GAÜN’de Antep Harbi paneli düzenlendi

0
48

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü ile Gaziantep Kent Konseyi Tarih ve Kültürel Miras Grubu işbirliğiyle düzenlenen “Antep Harbi: Savaş Coğrafyası ve Yumuşak Güç Kullanımı Örneği: Antep Amerikan Koleji” paneli, GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını yapan GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Biçici, Antep Savunması’nın Türk milletinin bağımsızlık mücadelesindeki kritik önemine değinerek, bu tarihi olayın sadece Türkiye için değil, dünya için de önemli bir ders sunduğunu belirtti. Gaziantep harbinin ve halkın direnişinin daha geniş bir perspektifle tanıtılmasının önemine vurgu yaptı.
Panelin moderatörlüğünü yapan GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre Tansü konuşmasında Gaziantep savunmasında bölge halkının sergilediği büyük direnişin önemine dikkat çekti. Doç. Dr. Tansü, ”Atatürk’ün de belirttiği gibi, Türk’üm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük köyüne kadar Gaziantep’i örnek almalıdır. Halkın girişimci kişiliği, savaşçı duruşu, boyun eğmeyen tavrı ve esir olmayı reddedişi, bu direnişi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin desteğini alarak yapmaları son derece önemlidir.” dedi.
Programda panelist olarak yer alan GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Sönmez ise Gaziantep’in Kurtuluş Savaşı’ndaki coğrafi stratejilerinin ve kentteki direnişin seyrini etkileyen faktörleri anlatarak, bölgenin savaş coğrafyasının incelendiği bir sunum gerçekleştirdi. Sönmez, sunumunda, Gaziantep’in özgün topografyasının ve stratejik konumunun, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinde nasıl belirleyici bir rol oynadığının altını çizdi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) Müzeler Şube Müdürü Murat Dağ da konuşmasında Antep Savunması’nda Ayıntap Amerikan Koleji’nin, savaşın coğrafyasındaki stratejik önemi ve yumuşak güç kullanımının örneği olarak öne çıktığını söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz