Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür Tanıtım ve Tasarım A.Ş. Yayınları’ndan gıda israfının önlenmesine yönelik, Gaziantep mutfağından çözüm yolları öneren “Gaziantep Mutfağında Sıfır Atık” isimli bir yayın hazırlandı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür Tanıtım ve Tasarım A.Ş. Yayınları, mutfağın sürdürülebilirliğini sağlayan en önemli faktörlerden olan “sıfır atık” yaklaşımıyla, Gaziantep mutfağında sürdürülebilirlik kavramının asırlardır uygulandığını ve günümüzdeki gıda israfı krizine çözüm olabileceğini vurguluyor.
“Gaziantep Mutfağında Sıfır Atık”, Gaziantep mutfağında insanların yaratıcılığı ile oluşturdukları değişik menüleri anlatma kapsamında hazırlandı. Günümüz dünyasının en önemli sorunlarından biri olan doğanın artıklarla kirlenmesini engellemek amacıyla kitap, Gaziantep mutfağında artıkların nasıl yeniden değerlendirildiği üzerinde duruyor.
284 sayfadan oluşan kitap, Panorama 25 Aralık Müzesi, Gaziantep Zeugma Müzesi ve Arkeoloji Müzesi GBB Kültür Tanıtım ve Tasarım A.Ş. mağazalarında, Türkiye çapında seçkin kitapçılarda, “magazagaziantep.com” ve kitap satışı yapan internet sitelerinde satışa sunuldu.
YAKAR: KİTAP GIDA İSRAFINA GAZİANTEP MUTFAĞINDAN ÇÖZÜMLER ÖNERİYOR
GBB Kültür Tanıtım ve Tasarım A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, kitap hakkında şunları söyledi:
“Teknoloji alanında her gün dünyada baş döndürücü gelişmelere şahit olmaktayız. Özellikle üretim noktasında da aynı etkiyi görüyoruz. İnsanlık olarak ihtiyacımızdan fazlasını ürettiğimiz halde dünya ölçeğinde en çok israfın yapıldığı dönemi de yaşıyoruz. Gaziantep özelinde düşündüğümüzde, kıtlığı tecrübe etmiş bu şehrin gerek gündelik hayatında gerekse de sofrasında israf etmemek için birçok uygulama geliştirilmiştir. Mutfağımız aynı zamanda bir kıtlık mutfağı olduğundan ‘sıfır atık’ anlayışına uygun bir düşünceyle hareket edilmiştir. Gaziantep mutfağında israfa yer verilmemiştir.”
Gıda israfının dünya genelinde özellikle endüstriyel toplumlarda büyük bir sorun haline geldiğini anlatan Yakar, “Bu konuda etkin bir çözüm bulabilmek için bireylerin harekete geçmesi gerekmektedir. Bu sorunun var olduğunu tespit edebilmek, konu hakkında farkındalık yaratmak ve bilinç kazanmak son derece önemlidir. Ayrıca, atıkların nasıl daha etkin bir şekilde değerlendirilebileceğini ve tekrar kullanılabilir hale getirilebileceğini düşünerek bu konuda aktif adımlar atmamız gerekmektedir. Bu noktada, Gaziantep mutfağı, Prof. Dr. İsmail Özsabuncuoğlu ve Özden (Mermer) Özsabuncuoğlu’nun bu konuda yaptığı önemli çalışmalarla öne çıkmaktadır. İsraf sorununa pratik bir çözüm önerisi sunan kitap, unutulmuş ama hala değerli olan atık değerlendirme uygulamalarını hatırlatarak, gıda israfının azaltılmasında etkin bir rol oynamaktadır” diye konuştu.