Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin: “Cerablus’u inşa ettik sıra Halep’te”

0
65

Suriye’de 13 yıldır süren iç savaşın bitmesinin ardından geri dönüşler sürüyor. Suriyeli göçmenlerin de yoğunlukta olduğu illerden biri Gaziantep. Peki göçmenlerin dönüşleriyle ilgili hangi çalışmalar yapılıyor? CNN TÜRK ekibinden Mehmet Şimşek ve Kameraman Can Şahiner, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e sordu.

Fatma Şahin’in açıklamaları şöyle:
“AYNI TARİHİN ÇOCUKLARIYIZ VE KARDEŞİZ”
“Biz aynı tarihin, aynı medeniyetin, aynı coğrafyanın çocuklarıyız. Biz kardeşiz aslında. 13 yıllık kaos döneminde biz bunu bütün dünyaya gösterdik. Halep’teki kardeşlerimiz Zalim Esad’ın zulmünden kaçtığında nereye gelecekti? Güvendiği liman neresiydi? Akrabalarının, komşularının, canını, malını, ailesini, çocuğunu koruyacağı yere gelmesi gerekiyordu. Cumhurbaşkanımızın çok büyük liderliğiyle, açık kapı sistemiyle bağrımıza bastık. 13 yıldan beri kardeşlerimizle bir Gaziantep modeli oluşturduk; eğitimde, sağlıkta, istihdamda da bir kaynaştırma modeli oluşturduk. Bakın şehrin içerisinde 500 bin mülteci var ama kardeş hukuku çalıştı. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ çalıştı. Şimdi yeni bir dönemin başındayız. Yeni bir Bismillah diyoruz ve bu yeni Bismillah ‘tan Gaziantep’in büyük bir tecrübesi var.
“BİZ AVRUPALILAR GİBİ TELLER ÇEKMEDİK”
Bugün Gaziantep’te çok güçlü bir sivil toplum var. Güçlü sivil toplum, bütün halkı arkanıza alacağınız bir modele dönüştürdüğünüz zaman bu Gaziantep modeli oluşuyor. Kardeşlik modeli oluşuyor. Bunun en büyük örneğini Cerablus’ta yaşadık. Cerablus’ta biliyorsunuz Fırat Kalkan’ı başladığında o zaman Ali bakanımız bizim mahallemizdi. Cumhurbaşkanımız dedi ki ‘Biz Fırat Kalkanı’na başlıyoruz ama sizden burayı çok hızlı normalleştirmenizi istiyorum’ normalleştirme ne demek?
Bir insanın ihtiyacı olan temel ihtiyaçları gidermek demek. Biz altyapıda, suyun getirilmesinden, altyapı hizmetlerinden, Karkamış’tan elektrik çekilmesinden, doğalgazının bağlanmasından bütün altyapıyı sağladık. Bir insanın temel diğer ihtiyacını barınma, barınması lazım. Bir insanın temel ihtiyacını eğitim, çocuğunun eğitim imkanına ulaşması lazım. Bir insanın temel ihtiyacını sağlık. Gaziantep Büyükşehir’in Bütün ekibi oraya girdi. Seksen kamyon temizlik yaptık. Kadınlar bana pencereden bakıyordu, aşağı inemiyordu. Çünkü kendini güvende hissedemiyordu. 15 gün sonra gittim, dükkanları açılmış ve ekmek kokuyordu. Biz bunun her bir noktasında; çocukların okullaşmasından, sağlık imkanlarına, ticari hayatın normalleşmesini, oranın hayatın hızlı bir şekilde normalleşmesini sağladık.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz