Gaziantep’te 3. Ulusal Botanik Bahçeleri Sempozyumu başladı

0
511

Türkiye’de botanik bahçeleri çatısı altında birlik kurmak, dünyayla eşgüdümlü hareket ederek botanik bilimine katkı sağlamak ve kent peyzajına dokunmak için düzenlenen 3. Ulusal Botanik Bahçeleri Sempozyumu ‘Yeşil Şehir Gaziantep’in ev sahipliğinde başladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB), Gaziantep Üniversitesi (GAÜN), Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Türkiye Floraları Araştırmaları Derneği ve Ankara Üniversitesi Herbaryumu (ANK) iş birliğinde 3. Ulusal Botanik Bahçeleri Sempozyumu’nun açılış töreni, GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yeşil şehir olma yolunda bugüne kadar, enerji verimliliği, çevre koruma, sıfır atık, enerji yönetimi, ulaşım ve çevre konularında birçok proje geliştirdiklerini belirtti. Kentteki faaliyetlerine değinen Başkan Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Botanik Bahçesinin insanların uğrak noktası olduğunu söyleyerek şunları aktardı: “Botanik Bahçemiz bitki çeşitliliğiyle oksijen deposu haline geldi. Kentimizin en özel alanlarından biri olan botanik bahçemizin tüm kent mobilyaları, zemin imalatları, havuzlar, aydınlatma materyalleri 2021 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanlığına bağlı atölyeler tarafından yenilendi.”

DOĞA VE ÇEVRE KONUSUNDA BİLİNÇ OLUŞTURMAMIZ GEREKİYOR
Başkan Şahin konuşmasında doğanın öneminin daha çok anlaşıldığı bugünlerde bilimsel çalışmaları önemsediklerinin altını çizerek şunları söyledi: “Havayı, suyu, toprağı korumak gerekiyor. Küresel ısınma şuan dünyanın en büyük sorunu. Antartika’da yerinde görmüş biri olarak buradan attığımız bir atığın nasıl buzulları erittiğini, 1 buçuk derece daha dünya ısısı artarsa torunlarımıza bırakacak bir dünya kalmayacağını görüyoruz. Korona süreci; çiçeğin, böceğin, ağacın ve toprağın ne kadar kıymetli olduğunu bize gösterdi. Ormanlar, doğa ve çevre konusunda bilinç oluşturmamız ve korumamız gerekiyor, bunları koruyamazsak insanlığı koruyamayız. Peygamber Efendimizin Veda Hutbesindeki mesajları hayata geçirmiş olsak dünya cennete dönüşür, ne insanlar arasındaki kavgalar kalır ne de bugün yaşadığımız sağlık problemleri kalır.”

YENİ BİR MEDENİYET PARADİGMASINA İHTİYAÇ VAR
Dünyanın hızla değişerek dönüştüğüne ve bu dönüşümle Türkiye ile Gaziantep’in öne çıktığını vurgulayan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın konuşmasında şunları söyledi: “Hava, su, toprak ve ateş bu dört vazgeçilmezi korumamız gerekiyor. Türkiye hala florası bozulmamış ya da en az bozulmuş bir coğrafyaya sahip. Dünyanın bir paradigmaya ihtiyacı var. Bunu sunacak bilim insanları da burada. Tarihin somut tezine inanırım. Kapitalist paradigmanın İnsanlığa verecek zerre miktar bir şey kalmamıştır. Dünyanın yeni bir medeniyet ve iktisat paradigmasına ihtiyacı var. Bu yeni paradigmaları sunacak yeteri kadar malzeme var. Bunu hep birlikte sunmaya çalışalım.”

71 SÖZLÜ 26 POSTER SUNUMU YAPILACAK

  1. Ulusal Botanik Bahçeleri Sempozyumu Düzenleme Kurulu adına konuşan Büyükşehir Belediyesi Bitkisel Uygulamalar Şube Müdürü Banu Gökçek, sempozyuma Türkiye’nin dört bir yanından 40 üniversite, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı10’a yakın kuruluş, 3 Özel Botanik Bahçesi ve dernekler adına toplam 267 kişinin kayıt yaptırdığını söyledi. Gökçek sözlerinin devamında, sempozyumda Türkiye botanik bahçelerinin yeri, önemi ve geleceği, kent peyzajındaki botanik bahçelerinin yeri, Türkiye herbaryumlarının yeri, önemi ve geleceği, veri tabanlarını ve dijitalleşme, küresel bitki koruma stratejisi ışığında biyoçeşitlilik ve koruma çalışmaları, canlı bitki koleksiyonları önemi ve sürdürülebilirliği, doğa eğitimleri bilgi ve takdimi çalışmaları, bilimsel bitki ressamlığı başlıklı 9 seksiyonda; 71 sözlü ve 26 poster sunumu yapılacağını ifade etti.
  1. Düzenlenen sempozyumun yanı sıra Anadolu’da ilk kez Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen Türkiye bilimsel bitki ressamlarının çizdiği Ali Nihat Gökyiğit Vakfı’nca yürütülen Resimli Türkiye Florası Projesi Sergisi, kongre merkezinin fuaye alanında katılımcıların beğenisine sunuldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz