Gaziantep Kalesi hakkında tüm merak edilenler

0
1686

Gaziantep Kalesi, Türkiye’de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden birisi olup, gerek ihtişamı gerekse tarihiyle şehir merkezinde, yaklaşık 25 metre yükseklikte hemen herkesin dikkatini çeken bir tepe üzerinde konumlanmaktadır.

Güzel geometrik yapısı ile oldukça ilgi çeken tarihi yapılar arasında ilk sıralarda Gaziantep Kalesi gelmektedir. Köklü bir geçmişe sahip olan ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış kale, günümüzde turistik açıdan yoğun ilgi gören yapılar arasında bulunmaktadır. Peki, Gaziantep kalesi nerede? Gaziantep kalesi tarihi, özellikleri ve hakkında bilgiler.
Antik çağlara kadar uzanan tarihi ile çok önemli bir kültürel miras olan Gaziantep Kalesi, mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Yüksekçe bir noktaya kurulmuş olan kale şehri görsel olarak eşsiz bir manzara üzerinden gözler önüne seriyor.
Gaziantep Kalesi Nerede?
Gaziantep’in merkezinde Alleben Deresi’nin kenarında bulunan Gaziantep Kalesi, bir kısmı doğal kayalık bir kısmı ise höyük üstünde bulunan en önemli kültürel miraslar arasında bulunmaktadır. Özellikle kente hakim bir konumda bulunması ile Gaziantep’i gözler önüne seriyor. Gün içerisinde ziyarete açık olan kale rahatlıkla ulaşım imkanı tanımaktadır. Gaziantep merkezi otobüslerle ya da bireysel araçlarla gelerek, kaleye kolayca ulaşım sağlanabilir.
Gaziantep Kalesi Tarihi
Tarihi günümüzden 6 bin yıl eskiye, Kalkolitik döneme kadar giden bir höyük üzerinde kurulduğu, M.S. 2-3.yy.’da ise kale ve çevresinde “Theban” isimli küçük bir kentin olduğu bilinmektedir. M.S. 2-4.yy.’da kalenin, ilk olarak Roma döneminde bir gözetleme kulesi olarak yapıldığı ve zaman içerisinde genişletildiği yapılan arkeolojik kazılarla anlaşılmıştır. Bugünkü biçimini ise Kaleler mimarı olarak bilinen Bizans İmparatoru Iustinianos döneminde M.S. 6.yy.’da almıştır.
Bu görüntüsü ile çevresi 1200 metre olan kale, yaklaşık olarak 100 metre çapındadır. Pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmış önemli bir yapıdır. Bunlar arasında Romalılar ile başlayan serüveni; Emeviler, Abbasiler, Selçuklular, Moğollar, Dulkadiroğulları ve Memlüklüler ile beraber Osmanlılar’a kadar ulaşmaktadır.

Gaziantep Kalesi Özellikleri
İç ve dış kalem şeklinde iki farklı tasarıma sahip olan Gaziantep Kalesi, özellikle daire yapısı ile ilgi topluyor. Geometrik olarak daire şeklindeki kale, 100 metre çapında bir büyüklüğe sahiptir. Yüksek bir noktada yer alan kale kente hakim bir manzara sunuyor. Asma köprüler, demir kaplamalı kapılar ile beraber kalenin iç kısmına girilebilmektedir.
Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde kalenin 36 burcundan bahsetmektedir. Günümüzde ise bunların yalnızca 12 tanesini görebilmekteyiz. Özellikle 12 burcun yer aldığı Kalenin iç kısmında, 13. yüzyıla ait hamam ve mescit yer almaktadır. Şehirle bütünleşmiş yapısı ziyaret edecek olanları harika bir tarihi miras sunuyor.
Gaziantep Kalesi Hakkında Bilgi
Romalılar dönemine kadar uzanan Gaziantep Kalesi, pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış en önemli kültür yapıları arasında bulunmaktadır. Şehrin dokusu ile bir araya gelmiş olması daha etkileyici bir görünüm sunuyor. Ayrıca pek çok medeniyet ve uygarlık tarafından da değişik zamanlarda restorasyona uğrayan kale, içeride gezip görülmesi gereken ayrıcalıklı yapılar sunuyor.

Kale çevresinde bir hendek bulunmakta ve kaleye geçiş ise köprü ile sağlanmaktadır. Kale köprüsünü geçip, asıl kale kapısına ulaşmadan, sol tarafta ise halk tarafından İmam-ı Gazali Hazretlerinin Makamı olarak adlandırılan bir burç bulunmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz