Gönül Akademisi Çalıştayı başladı

0
339

Gaziantep’te dezavantajlı bölgelerde yaşanan sorunların çözülmesi ve sosyal yapının iyileştirilmesi amacıyla Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen “Gönül Akademisi Projesi” kapsamında Üniversiteler, ilçe belediyeleri, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla “Gönül Akademisi Çalıştayı” düzenlendi.

Çalıştay kapsamında İlde dezavantajlı bölgelerde yaşanan tüm sorunların ele alınarak belirlenmesi, çözüm yollarının ortaya koyulması ve katılımcı kuruluşlar tarafından ilk elden çözüme kavuşturulmak için harekete geçilmesi öngörülüyor.

Öğlen saatlerinde başlayan Çalıştay’a Vali Davut Gül ve İl protokolü ile birlikte Üniversite, kamu kurumları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Vali Davut Gül, Çalıştay açılışında bir konuşma yaptı. Çalıştay fikrinin çıkışıyla ilgili açıklamalar yaparak konuşmasına başlayan Vali Gül, aslında Çalıştay’a katılan herkesin gündeminde olan konuları daha sistematik bir şekilde çözüme kavuşturmak için yola çıktıklarını vurguladı. Vali Gül “en iyisini de yapsak zamanlamamızda sıkıntı varsa,aynı anda kürek çekmiyorsak o gemiyi limana ulaştırma şansımız yok. Burada aynı yöne kürek çekme işini koordine edeceğiz. ” dedi.

Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde beşer tane mahalle belirlediklerini ve  buralarda pilot uygulamalar yapacaklarını vurgulayan Vali Gül, sözlerine şöyle devam etti: “Bu işin çıkış Fikri sivil toplum örgütlerimizden geldi. Büyükşehir Belediyemiz ile hatırlıyorsanız aile akademisi konusunda bir çalışma başlatmıştık ve çalışıyorduk. Şimdi daha geniş bir ortamda ilçe belediyelerimizin katkısı, kamu kurum ve kuruluşlarımızın katkısı ve siz gönüllülerin katkısıyla inşallah daha iyi bir seviyeye getireceğiz. Ne yapmak istiyoruz? Şunu yapacağız; ortadaki net sorunla bu sorunu gerek kurumsal anlamda gerekse bireysel anlamda nasıl ortadan kaldıracağımızı, nasıl daha azaltacağımızı, bu Çalıştay ile ortaya koyacağız. Daha sonrasında da bunu uygulamaya geçireceğiz. Bazı konular ekonomik anlamda para isteyen konular, bazıları da insana dokunmayı gerektiren, gönüllülük gerektiren, o mahallede olmamızı gerektiren konular. Özetle Müftülüğünden Sosyal Hizmetlerine kadar, ilçe belediyesi’nden Büyükşehir’e kadar, emniyetten jandarması na kadar her konuda sorun alanlarımız var. Bunların birkaç tanesini size şöyle satır başı olarak söylersek; Çok basit gibi gelecek ama bu mahallelerde sigara içme oranlarını bizim azaltmamız lazım. Her türlü bağımlılığı azaltıp ortadan kaldırmamız gerekiyor. Kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bebek ve anne ölümleri ile ilgili bizim çalışmamız gerekiyor. Kadınların istihdama katılımını artırmamız gerekiyor. Kadın kooperatifleri ile ilgili hangi mahallede ne yapılıyor bunları ete kemiğe büründürmemiz, yaşlılara ve dezavantajlı gruplara verdiğimiz hizmetleri tekrardan gözden geçirmemiz gerekiyor. Parklarımızın, sokaklarımızın, caddelerimizin daha güvenli olması gerekiyor. Tesislerle ve ders çalışma mekanları ile ilgili çalışmamız gerekiyor. Çocukların mesleki eğitime yönlendirilmesi, çocukların meslek sahibi olması çok çok önemli bu konuda çalışma yapmamız gerekiyor. Komşuluk hakkı, komşuluk hukuku gibi hasletleri bizim tekrardan hatırlatmamız gerekiyor. Yetenek taraması yaparak özel yetenekli çocukları tespit etmemiz gerekiyor. Mutlaka bu mahallelerde çok zeki çocuklar vardır. Mutlaka bu mahallelerde özel yetenekli çocuklar vardır. Bunları alıp kendi sistemimiz içerisinde en iyi yere taşımamız gerekiyor. Özetle, söylediğim ve söylemediğim konularda yapılabilecek onlarca, yüzlerce iş var sivil toplum kuruluşlarından emniyete kadar, Valisine kadar hepimiz el ele vererek, Üniversitemiz bunları akademik anlamda yoğurarak örnek bir çalışma yapılması lazım. Bu masanın, bu salonun çözemeyeceği hiçbir sorun yok. Buradaysak çözme irademiz var. İnşallah el ele verip çözeceğiz. Ben katılımınızdan ve katkılarınızdan dolayı hepinize teker teker teşekkür ediyorum.”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de yaptığı konuşmada Gönül Akademisi Projesine atıfta bulunarak “Gönül” denilen şeyin  bizim medeniyetimize dair bir şey olduğunu, aslında bizim medeniyetimizin çok özel bir medeniyet olduğunu,bir vakıf medeniyetinden geldiğimizi ifade etti. Başkan Şahin sözlerine şöyle devam etti: “Vakıf medeniyetinde başkaları için bir şey yapmak var. Biz biliyoruz ki hayat bir sınav ve biz sınava çekilirken hem yaptıklarımızdan hem de yapmadıklarımızdan sınav olacağız. Rabbim bizi makamımızla da sınav edecek. Onun için 2 milyonun canları bize emanet. Bu şehirde olan her şey bize emanet. Önemli olan başkası için bir şey yapmak. İşte tam bu duygu içerisinde bu projenin adını “Gönül Akademisi” koyduk. Bizim dezavantajlı mahallelerimiz var. Evlatlarımızı, gençlerimizi tehlikelerden ve sorunlardan nasıl koruyacağız, ne tür tedbirler alacağız? Bu sorunları çözebilmek için her şeyimiz var. İhtiyacımız olan tek şey koordinasyon. Ben sizden istirham ediyorum. Riskli mahallelerimizde sorunların çözümü ile uygun ve huzurlu ortamı sağlayabilecek projeleri birlikte geliştirelim, birlikte hayata geçirelim. Birlikte bu şehri güvenli şehir yapalım, sağlıklı şehir yapalım, huzurlu şehir yapalım.”

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın da sorunlara çözüm bulma yaklaşımından dolayı bu fikri hayata geçirenlere teşekkür ederek sorunlar yerine çözümlerin konuşulması gerektiğini vurguladı. Üniversite bünyesinde de aynı çalışmayı devam ettireceklerini ifade eden Rektör Aydın, Üniversite olarak bulundukları şehrin sorunlarına çözüm üretilmesi aşamasında aktif rol almaktan mutluluk duyacaklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Vali Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin masaları tek tek dolaşarak Çalıştay kapsamında fikir alış verişinde bulundu ve yaklaşımlarını anlattı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz