Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Şahin’den çocukluk çağı kanseri uyarısı

0
88

Dünya genelinde her yıl 15 Şubat, çocukluk çağı kanserlerine dikkat çekmek ve erken teşhisin önemini vurgulamak amacıyla “Uluslararası Çocukluk Çağı Kanseri Günü” anılıyor. Dünya genelinde her yıl 0-19 yaş arasında yaklaşık 300 bin çocuğa, Türkiye’de ise yaklaşık 4 bin 700 çocuğa kanser teşhisi konulmaktadır.
Ulusal kanser kayıt verilerine göre, en sık görülen çocukluk çağı kanserleri arasında lösemiler yüzde 35), lenfomalar yüzde 15) ve merkezi sinir sistemi tümörleri yüzde 14,4) yer alıyor. Son yıllarda gelişen tedavi yöntemleri sayesinde, özellikle akut lösemi gibi hastalıklarda 5 yıllık sağkalım oranı yüzde 70’in üzerine çıkmıştır. Ancak, erken teşhis tedavi süresini artıran en kritik faktörlerden biri olmaya devam ediyor
Dr. Beytullah Şahin: “Çocukluk Çağı Kanseriyle Savaşta En Büyük Güç: Erken Teşhis”
Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Beytullah Şahin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ebeveynlerin çocuklarında fark edebilecekleri belirtilere dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. Dr. Şahin, “Halsizlik, solukluk, açıklanamayan ateş, kemik ve eklem ağrıları, lenf düğümlerinde şişlik gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Erken teşhis, tedaviye daha hızlı başlanmasını ve çocuklarımızın hayata tutunma şansını artırabilir” dedi.
Ayrıca, Türkiye’de çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinin Genel Sağlık Sigortası kapsamında ücretsiz sağlandığını belirten Dr. Şahin, bu durumun aileler için büyük bir güvence sağladığını dile getirdi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Şahin, “Sağlıklı çocuklar geleceğimizin teminatıdır. Toplumun her kesimi bu farkındalığı yaygınlaştırmak için katkı sağlamalıdır. Çocukluk çağı kanserleri her zaman önlenemese de, farkındalık ve erken teşhis, çocukların yaşamında büyük bir fark yaratabilir. Unutmayalım, erken teşhis hayat kurtarır” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz