Gazianteplilere sessiz tehlike karbonmonoksit uyarısı: Öldürebilir!

0
18

Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Fatih Muhammed Topal, kış aylarında sıkça görülen karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Renksiz, kokusuz ve tatsız bir gaz olan karbonmonoksitin fark edilmesinin zor olduğunu belirten Dr. Topal, bu gazın solunması halinde kanda oksijen taşınmasını engelleyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

KARBONMONOKSİT NASIL OLUŞUR VE RİSKLER NELER?
Dr. Topal, karbonmonoksitin genellikle oksijenin yetersiz olduğu ortamlarda yanma sonucu ortaya çıktığını ifade ederek risk faktörlerini şöyle sıraladı: “Kombi, soba ve şofben gibi yakıtla çalışan cihazların yanlış kurulması, düzenli bakımının yapılmaması, tıkalı ya da hatalı bacalar ile kapalı alanlarda çalışan araçlar ve jeneratörler karbonmonoksit zehirlenmesi riskini artırmaktadır.”
Ayrıca kapalı alanlarda mangal yapılması, kömür veya odun yakılması gibi uygulamaların büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Topal, küçük ve havalandırması yetersiz alanlarda kamp ocağı ya da gaz lambası kullanımının da ciddi zehirlenmelere neden olabileceğini belirtti.
BELİRTİLERİ GÖZ ARDI ETMEYİN
Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtilerini açıklayan Dr. Topal, şu semptomlara dikkat çekti: baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, bulantı, kusma, nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı ve bayılma. Bu şikâyetlerin özellikle kapalı ortamlarda ortaya çıkması halinde karbonmonoksit zehirlenmesinin mutlaka akla gelmesi gerektiğini vurguladı.
ZEHİRLENME ŞÜPHESİNDE İLK YARDIM ADIMLARI
Zehirlenme şüphesi durumunda yapılması gerekenleri anlatan Dr. Topal, “Öncelikle hemen temiz havaya çıkılmalı, pencereler açılarak ortam havalandırılmalı, mümkünse soba, kombi veya şofben kapatılmalı ve gecikmeden 112 Acil Çağrı Merkezi aranmalıdır” dedi.
ÖNLEMLERLE HAYAT KURTARIN
Dr. Topal, karbonmonoksit zehirlenmelerinin büyük ölçüde önlenebilir olduğunu belirterek şu tavsiyelerde bulundu: ortamların düzenli havalandırılması, yakıtla çalışan cihazların bakımının yaptırılması ve bacaların her yıl yetkili kişilerce temizlenmesi. Özellikle rüzgârlı ve soğuk havalarda bacalı ısıtıcıların kullanımında ekstra dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Dr. Fatih Muhammed Topal, vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaya davet ederek, şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi’ne başvurulması gerektiğini tekrarladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz