Havalar soğuyunca ‘beyran’a talep arttı

0
401

Gaziantep’in meşhur lezzetlerinden olan ve yapımı 12 saat süren yöresel yemeği ‘beyran’, havaların soğuması ile birlikte daha çok rağbet görmeye başladı. Kış aylarında Gazianteplilerin vazgeçilmezleri arasında yer alan içerisinde kemik suyu, et, pirinç, sarımsak ve çeşitli baharatların yer aldığı beyran, doğal şifa kaynağı olarak biliniyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nce (UNESCO) gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil edilen Gaziantep’in tescilli lezzetleri arasında yer alan ‘beyran’, kışın soğuk algınlığı yaşayanlar için de yardımcı özelliği taşıyor. Hazırlanışı saatler süren beyran özellikle sabah erken saatlerinde tüketilirken, içerisinde bulunan kemik suyu, et, pirinç, sarımsak ve çeşitli baharatlar ile kış aylarında vatandaşların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kentte hemen her lokanta ve restoranın menüsünde yer alan beyranı hazırlamak yaklaşık 12 saat sürerken, özellikle kuzunun boyun eti ve bol sarımsak kullanılıyor.

‘YAPIMI UZUN AMA FAYDASI ÇOK’
Gaziantep’te restoran işletmecisi Ahmet Çadır, beyran yapımının oldukça uzun sürdüğünü belirterek, ilikli kemiğin su içerisinde 12 saat boyunca kaynatıldığını söyledi. Yapımı meşakkatli olmasının yanı sıra faydasının da çok olduğunu belirten Çadır, beyranın özellikle kış aylarında doğal antibiyotik niteliğinde olduğunu aktararak şöyle dedi:
”Beyran bizim yöresel yemeğimizdir. Kuzunun boyun eti 12 saat pişer ve içerisinde ilikli kemik suyu ile et suyu mevcut. Bu kadar uzun süre pişmesinin nedeni ilikli kemiğin bütün besinin suya geçmesi. Burada önemli olan kullandığımız su ve besini. İlikli kemiğin uzun süre kaynaması ile suya tüm vitamini ve lezzeti geçer. Her derde deva olan bir yemeğimiz. Osmanlı döneminde ise padişah yemeği olark biliniyor. Kış ayları gelince vatandaşlar kendilerini halsiz ve soğuk almış gibi hissettiklerinde beyrancılara giderler. Yine içerisindeki limon C vitamini, bol sarımsak kullanıyoruz doğal antibiyotik niteliğinde. Bunun yanı sıra yoğun et ve acı biber bulunuyor. Bağışıklık sistemini de güçlendiren besinler bunlar. Şu anda havaların soğuması ve kış aylarına girmemiz ile birlikte talepler arttı. Vatandaşlarımız özellikle sabahın erken saatlerinde gelip beyran tüketiyorlar. Haftada 2-3 öğün mutlaka beyran tüketirler. Yaz aylarında havalar sıcak olduğu için bu tür yemekler çok fazla tüketilmiyor. Kış ayları gelince tüketimde yüzde 50 artış olduğunu söyleyebiliriz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz