Halı ihracatçılarının rotası Mısır’a çevrildi

0
356

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan 2022 yılının 7 aylık sürecinde bölgeden 1 milyar doların üstünden makine halısı, Türkiye’den ise 1,5 milyar doların üstünde makine halısı ihracatı gerçekleştirildiğini, Türkiye’de en fazla halı ihracatının Gaziantep’ten gerçekleştirildiğini bildirdi. Kaplan, Suudi Arabistan’a ihracatta sorunların çözüldüğünü ve sevkiyatın sürdüğünü belirterek, yeni rotanın Mısır olacağını bildirdi.
GAİB Hizmet Binasında toplanan Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu gündemi değerlendirirken önümüzdeki süreçte yeni pazarların bulunması, sorunlar yaşanan bazı ülkelerde ki sorunların çözümüne yönelik çalışmaların hızlandırılması yönünde karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.
Toplantı sonrası bir değerlendirme yapan Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynel Abidin Kaplan, Suudi Arabistan’a yönelik halı ihracatında yapılan görüşmelerin ardından sorunların çözüldüğünü ve gerek Gaziantep gerekse Türkiye genelinden bu ülkeye yönelik halı ihracatının kesintisiz olarak devam ettiğini ifade etti.
2022 yılının 7 aylık sürecinde Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 1 milyar doların üstünden makine halısı, Türkiye’den ise 1,5 milyar doların üstünde makine halısı ihracatı gerçekleştirildiğini ifade eden Kaplan, Türkiye’de ise en fazla halı ihracatının Gaziantep’ten gerçekleştirildiğini kaydetti.
Suudi Arabistan’ın ardından Mısır’da yaşanan ihracata yönelik sorunların çözümü yönünde ki çalışmaların devam ettiğini de ifade eden Kaplan 22-24 Ağustos 2022 tarihleri arasında Ticaret Bakanı Mehmet Muş başkanlığında TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin de katılımıyla TİM tarafından düzenlenen Ticaret Heyeti kapsamında Kahire’ye gideceklerini ve burada gerek Mısır yetkilileri gerekse sektör temsilcileriyle bir dizi toplantı gerçekleştireceklerini ifade etti.

İhracatçılar Mısır temaslarından umutlu
Mısır’ın da Türk Halı Sektörü için büyük önem taşıdığını ve bu ülkeyle yaşanan sorunların önümüzdeki süreçte çözüme kavuşacağına inandıklarını ifade eden Kaplan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş Başkanlığında TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin katılımıyla TİM tarafından organize edilen 22-24 Ağustos 2022 tarihleri arasında Mısır’ın başkenti Kahire’ye yönelik gerçekleştirilecek olan Genel Ticaret Heyetinde yer alacaklarını vurguladı.
Mısır’ın Türk halı sektörü için önemli pazarlar arasında yer aldığını, son yıllarda bu ülke ile yaşanan sıkıntıların ihracatta da kendisini hissettirdiğini dile getiren Kaplan, Suudi Arabistan’la olduğu gibi Mısır’la da yeni bir dönemin başlayacağına dikkat çekerek, 2022 yılının 7 aylık sürecinde bölgeden Mısır’a bölgemizden 10 milyon 265 bin dolarlık, Türkiye genelinden ise 13 milyon 341 bin dolarlık halı ihracat gerçekleştirildiğini, bu rakamın bir önceki yılın aynı dönemine göre bölgemizden yüzde 68,4’lük Türkiye genelinden ise yüzde 80,7’lik bir düşüş gösterdiğine dikkat çekerek önümüzdeki süreçte bu ülkeyle ikili ilişkilerin ve beraberinde karşılıklı ticaretin artacağına inandıklarını dile getirdi.
Suudi Arabistan’a ihracatta sorunlar çözüldü sevkiyat sürüyor
Kaplan, yılın 7 aylık sürecinde bölgeden 1 milyar dolardan fazla makine halısı ihracatı gerçekleştirildiğini ifade etti. Kaplan, su süreçte sektör için en önemli pazarın Ortadoğu Ülkeleri olduğuna dikkat çekerek Suudi Arabistan’a yönelik başlayan yeni dönemde bölgeden 2 milyon 172 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, bu ülkeye Türkiye genelinden ise bu süreçte 4 milyon 649 bin dolarlık ihracata imza atıldığını sözlerine ekleyerek, “Sektörümüz için en büyük pazarlardan birisi olan Suudi Arabistan pazarında geçmiş dönemlerdeki ki ihracat rakamlarına ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.
Halıcılar yeni pazarlar için düğmeye bastı
Pandemiyle birlikte Ukrayna-Rusya savaşının dünya ekonomilerini olumsuz etkilemesinin ardından Türk ihracatçıları sürdürülebilir ihracatın yollarını ararken yeni pazarların önemi de arttı.
Halı sektörü için ABD’den sonra en önemli pazarlar arasında yer alan Afrika ülkelerine yönelik sektörel alım heyetleri düzenleyeceklerini ifade eden Kaplan “Türkiye için en önemli ihraç sektörleri arasında yer alan ve dünyanın en büyük üretim merkezi haline geldiğimiz halı sektörünün sürdürülebilir ihracatı için mevcut pazarların geliştirilmesinin yanı sıra yeni pazarların bulunmasına yönelik projelerimizi hayata geçiriyoruz. Afrika ülkeleri bu anlamda önemli pazarlarımız arasında yer almakta. Bu nedenle dönem içerisinde Afrika’nın farklı ülkelerine yönelik tanıtım ve ticaret heyetleri düzenlemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz