GAÜN’de tasavvufun sosyolojiyle ilişkisi konuşuldu

0
316

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Adem Topluluğu tarafından hazırlanan, konuşmacılığını İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Yıldırım’ın yaptığı “Tasavvuf ve Sosyoloji” konulu konferans gerçekleşti.

GAÜN İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akbaş, böyle önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptıkları için mutlu olduklarını belirterek, katılımlarından dolayı Prof. Dr. Ergün Yıldırım’a teşekkür etti.

İlahiyat Fakültesi’nde sosyolog birisi olarak, ilahiyat meselesini konuşmaktan onur duyduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Ergün Yıldırım, Türkiye’de tasavvufun aile ve toplum üzerindeki etkileri, tasavvufun toplumumuzda ortaya çıkışı gibi konulara değindi. Tasavvuf geleneğinin, toplumun manevi kuruluşu açısından önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldırım, “İnsanlarımız geçmişte maneviyatını toplumsal hayatta ahilik teşkilatı ve tekkeler gibi yerlerde sosyalleşmiş ve toplumu tanımaya yönelmişlerdir. İnsanlar bütün bunların sonucunda dünyayla ilişkilerini daha anlamlı bir biçimde kurmuşlardır” dedi.

Tasavvufun, toplumumuzun önemli mecrâlarından birisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ergün Yıldırım konuşmasının devamında şunları söyledi: “Dünyamızda ve ülkemizde de maneviyat konusunda değerlerimizle kültürümüzle çatışan meditasyon, yoga gibi akımlar ve fikirler var. Bunlara sahte maneviyatçılık diyorum. Hâlbuki yüzyıllarca toplumumuzda uyguladığımız, tecrübe ettiğimiz ve birçok açıdan faydasını gördüğümüz bir müstebatımız var, işte tasavvuf bu. Biz tasavvufu yeniden, bugünkü dille anlamaya çalışarak yorumlarsak, insanlarımızda maneviyat dünyalarını kurmak için tasavvuftan faydalanır ve sahte maneviyat akımlarına ve topluluklarına yönelmezler. Tasavvuf toplumumuz için büyük bir zenginlik. Bu zenginliğin içinde bir takım yanlışlıklar olabilir onlara takılıp da tümüyle ret etmek yanlış bir tutumdur. Biz içindeki güzellikleri almalı, onlardan faydalanmalı ve çağımızın diline transfer etmeliyiz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz