak sahiplerine anahtar teslimi yapılsaydı, bu mağduriyet yaşanmayacaktı. Gecikmeden kaynaklı maliyet, vatandaşın sırtına yüklenmemelidir.” dedi.
TOKİ’nin Şehitkamil ilçesinde Kuzeyşehir ve Şahinbey ilçesinde de Güneyşehir projelerini 2019 yılının aralık ayında başlattığını hatırlatan Milletvekili Demir, konut projesindeki gecikme nedeniyle yıllardır vatandaşların mağduriyet yaşadığını kaydetti.
“4 yılda konutlar hak sahiplerine teslim edilmedi”
TOKİ’nin konut projesinde 2 yıldır gecikme yaşandığına dikkat çeken Milletvekili Demir, “100 Bin Sosyal Konut Kampanyası’na Gaziantep’ten 69 bin 686 kişi başvurmuş, başvuruların ardından 2020’de çekilen kura sonucu toplam 4 bin 100 kişi hak sahibi olmuştur. Kampanyada hak sahiplerine konutlarının en geç 2 yıl içerisinde teslim edileceği söylendi. Ancak geçen 4 yılda konutlar hak sahiplerine teslim edilmedi.” ifadelerini kullandı.
“Fiyatlar neredeyse 10 kat artmış”
Proje açıklandığında vatandaşların kira öder gibi konut sahibi olacağının vaat edildiğini hatırlatan Milletvekili Demir, “O dönem proje açıklandığında 3+1 dairenin en yüksek fiyatının 210 bin TL olacağı söylenmişti. Yeni açıklanan rakamlarda 3+1 dairenin fiyatı 2 milyondan başlıyor. Neredeyse 10 kat fiyat artmış. KDV oranları yüzde 1’den yüzde 10’a yükseltilmiş. Vade 240 aydan 180 aya düşürülmüş. Taksitler yükselmiş ve evlerin de ne zaman teslim edileceği belli değil. Şu an binlerce kişi bu rakamlar karşısında ne yapacağını bilmiyor.” şeklinde konuştu.
“Fiyatlar dar gelirlilerin ödeme yapabileceği şekilde düzenlenmelidir”
Dar gelirlilerin bu fiyatları karşılamasının mümkün olmadığının altını çizen Milletvekili Demir, “Eğer konutlar vaat edildiği gibi en geç 2 yıl içerisinde vatandaşa teslim edilseydi, bugün bu sorun yaşanmayacaktı. Zamanında teslim edilmeyen konutların bedelinin vatandaşa ödetilmesi doğru değildir. Fiyatlar dar gelirlilerin ödeme yapabileceği şekilde düzenlenmelidir. Özellikle KDV oranı tekrar yüzde 1’e düşürülmelidir. Taksitler sabit yapılmalıdır.” diye konuştu.
Yıllardır ev hayali kuran dar gelirli hak sahipleri ise yeni bir düzenlemenin yapılmasını, fiyat ve taksit kolaylığının sağlanmasını istiyor.