Türkiye’nin Suriye’ye ihracatı Ocak-Haziran döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 45 yükselişle 1 milyar dolara ulaştı. En fazla ihracatın yüzde 22,3 artış ve 307,2 milyon dolar ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe gerçekleştiği bu dönemde, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü yüzde 55,3 artış ve 123,6 milyon dolar ile ikinci sırada yer aldı.
Suriye’ye yapılan ihracatın toplam 9 sektörde yüzde 100’ün üzerinde yükseliş gösterdiği 6 aylık süreçte, 107,5 milyon dolar ihracat yapan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü yüzde 130,5 oranında dikkat çekici bir artışla üçüncü sırada yer aldı. Suriye ile sınır komşusu olan Güneydoğu Anadolu’nun, Türkiye’nin toplam Suriye ihracatındaki payı yüzde 41 olarak gerçekleşti.
“Güneydoğu’dan Suriye’ye ihracat 416,5 milyon dolara ulaştı”
Suriye ile iyileşen ikili ilişkilerin ihracattaki olumlu yansımalarına değinen Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı ve TİM Suriye Masası Başkanı Celal Kadooğlu, 2025 yılının ilk yarısına ilişkin Türkiye-Suriye dış ticaret verilerini değerlendirdi.
“Doğu ve güneydoğu illerimizde, Türkiye’nin geleceğinde söz sahibi olmak üzere yapılan sanayi yatırımlarının gerçek potansiyeline erişeceği yeni bir dönemin kapısındayız. Buradaki üretim gücünün en önemli gelir kaynaklarından biri Orta Doğu ile yapılan ticarettir. Irak pazarında geçmişe nazaran hafif bir durgunluğun yaşandığı bu yıl, Suriye pazarında hareketli bir dönem yaşıyoruz. Güneydoğu’dan Suriye’ye yapılan ihracat ilk 6 ayda yüzde 38,7 artarak 416,5 milyon dolara ulaştı, bu rakamın yüzde 67’e denk gelen 277,8 milyon dolarlık kısmı sadece Gaziantep’ten yapıldı. Hububat sektörü, Türkiye genelinde olduğu gibi Güneydoğu bölgesinde de Suriye ile ticarette birinci sırada. Suriye’ye hububat ihracatımız 6 aylık süreçte yüzde 36,8 artışla 173,7 milyon dolara yükseldi.”
“İstikrar ve güven ortamıyla ihracatımız da artacak”
Sektörler genelindeki güçlü performansa rağmen, Suriye pazarında birkaç sektörde gerileme yaşandığına dikkat çeken Kadooğlu şunları ifade etti:
“2025 yılının ilk 6 ayında Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı ihracatta; çelik (yüzde 16,7), deri ve deri mamulleri (yüzde 55,7), yaş meyve ve sebze (yüzde 55,6), hazır giyim ve konfeksiyon (yüzde 47,2), kuru meyve ve mamulleri (yüzde 25,4) ile halı (yüzde 18,7) sektörlerinde düşüş kaydedildi. Bu sektörlerdeki gerilemeler, her bir alanın kendi iç dinamiklerinden ve dış pazarlardaki değişen koşullardan kaynaklanıyor. Her sektörün gündemi farklı; rekabet koşulları, lojistik sorunlar, talep dalgalanmaları ya da bölgesel düzenlemeler gibi pek çok unsur ihracatı etkiliyor. TİM Suriye Masası olarak, ihracatçılarımızın sahadan ilettiği her konuyu dikkatle değerlendiriyor, başta Ticaret Bakanlığımız olmak üzere tüm paydaşlarla koordineli biçimde süreci takip ediyoruz. Suriye’de iç savaşın etkilerinin azalması ve bazı yaptırımların gevşemesiyle birlikte genel ticaret hacminde canlanma devam edecektir. Suriye’de daha istikrarlı ve güvenli bir ortamın oluşması, bankacılık sisteminin uluslararası yapıya entegre edilmesi ve lojistik altyapının güçlendirilmesiyle birlikte ticari ilişkilerimizin daha ileri seviyelere taşınacağına inanıyoruz.”