Göçer: Hastanelerdeki yoğunluk mağduriyetlere neden oluyor

0
147

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gördüğü gerekçesiyle Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapatılması ve şehir hastanesinin de açılmamasından dolayı özellikle yoğun bakım servislerinde yoğunluk yaşandığına dikkat çekti.
Sağlık alanında yaşanan sıkıntıları gündeme getiren HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve Gaziantep’i de etkileyen depremlerin ardından Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapatılmasının kentteki var olan sağlık sorunlarını daha da artırdığına dikkat çekti.
Göçer, Gaziantep’in en yoğun hasta alan kamu hastanelerinden biri olan Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapatılmasının diğer kamu hastanelerindeki hasta sayısının da artmasına sebep olduğuna dikkat çekti.
Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ağır hasar almasından dolayı acil işlemlerin yanı sıra yaşanan yoğunluğun polikliniklere de taşındığına dikkat çeken Göçer, sabahın erken saatlerinden itibaren hastaneye gelen vatandaşların MR ve tomografi gibi işlemlerinin yanı sıra muayene sırasında saatlerce beklemek zorunda kaldığını ifade etti.
Hastanelerdeki yoğunluğun vatandaşı mağdur ettiği gibi hekimleri de mağdur ettiğine dikkat çeken Göçer, hastanelerin ve hekimlerin iş yükünün arttığını söyledi.
Yapımına 2013 yılında başlanan, bu süreçte 4 Sağlık Bakanının değiştiği ve geçtiğimiz Haziran ayında açılacağı söylenen 1875 yataklı Gaziantep Şehir Hastanesi’nin açılışının sürekli ertelenmesinin de çok ciddi mağduriyetlere neden olduğunu ifade eden Göçer, 10 yıldan bu yana yapımı adeta yılan hikayesine dönen şehir hastanesinin bir an önce açılması çağrısında bulundu.
“Hastanelerin ve hekimlerin iş yükü arttı”
Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ana binası Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gördüğü gerekçesiyle hastanenin ek binası olan Mücahitler Ek Binası’nda ciddi manada bir yoğunluk var. Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Mücahitler Ek Binası’nda olduğu gibi diğer hastanelerde de ciddi bir yoğunluk var. Fakat Mücahitler Ek Binası Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ek binası olduğu için vatandaşlarımız ciddi manada bu hastaneye geliyor. Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi depremden önce yaklaşık günlük olarak 8 bin kişi muayene oluyordu. Şu anda Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ana binası kapalı olduğu için Mücahitler Ek Binası’nda çok ciddi bir yoğunluk var. Mücahitler Ek Binası’nda daha önce günlük olarak yaklaşık 3 bin 500 hasta kabulü vardı. Ancak şu an bu sayı yaklaşık 8 bin oldu. Yani Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 5 bin hastası Mücahitler Ek Binası’na geliyor. Gaziantep’te zaten hastane ve hekim konusunda alt yapı yetersizdi. Daha önce de yoğunluk vardı. Hastane ve hekim yetersiz olmasına rağmen hasta kabulü artınca hem hastanelerin hem de hekimlerin iş yükü arttı.
“Hastalar saatlerce muayene sırası bekliyor”
Hastane ve hekim sayısının yetersizliğinin yanı sıra vatandaşların randevu almada da ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çeken Göçer, “Randevu alabilen hastalarda saatlerce muayene sırası bekliyor. Bir hastanın iyi muayene olabilmesi için hekimi ile vakit geçirmesi lazım. Hastalığını hekim ile konuşması lazım. Ama yoğunluk çok olduğundan dolayı hasta hastalığını istediği gibi hekimine anlatamıyor. Hekimlerde çok yoğun olduğundan dolayı hastasına istediği ilgiyi gösteremiyor. Bu yoğunluğun azalabilmesi için yeni hastanelerin ve aynı zamanda şehir hastanesinin bir an önce faaliyete geçmesi lazım” diye konuştu.
“Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapanması vatandaş mağdur etti”
1962 yılından beri hizmette olan ve kentin en eski kamu hastanesi olan Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ana binasının Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gördüğü gerekçesiyle kapandığını ifade eden Göçer, “Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gaziantep’in şehir merkezinde yer almaktadır. Hastane şehir merkezinde olduğu için Gaziantep’in her bölgesinden olan Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne vatandaşlarımız geliyordu. Hastane açık iken yaklaşık 8-9 bin muayene oluyordu. Şu anda olan Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi kapalı olmasından dolayı zaten vatandaş mağdur oluyor. Gaziantep’e Güneydoğu be Doğu Anadolu Bölgelerinden de ciddi hastalar geliyor. Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin depremlerden sonra kapatılmasından dolayı kentteki tüm hastanelerimizde ciddi bir yoğun oluşmaya başladı. Çünkü Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde günlük yaklaşık 8-9 bin kişi muayene oluyordu. Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin iş ve hasta yükü diğer hastanelere yüklenince ciddi mağduriyetler oluştu. Zaten bu anlamda tüm hastanelerde bir yoğunluk vardı. Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapanması da hastanelerdeki yoğunluğu artırdı. Hastanenin bir bölümü karar alınmış yıkılacak. Tabi bu hastanenin çözüm yolunu bulmak lazım” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de İstanbul’dan sonra en çok özel hastanenin olduğu şehrin Gaziantep olduğuna dikkat çeken Göçer, kamu hastanelerinde yoğunluktan dolayı muayene veya tedavi olamayan vatandaşların özel hastanelere mahkum edildiğini vurguladı.
Hastane yetersizliğinin giderilmesi çağrısında bulunan Göçer, hastanelerin yeterli olması için kamu hastanelerinin bir an önce çoğaltılması ve vatandaşın hizmetine sunulması gerektiğini belirtti.
Kamu hastanelerindeki yoğun bakım ünitelerinin yetersiz kaldığına dikkat çeken Göçer, Gaziantep’e çevre illerden gelen hasta sevkiyatlarının yanı sıra Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinin de kapatılması nedeniyle vatandaşların çok büyük mağduriyetler yaşadığına dikkat çekti.
“Gaziantep Şehir Hastanesi bir an önce halkın hizmetine açılmalıdır”
10 yıldır yapımı süren ve yapımı adeta yılan hikayesine dönen Gaziantep Şehir Hastanesi’nin bir an önce halkın hizmetine açılması gerektiğini belirten Göçer, “2013’te temeli atılan ve 3 yıl içerisinde de teslim edileceği söylenen Gaziantep Şehir Hastanesi 2023’te olmamıza rağmen yani 10 yıl olduğu halde halen teslim edilmedi. Dönemin Sağlık Bakanı Gaziantep Şehir Hastanesi’nin 3 yıl sonra halka hizmet vereceğini söyledi. O günün şartlarında Gaziantep Şehir Hastanesi bölgenin en büyük şehir hastanesi olacağı söyleniyordu. Gaziantep’in 2013 yılındaki nüfusu ile şu anki nüfusu bir değil. Artık Gaziantep Şehir Hastanesi, şehir hastanesi değil, normal bir hastane görevi görecek. Çünkü Gaziantep nüfusu ciddi oranda arttı. Gaziantep 2,5 milyona nüfusa yakın bir şehir. Suriyelileri dahil ettiğimizde 3 milyona yakın bir nüfusu var. Bu nüfusa mevcut hastanelerimiz yetmiyor ve vatandaş sağlık alanında sıkıntı yaşıyor. 6 Şubat depremlerinden sonra kentin en büyük hastanesi olan Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ağır hasarlı olduğu için şu anda hizmet veremiyor. Bu hastanenin yükü de diğer kamu hastanelerine biniyor. Bu anlamda çok ciddi sorun ve sıkıntılar yaşanıyor. Haziran ayında açılacağı söylenen şehir hastanesi halen açılmaması şu anda ciddi manada vatandaşı sıkıntıya sokuyor. Şehir hastanesi şu dönemde daha çok önem arz ediyor. Şehir hastanesi bir an önce açılmalıdır ve vatandaşın hizmetine sunulmalıdır. Şehir hastanenin açılışının daha uzun sürmesi demek vatandaşın mağdur olması demektir. Ayrıca vatandaşın bu ekonomi sıkıntıların ve hayat pahalılığının olduğu bir dönemde vatandaşın daha fazla mağdur olması demektir” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz