GTB Akademi’den e-ihracat eğitimi

0
125

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Akademi tarafından borsa üyesi işletmelere yönelik ‘E-İhracat Eğitimi’ düzenlendi. E-ihracat nasıl yapılır ve e-ihracatın yol haritasının anlatıldığı eğitim programında, Prof. Dr. Hanifi Murat Mutlu katılımcılara, e-ihracatın sunduğu avantajlar hakkında da bilgiler verdi.
GTB’nin üyelerine yönelik gerçekleştirdiği eğitim faaliyetlerini tek çatı altında toplayan GTB Akademi, son yıllarda hızlı bir yükseliş ivmesi gösteren ve işletmelerin dijital dünyada uluslararası pazarlara erişmesine olanak sağlayan “e-ihracat” ile ilgili eğitim programı düzenledi.
GTB üyesi işletmelerin temsilcilerinin katıldığı eğitimde, Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Prof. Dr. Hanifi Murat Mutlu, katılımcılara e-ihracatta pazar belirleme, e-ihracat stratejileri, e-ihracat avantajları ve e-ihracat iş modelleri ile e-ihracat destekleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Dünyada mobil cihaz kullanımı ve sosyal medya yaygınlığının e-ticaret ve e-ihracatın büyüme dinamikleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hanifi Murat Mutlu, “Mobil cihazlar e-ticarete katkı sağlamakta. Bunun yanı sıra internet altyapısının yaygınlığı ve artan mobil cihaz kullanımı sosyal medya kullanıcı tabanındaki büyümeyi tetiklemekte. 2020 yılında küresel olarak 3,6 milyar sosyal medya kullanıcısı saptanmış olup 2025 yılında ise bu rakamın 4,41 milyara ulaşması beklenmekte” dedi.
ÇİN, E-PAZARIN EN GÜÇLÜ OYUNCUSU
Dünyada son 5 yılda katlanarak büyüyen e-ticaret hacminin, COVID-19 ile beklentilerin üzerine çıkarak rekor düzeylere ulaştığını vurgulayan Prof. Dr. Mutlu, 2020 yılı itibarıyla Çin’in 2,29 trilyon dolar tutarında e-ticaret satışı ile pazarın en güçlü oyuncusu olduğunu söyledi.
Çin’i, 794,5 milyar dolar ile Amerika Birleşik Devletleri’nin takip ettiğini belirten Prof. Dr. Mutlu, pazardaki diğer güçlü ülkelerin ise sırasıyla İngiltere, Japonya, Güney Kore ve Almanya olduğunu dile getirdi.
Konuşmasında e-ihracatın işletmelere sağladığı avantajlara da değinen Mutlu, “Her şeyden önce ihracat operasyonu ve gümrük muafiyetleri ile pazara giriş imkânı daha kolay. Dünyanın her yerinden ve daha büyük alım gücüne sahip müşteri edinilebilme potansiyeli sağlamakta. Toptan satışlara göre yüksek kâr marjı sağlaması nedeni ile ihracat gelirlerini artırmakta. Geleneksel ihracat sürecine göre risk payı düşüktür ve ödeme süreci daha kolay ve hızlıdır” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Hanifi Murat Mutlu, eğitim programının son bölümünde ise katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz