Gaziantep’te, dün başlayan ve gece boyu devam eden kar yağışı, günlük yaşamı olumsuz etkiledi. En son 1968 yılında 1 metre kar kalınlığı ölçülen kent merkezinde, 54 yıl sonra kar kalınlığı 49 santimetre, yüksek kesimlerde ise 1 metre olarak ölçüldü. Gaziantep Valisi Gül, bölgede 2 bin 900 kişinin kurtarıldığını açıkladı. Öte yandan yoğun kar yağışı nedeniyle Kilis-Gaziantep karayolu da ulaşıma kapatıldı. Nurdağı mevkiisinde 19 saat boyunca bölgede bekleyenlerin olduğu bildirildi.
Gaziantep’in, Adana, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Kilis ile bağlantısını sağlayan yollarda yağış nedeniyle çok sayıda araç kaydı. Gaziantep- Adana Otoyolu’nun 50. kilometresinde kayan TIR’ların yolu kapatması sonucu ulaşım durdu, yüzlerce araçta çok sayıda kişi mahsur kaldı. Mahsur kalan kişiler, ekiplerin çalışması sonucu saatler sonra kurtarıldı.
19 SAATTİR BEKLİYORLAR
Nurdağı mevkisinde kar kalınlığı, yarım metreyi geçerken, kapanan yolda araç kuyruğu, havadan dronela görüntülendi. Ağrı’da öğretmenlik yapan Sevda- Ünal Bozkurt çifti de memleketleri Antalya’ya gitmek üzere dün yola çıktıklarını ve TAG otoyolunda 19 saattir beklediklerini söyledi. Öte yandan bölgede mahsur kalanlara ulaşabilen polis ekipleri, hazırlanan sandviçleri dağıtırken, iş makineleriyle de kapalı yolların açılması için yoğun mesai yürütülüyor.
54 YIL SONRA EN YOĞUN KAR YAĞIŞI
Gaziantep’te, dün başlayan ve gece boyu devam eden kar yağışı, günlük yaşamı olumsuz etkiledi. En son 1968 yılında 1 metre kar kalınlığı ölçülen kent merkezinde, 54 yıl sonra kar kalınlığı 49 santimetre, yüksek kesimlerde ise 1 metre olarak ölçüldü.
Gaziantep Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, Gaziantep’te dün başlayan kar yağışının kent merkezinde 49 santimetre olarak ölçüldüğünü açıkladı. Yetkililer, son olarak 1968 yılında yoğun kar yağan kentte, o tarihten bu yana en fazla yağışın düştüğünü söyledi. Kentte son olarak 2016 yılında kar yağışının 33 santim olarak ölçüldüğünü hatırlatan yetkililer, yağışın günlük yaşamı aksattığı kentte, kuvvetli rüzgarla birlikte buzlanma, don ve bölgenin yüksek kesimlerinde çığ tehlikesine de yol açabileceğini bildirdi.
BÖLGEYE 2 ADET HELİKOPTER GÖNDERİLDİ
Milli Savunma Bakanlığı da bölgeye 2 adet helikopterin görevlendirildiğini duyurdu. MSB’den yapılan açıklamada, “Gaziantep Valiliği ile koordineli olarak; kar nedeniyle kapanan Adana-Gaziantep otoyolunda mahsur kalan vatandaşlarımız için sıhhi tahliye sağlanması ve bölgeye gıda yardımının ulaştırılması için Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza ait 2 adet helikopter görevlendirilmiştir. Ayrıca yolda mahsur kalan TIR’ları kurtarmak için 2 adet çekici araç da görevlendirilmiş ve bölgede destek çalışmalarına başlamıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ihtiyaç duyulması halinde tüm imkân ve kabiliyetleriyle göreve hazırdır.” denildi.
ÇÖKEN ÇATI, 14 ARACA ZARAR VERDİ
Gaziantep’in İslahiye ilçesinde, yoğun kar yağışının ardından Atatürk Mahallesi’ndeki Ayşe Toprak Sosyal Tesisi’nin bahçesinde otopark olarak kullanılan alanın çatısı çöktü. Çatının altında kalan 14 araçta hasar meydana geldi. Bölgeye sevk edilen ekipler çatıyı kaldırırken, araçlar da sahipleri tarafından çekildi.
Bu arada, kar yağışının ardından İslahiye ilçesinde ulaşıma kapanan 21 kırsal mahalle yolunun açılması için ekipler çalışmalarını sürdürüyor.
2 BİN 900’E YAKIN KİŞİ KURTARILDI
CNN Türk canlı yayınına bağlanan Gaziantep Valisi Davut Gül de şu ifadelere yer verdi; Yaklaşık 24 saat içinde 45-50 santimetre kar yağdı. Bu bizim alışkın olmadığımız yağış miktarı ayrıca da çok fazla. Antep’te büyük araç trafiği çok fazla. TIR’lar kamyonlar ana yolda kaymalar oldu,, devrilmeler oldu. Yol trafiğe kapandı. 7/24 açık olan kriz merkezimiz var.
Hastaları, çocukları, 112’ye ulaşanları AFAD, Jandarma, emniyet aracılığı ile kurtardık. Kumanya başta olmak üzere diğer ihtiyaçları giderdik. Bugün yağış çok azaldı. Yaklaşık 1900’e yakın araç kurtardık. 2900’e yakın da kişi kurtardık. 9 bin civarında kumanya dağıtıldı. Herkese ulaştık, tüm vatandaşlarımızdan haberdarız, hepsini takip ediyoruz.
TIR’lar yan yatıp yolu kapattığı için birden, ikiden fazla iş makinesinin çalışma ihtimali yok. Biraz sabırla mücadele edilmesi gereken afetle karşı karşıyayız. 186 kişiyi sağlık kuruluşlarına sevk ettik. Sağlık tedavisine ihtiyacı olup da alamadığımız hiç bir hemşehrimiz yok. Öncelikle okulları tatil ettik 2 gün boyunca. 600 bin öğrencimiz var. Bunların karla baş başa olmaları ciddi risk teşkil edecekti. 7/24 çalışan kriz merkezimizi faaliyete koyduk.
En son 1968 yılında 1 metre kar kalınlığı ölçülen kent merkezinde, 54 yıl sonra kar kalınlığı 49 santimetre, yüksek kesimlerde ise 1 metre olarak ölçüldü.
Tuzlama başta olmak üzere hazırlıklar yapıldı. Yağan kar miktarının çok kısa sürede yağması. 50 santimetre kar yağdı. Burada kışın 3 ayda yağacak toplam miktara denk geliyor. Bizim araç, TIR trafiğimiz çok fazla. 40 TIR yan yattığında kurtarmak için olağanüstü gayrete ihtiyacınız var. Araç trafiğinin çok fazla olduğu bir durumda kurumlar üzerine düşeni yaptılar ama daha iyisi yapılabilir mi? Özellikle sürücülerimizin kış şartlarına hazırlıklı olmaları kazasız belasız atlatmamıza imkan sağlayabilirdi.
ORHAN ŞEN’DEN GAZİANTEP İÇİN UYARI
CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, bölgede yaşanan kar yağışıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Şen şunları söyledi;
Dün attığım twitte 2 bölgeye dikkat çekmiştim. Biri GDA’da Gaziantep’i de içine alan diğeri Batı Karadeniz bölgesi Bolu’yu da içine alan yoğun kar yağışı. Maalesef bu bölgede afet oluşturdu. Yollar kapandı. Burada kış lastikleri ve meteorolojiyi dinlememe sanki kabahat gibi geliyor.
Bu bölgelerden Gaziantep’te kar yağışı bugün azalıyor akşam bitiyor. Ama soğuk hava devam edecek. Sıcaklık sıfırın altında -4 ve -5 C’de. Bu nedenle yolda bulunan kar örtüsü ulaşımda tehlike oluşturmaya devam eder. Bolu da Kar yağışı devam edecek.
KAPALI YOL SAYISI ARTTI
Karayolları Genel Müdürlüğü, ülkenin bazı bölgelerinde etkili olan kar yağışı sonrası yol durumuna yeni ilişkin açıklama yaptı. 10 bin 916 makine-ekipman ve 12 bin 645 personel ile karla mücadele çalışmalarının yürütüldüğü belirtilerek, “Saat 15.05 itibarıyla güncel yol durumu şu şekildedir. Ankara-İstanbul Otoyolu’nda 46 kamyon, 1 kurtarıcı, 4 çekici, 18 yükleyici ve 290 personelin aktif katılımıyla kar mücadelesi sürdürülmektedir. Ankara-İstanbul Yolu’nda trafik; İstanbul yönünde açık ve akıcı devam etmektedir. Ankara yönünde ise Çaydurt-Yeniçağa Kavşakları arasında kapalı olan 5 kilometrelik kesim açılmaya başlamıştır. Bu kesimde oluşan konvoy da çözülmeye başlamıştır. Düzce ve Sakarya Valilikleri ile koordineli olarak bu kesimde TIR geçişine izin verilmemektedir. Oluşan konvoyun 1-2 saat içerisinde eritilmesi planlanmakta olup, trafik yoğunluğunun eritilmesiyle, yol TIR geçişlerine de açılacaktır. Bu kesim dışında Ankara yönündeki trafik açık ve akıcıdır. Bölgede yoğun kar yağışı devam etmekte ve gece 24.00’e kadar sürmesi beklenmektedir” denildi.
Açıklamada, kapanan yol sayısının arttığı da belirterek, şunlar kaydedildi:
“Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu’nun Nurdağı-Narlı Kavşağı arası, Gaziantep-Kuzey Kavşağı-Gaziantep Batı Kavşağı arası, Nizip Kavşağı-Gaziantep Doğu Kavşağı arası ulaşıma kapatılmıştır. Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu’nun Gaziantep ili otoyol kesiminde; toplam 20 araç ve 20 personel ile çalışmalar devam etmektedir. Van-Tatvan Yolu ulaşıma kapatılmıştır. Bingöl-Diyarbakır Yolu ulaşıma kapatılmıştır. Arapgir-Kemaliye Yolu ulaşıma kapatılmıştır. Arapgir-Divriği Yolu ulaşıma kapatılmıştır. Bitlis-Van Yolu ulaşıma kapatılmıştır. Van-Gürpınar Yolu ulaşıma kapatılmıştır. Muş-Tatvan Yolu ulaşıma kapatılmıştır. Kağızman-Ağrı Yolu ulaşıma kapatılmıştır. Bitlis-Muş Yolu ulaşıma kapatılmıştır. Şırnak-Eruh Yolu ulaşıma kapatılmıştır.”