Gaziantep tarihinde ilk kez…

0
202

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “Temmuz ayı ihracat rakamlarımıza aylık baktığımızda olumlu bir tablo hâkim. Bölge ihracatımız yüzde 36,8 oranında artarak 1,2 Milyar dolar olarak gerçekleşirken Bölgenin önemli ihracat kenti Gaziantep’in ihracatı ise Temmuz ayında yüzde 48’lik artış ile 1 milyar dolar oldu. Gazi şehrimiz bu rakamlarla tarihinde ilk kez bir ayda 1 Milyar dolar ihracat rakamını geçmiş oldu. Aynı zamanda bu veriler GAİB tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamlarına ulaştığımızı ortaya koyuyor” dedi.
6 Şubat depremleri ile ciddi hasar gören Kahramanmaraş’ın dayanışma ve üretim faaliyetleriyle toparlanacağını vurgulayan GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci “Cumhuriyetimizin 100. Yılı olması sebebiyle 2023 yılına büyük hazırlıklarla başlamıştık. Ocak ayı ihracat rakamlarıyla seneye çok da iyi başlamıştık. Fakat uzun süre travmasını manevi ve maddi anlamda atlatamayacağımız zor bir depreme tanık olduk. Bölgemizin en önemli sanayi kentlerinden olan Kahramanmaraş da bu süreçte çok büyük hasarlar aldı. Öncelikle yaşanan can kayıpları sebebiyle derinden sarsıldık. Ayrıca yerleşim alanlarıyla birlikte sanayi tesislerimizin bir bölümünde de hasarlar mevcuttu. Mevcut sorunların çözümü için Bakanlığımız, TİM ve Birliğimiz ilk günden beri sahada. Sayın Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat da göreve geldiğinden beri sanayicimizin ihracatçımızın taleplerine kulak veriyor. Bu noktada kentimize teşrifleriyle sanayicimize ve Kahramanmaraşlılara desteğini gösterdiği için kendisine müteşekkirim.” şeklinde konuştu.
Temmuz ayı ihracat rakamlarını kamuoyuyla paylaşan Ahmet Fikret Kileci “Temmuz ayı ihracat rakamlarımıza aylık baktığımızda olumlu bir tablo hâkim. Bölge ihracatımız yüzde 36,8 oranında artarak 1,2 Milyar dolar olarak gerçekleşirken Bölgenin önemli ihracat kenti Gaziantep’in ihracatı ise Temmuz ayında yüzde 48’lik artış ile 1 Milyar dolar oldu. Gazi şehrimiz bu rakamlarla tarihinde ilk kez bir ayda 1 Milyar dolar ihracat rakamını geçmiş oldu. Aynı zamanda bu veriler GAİB tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamlarına ulaştığımızı bize söylüyor. Ocak-Temmuz döneminde ise bölgemizden 6,5 Milyar dolar, Gaziantep’ten ise 5,7 Milyar dolar ihracat kayda alınmıştır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında ön plana çıkan ülke grupları arasında Ortadoğu ülkeleri yüzde 39,1’lik payla ilk sıradaki yerini korurken, AB Ülkeleri yüzde 15,6’lık payla ikinci ve Amerika ülkeleri ise yüzde 14,9’luk payla üçüncü sırada bulunuyor. 2023 yılının Ocak-Temmuz döneminde 194 ülkeye ihracat yapıldığını belirten Kileci; “Ocak-Temmuz ayı ihracat tablomuza göre; Irak, ABD, Suriye, İngiltere, Kanada, İtalya, Almanya, Suudi Arabistan, Libya ve İsrail Bölgemiz ihracatında ilk 10 sırada yer almaktadır” ifadelerini kullandı.
Temmuz ayı ihracat rakamlarının açıklandığı Kahramanmaraş’ın ihracat verilerini de açıklayan Kileci “Kahramanmaraş’ın ihracatı 6 Şubat depremlerinden bir hayli etkilenmiş durumda. Elimizden gelen gayreti göstersek de toparlanma illaki zaman alacaktır. Temmuz ayında Kahramanmaraş’ın ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29 azalarak 68 Milyon dolar’a geriledi. Temmuz ayında Kahramanmaraş’tan 86 ülkeye ihracat yapılırken ihracatta ilk 5 ülke sırasıyla İtalya, Mısır, Almanya, Bangladeş ve Bulgaristan oldu. 7 aylık süreçte ise Kahramanmaraş’ın ihracatı yüzde 35 gerileyerek 563 Milyon dolar oldu.GAİB’e bağlı diğer illerin ihracat rakamları ise şu şekilde: Mardin 92,4 milyon dolar, Malatya 29,1 milyon dolar, Şanlıurfa 20,8 milyon dolar, Diyarbakır 19,4 milyon dolar, Adıyaman 12,8 milyon dolar ve Kilis 6,8 milyon dolar” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz