Dünya Hava Kalite Endeksi projesi tarafından kurulan bir internet sitesi, Dünya üzerindeki ülkelerin hava kalitesini açıkladı. Türkiye’nin hava kalitesi ağırlıklı olarak “sağlıksız ve kısmen sağlıksız” olarak belirlenirken, Güneydoğu Anadolu’da havası en kirli kent Gaziantep oldu.
Dünya Hava Kalite Endeksi projesi kapsamında hazırlanan “World’s Air Pollution: Real-time Air Quality Index” isimli sitede, Türkiye’nin hava kirliliği haritası açıklandı.
Anlık olarak paylaşılan hava verilerinde Türkiye’de birçok şehrin hava kirliliği verileri dikkat çekti. Türkiye’nin hava kalitesi ağırlıklı olarak “sağlıksız ve kısmen sağlıksız” olarak nitelendirildi. Batı Avrupa’da ise bu seviye “iyi” olarak belirtildi.
Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul’da da hava durumu “tamamen sağlıksız” olarak belirlendi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin havası en kirli kent ise Gaziantep olarak haritada yer aldı.
Webtekno’da yer alan habere göre, Ankara Ulus’ta bulunan istasyon gün içinde dünya çapındaki en yüksek ölçümlerin yapıldığı noktalardan biri olarak dikkat çekiyor. 300 puanın üstü herkes için zararlı ve tehlikeli kabul edilirken Ulus’ta bu değer 800’ün üzerine çıkıyor. Bu seviye, sokağa çıkıp nefes almanın bile tehlikeli olduğu anlamına geliyor. Çin ve Hindistan’da ise hava kirliliği ağırlıklı olarak 600 değerinde.
Türkiye’de havanın en temiz olduğu bölgeler ise Siirt, Bitlis, Van, Ağrı ve Ardahan. Batıda Datça ve Fethiye ilçeleri havanın temiz olduğu bölgeler olarak sayılırken kuzey kesimde ise Sinop bu şehirlere dahil oldu.
Hava Kalite Endeksi’nin hesaplanmasında parçacık, ozon, nitrojen dioksit, sülfür dioksit ve karbon monoksit salınımları ölçülüyor. Kurulmuş olan istasyonların büyük kısmı iki farklı parçacık için ölçüm gerçekleştiriyor.
Bununla birlikte söz konusu verilerin ne kadar gerçeği yansıttığı ve doğru olduğu sosyal medyada tartışma konusu haline geldi.