Gaziantep Valiliği, hizmet binasının depreme dayanıksız yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Açıklamada, yetersiz kalan ve yıkılacak olan Valilik binası yerine şehir meydanı yapılmak sureti ile yapımı devam eden Millet Bahçesi ile birleştirilmesi sağlanacağı ev asla ticari yapılaşma olmayacağı vurgulandı.
SORUN DEPREME DAYANISIZLIK DEĞİL YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Gaziantep Valiliği binasının onarım maliyetinin yüzde 40’ı aşması nedeniyle yıkım kararı alınmasına atıfta bulunarak, binanın depreme dayanıksız yapıldığı ve bu açıdan binayı teslim alan görevlilere hesap sorulması gerektiği iddialarına ilişkin, kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiği kaydedildi.
Gaziantep Valilik binasının yapım yılı itibari ile 1975 Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmeliğe göre projelendirildiği hatırlatılan açıklamada, 1999’da yaşanan Gölcük ve Düzce depremlerinin etkisiyle yapı kalitesinin artırılması konusunda oluşan hassasiyet, yönetmelik maddelerinde değişikliğe gidilmesinin zorunlu hale getirdiğini, 2007 ve 2018 yıllarında yeni yönetmeliklerin uygulanmaya başlandığını ifade edildi.
BİNANIN ONARIM MALİYETİ YÜZDE 54
Valilik binasının yapım ihalesinin 1988’de yapıldığı belirtilen açıklamada, “Bütün bu bilgiler ışığında 1975 yılında yürürlükte olan yapı yönetmeliği ile günümüz yapı kalite gerekliliklerinin farklılık göstermesi nedeni ile o dönem şartlarında projeye uygun yapılan Valilik Binası, günümüz deprem yönetmeliğine göre gereksinimleri karşılamamaktadır. Aynı şekilde bütün kamu binaları belirli kriterler göz önünde bulundurulmak sureti ile incelemeye tabi tutulmakta ve bir çok kriter değerlendirilerek İdare tarafından alınan kararla güçlendirme maliyeti yapım maliyetinin yüzde 40’ını geçen kamu binaları için yeniden yapım kararı alınmaktadır. Valilik Binasının onarım maliyeti yüzde 54 olarak belirlenmiştir. Valilik binasında kullanım yılı itibarı ile genel onarıma da ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca bina, mevcut haliyle Valilik birimlerine yetmemekte ve kurumlar dağınık bir şekilde kiralık binalarda hizmet vermektedir. Yapan, kontrol eden, teslim alanın kusurundan dolayı binanın yıkılması söz konusu olmamakla birlikte bahse konu teknik ve ekonomik sebeplerle yıkımına karar verilmiştir. Yıkılacak olan Valilik binası yerine şehir meydanı yapılmak sureti ile yapımı devam eden Millet Bahçesi ile birleştirilmesi sağlanacaktır. Böylece bütün kadim şehirlerde olan ve şehrimizde olmayan kent meydanı da TOKİ finansmanıyla tarihi alana yakın bir yerde yapılarak (valilik alanına) bu eksiklik ortadan kalkacaktır. Aynı bölgeye ayrıca bir hayırsever tarafından şehrin mimari kimliğine uygun 7/24 açık olacak bir kütüphane inşa edilecek, iddia edildiği gibi ticari üniteler bulunmayacaktır” denildi.