EMO Başkanı Arıkan’dan elektrik altyapısı uyarısı

0
336

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan sorunsuz bir kent için elektrik altyapısının önemli olduğunu söyledi. Evlerde ve işyerlerinde elektrik tüketiminin arttığına işaret eden Arıkan, “Durum böyle iken, kentlerimizde elektrik altyapısında kabul edilemeyecek ve telafisi mümkün olmayan noktalar var” dedi. 
EMO Şube Başkanı İslim Arıkan, yaptığı açıklamada, yaşanabilir şehirlerin altyapı çalışmaları tamamlanmış, imarı insanların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapılmış, hava kirliliği ve trafik sorunu olmayan, sessiz ve huzurlu kentler olarak tanımlanabileceğine dikkat çekti.
Arıkan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Günümüzde evlerde ve işyerlerinde elektrik tüketimi hızla artmaktadır. Beyaz eşya ve klima gibi elektrikli cihazların yanı sıra, elektrikli otomobillerin de hayatımızda hızla yer alacağı bir döneme giriyoruz.
Durum böyle iken, kentlerimizde elektrik altyapısında kabul edilemeyecek ve telafisi mümkün olmayan bazı hususlarda hatırlatmalarımızı tekrarlamak istiyoruz:
· Görüyoruz ki; hala yeni ruhsat verilen binalarda, yönetmeliklerin izin verdiği en küçük elektrik gücü üzerinden sözleşme yapılmaktadır ve altyapılarda buna göre oluşturulmaktadır. Oysa ki kullanılması muhtemel elektrikli cihazların gücü, elektrik projelerinde tam olarak belirtilirse, çok uzun yıllar elektrik şebekesinde kapasite sorunları ve arızaların yaşanmayacağını biliyoruz.
· Mevcut altyapılarda, şebekelerin yetersizliğinden dolayı, cihaz bozulmaları yaşanmaktadır, zamanla şebekede güç tadilatları yapılmaktadır. Bu durum diğer altyapıları etkilemekte, yetersiz bir şebekeyi yeterli bir hale getirmek, yenisini yapmaktan daha pahalıya mal olabilmektedir.
· Önemini altını çizerek belirttiğimiz, özel konutlarda, binalarda, kamuya açık alanlarda, elektrikli araçlar şarj edilirken, bunlara gerekli olan elektriğin temini, mevcut şebekenin tadil edilerek giderilmesi çok zor ve maliyetlidir. Örneğin, orta sınıf bir elektrikli otomobili bir saatte şarj edebilmek için, diversite faktörü göz önüne alınarak, yaklaşık 80-100 dairenin elektrik ihtiyacından daha fazla bir altyapı gerekmektedir.
Durum bu kadar önemli iken, elektrik altyapısı çok geniş bir bakış açısı ve gerçekçi bir senaryo ile değerlendirilmelidir.
Sonuç olarak;
İmara açılacak bölge de elektrik, doğalgaz, su, kanal, haberleşme altyapısının sorunsuz yapılabilmesi için;
Öncelikle söz konusu altyapıdan sorumlu kurumlarla beraber görüş birliğine varılarak planlama yapılmalıdır.
· İmar yapılırken, resmi kurum, hastane, ibadethane, yeşil alanlar gibi yerler daha önceden nasıl planlanıp, belirtiliyorsa, imara açılacak yerlerde, trafo, elektrik dağıtım panosu, kablo kanalları güzergahı, ilgili dağıtım panoları, elektrikli şarj istasyonları bina giriş yerleri, projelerde net ve detaylı olarak belirtilmelidir. Bu diğer altyapı disiplinleri için de geçerlidir. Bunun da sorunsuz planlanabilmesi için, imara girecek yerlerin nüfus yoğunluğu ve bina tipleri, ilgili kurumlara önceden iletilmelidir.
· Altyapı maliyetlerinin etkin kullanılması için, imara giren bölgelerde yapılanma en kısa sürede gerçekleşmelidir. Boş arsalar, örneğin 5 yıl içerisinde yapılmadığı takdirde, mal sahiplerinin emlak vergisi için beyan ettiği fiyatı ile yeşil alana dönüştürülmesi uygun olacaktır.
· Elektrik projesi yönetmeliklerinde, en az bir klima ve beyaz eşyaların tamamına yakınının projede belirtilme şartı getirilmelidir. Yapıların elektrik tesisatlarında, gerçek güçlerin projeye yansıması için, sonradan güç artışına izin verilmemelidir. Yapılar ve bağımsız bölümler, imarda belirtilen amaç dışında kullanılmamalıdır. Örneğin küçük işyerleri birleştirilerek alışveriş merkezlerine dönüştürülmemelidir.
· Yeni altyapılarda, elektrikli otomobil şarj istasyonları gerçek güçleri ile mutlaka düşünülmelidir.
Çok üzücü sonuçları ile yaşadığımız deprem felaketi sonrasında, bazı yerleşim merkezlerinin tamamı ile yenilenmesi veya taşınması sürecinde, bu öneriler doğrultusunda altyapıların oluşturulmasının önemini vurgularız.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz