Baklava üretiminde kullanılan Antep fıstığın kilosunun yüksekliğine yönelik tepkiler Gaziantepli fıstıkçıların tepkisine yol açtı. Gaziantepli fıstıkçılar, pandemi döneminde birçok tarımsal ürüne zam geldiğini ve baklavalık fıstığın fiyatın iddia edildiği gibi olmadığını öne sürdü.
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD), kilosu 440 liranın üzerine çıkan baklavalık fıstık fiyatlarını protesto etmek ve stokçulukla mücadele için bir dizi eylem planı hazırladı. Hazırlanan eylem planı düzenlenen basın toplantısı ile duyuruldu. Toplantıda son bir ay içerisinde olmadığı halde don ve dolu bahane edilerek fıstık fiyatının 240 liradan 440 liraya çıkarıldığı ve fıstıkta kayıt dışılık çok yüksek olmasından dolayı, üreticinin elinden tüccara geçtikten sonra, bazı tüccarlar kendi aralarında küçük alım satım yaparak fiyatları spekülatif bir şekilde yükselttiği anlatıldı. Ayrıca tüccarların stokçuluk yaparak piyasadan fıstığı toplayıp piyasaya korku salarak fiyatları yükselttiği de iddia edildi. BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım fahiş bir şekilde yükselen fıstık fiyatlarının aşağı çekilebilmesi için ve stokçuların da daha da fiyat yükseltme heveslerini yok etmek için, 2 aylığına ithalatın serbest bırakılması içinde çalışmalar yapıklarını vurguladı.
FISTIKÇILAR TEPKİ GÖSTERDİ
Gaziantep Fıstıkçılar Sitesi’ne toplanan esnaflar ise açıklanan rakamların doğru olmadığını belirterek, tepki gösterdi. Esnaflar adına konuşan Mehmet Özmen, Antepfıstığı işi ile iştigal eden tüccarları suçlayan, onları zan altında bırakan ve gerçekle örtüşmeyen söylemleri üzüntü ve hayretler içerisinde takip ettiklerini söyledi. Antepfıstığında ürüne tarımsal destek verilmemesinden kaynaklı kayıt dışı ekonomi ile ilgili birtakım sorunların yaşandığını ve bu sorunun uzun yıllardır devam ettiğini açıklayan Özmen, konunun destek boyutu ele alınmadan, enine boyuna değerlendirilmeden, sektör bileşenleri ile görüş alışverişinde bulunulmadan, ortaya konulan bu değerlendirmeleri gerçekçi bulmadıklarını ifade etti. Özmen, fıstık fiyatları ile ilgili söz konusu deneğin açıkladığı 440-450 TL rakamın doğru olmayıp fıstık fiyatlarının şu anda 360-370 bandında olduğunu vurguladı.
Mehmet Özmen, “Bizler fıstık üreticisi ve tüccarları olarak, tatlıcılarla yakın işbirliğimizden dolayı onları kendi sektörel ailemiz içerisinde görmekteyiz. Yaşanan ve yaşanabilecek tüm sorunların çözümü noktasında onları birlikte hareket etmeye ve güç birliği yapmaya davet ediyoruz. Uzaktan afaki söylemler maalesef sorunlarımızın çözümüne fayda sağlamayacağı gibi kamuoyu önünde karşılıklı suçlamaların yaşanmasına neden olacaktır. Bu da ne sektöre ne de Antepfıstığı üretimine katkı sağlamayacaktır. Ayrıca fıstık fiyatı kendilerinin dediği gibi 440-450 lira olmayıp fıstık şu anda 360-370 bandındadır. Biz asla tasvip etmediğimiz bu tutum ve davranışların hiçbirinin yaşanmasını istemiyoruz. Ama bizlere karşı yapılan ve artık dozu kaçırılan haksız suçlamaların da karşısında duracağımızı belirtmek istiyoruz” dedi.
‘SOTKÇULUK YAPILMIYOR’
Mehmet Özmen, fıstıkta stokçuluk yapıldığı yönündeki iddialara ilişkin de özellikle bilinmesi gereken bu konunun gerçek olmadığı söyledi.
Özmen, ”Şunun bilinmesini özellikle istiyoruz. Fıstık piyasasında stokçuluk yapılmamakta. Fıstık piyasasının yükselmesinin en büyük zararı öncelikle fıstık ile uğraşan esnafadır. Pandemi sürecinde bütün tarım ürünlerinde büyük artışlar yaşanmıştır. Geçen yıl fıstıkta rekoltenin düşük olması ve dolu zararlarına rağmen fıstıktaki fiyat yükselişi diğer tarım ürünlerine göre çok daha az gerçekleşmiştir.
Tatlı girdilerinde şekerin kaç kat artığı, sadeyağın kaç kat arttığı, unun kaç kat arttığını ve diğer girdilerin kaç kat arttığını dile getirmeyip, sadece fıstığın hedef tahtasına konulması maalesef samimi bir yaklaşım değildir” diye konuştu
Özmen, tatlıcıların öncelikle 1 kilogram baklavaya ne kadar fıstık koyduğunu ve bu gramajın fiyata etkisinin ne kadar olduğunu belirtmesi gerektiğini ifade etti.
Özmen, “Hasat sezonunda tüm Antepfıstığı rekoltesinin toplanıp serbest piyasaya verildiği gibi bir yanlış kanı var. Fıstık üreticisi fıstığı bir yatırım aracı görmesinden dolayı ihtiyacı olmadan ürününü satmaya getirmemektedir. Ürününü satmaya getirmeyen üreticiye de kimsenin müdahalesi olamayacağı gibi elde tutulan ürünün ne kadar olduğu hakkında bir fikir yürütülememektedir. Tatlıcılar derneği sorunu çözmek istiyorlarsa gelsinler tüm ilgili STK’ların da iştirak ettiği ortak bir çatı altında birlikte mücadele edelim. Gücümüz yettiğince ürüne destek olmak için birlikte uğraşıp, ürünü kayıt altına almak için birlikte çalışalım. Ürün kayıt altına alınırsa kemin elinde tahmin ne kadar mal var görülür ve piyasadaki hareketliliğin nedeni de ortaya çıkar. Ve daha da önemlisi asılsız ithamlar artık yerini daha gerçekçi eylemlere bırakır. Tatlıcılar ithalat istiyorlar, dünya piyasasında fıstığın ne kadar olduğunu araştırdılar mı acaba. Ayrıca fıstığın ihracatla ülkemize önemli bir döviz girdisi de olmaktadır” şeklinde konuştu.