EMO Başkanı Arıkan: Elektrikli araçların tüketimi Türkiye’nin tüketimi kadar!

0
402

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İslim Arıkan, “Elektrikli araçların elektrik tüketimi” konusunda, önemli uyarılarda bulundu. Elektrik enerjisinin kullanımının bütün enerjilerin yerine geçeceği bir dönemi yaşadıklarını ifade eden İslim Arıkan, “10 yıl sonunda, yalnız elektrikli araçların elektrik tüketimini yaklaşık 300 milyar kWh olarak düşünebiliriz. Türkiye’nin şu andaki elektrik tüketimi ise 300 milyar kWh’tır” dedi.
EMO Gaziantep Şubesi Başkanı İslim Arıkan, açıklamasında şunları söyledi:
ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN ALTYAPIMIZI HAZIRLIYOR MUYUZ?
“Elektrik enerjisinin kullanımının bütün enerjilerin yerine geçeceği bir dönemi yaşıyoruz. Bu dönemde elektriğin üretimi ve yönetimi daha da önem kazanmıştır.
Bilindiği üzere; bir Ülkenin elektrik tüketimi talebe göre her saat farklılık göstermektedir.
Genellikle elektrik tüketimi;
22:00-06:00 saatleri arasında ortalama tüketimin altındadır.
06:00-17:00 saatleri arasında, ortalama tüketim civarındadır.
17:00-22:00 saatleri arasında ise, ortalama tüketimin üzerindedir.
22:00- 17:00 saatleri arasında, elektrik üretimi, sürekli çalışabilen enerji santralleri ile karşılanır. Bunlar genellikle kömür, doğalgaz, son zamanlarda jeotermal enerji santralleri, kısmen de olsa rüzgar enerji santralleri ve güneş enerji santralleridir. Sürekli üretebilen kömür, doğalgaz ve jeotermal kaynaklı enerji santralleri stabil rejimle çalışırlar. Özellikle kömür santralleri, üretim kapasiteleri açısından saatlik bazda azaltılıp, çoğaltılamazlar.
17:00- 22:00 saatleri arasında (puant saat) elektrik tüketimi, genellikle Hidroelektrik Santrallerin (HES) desteği ile karşılanır. HES’lerin büyük bir çoğunluğu rezervli olduğundan depolama görevi görerek, istediğimiz saatte emre amadelik sağlarlar.
Elektrik üretim santralleri bu kurguya göre çalıştırılır. Elektrikli araçların artması ile birlikte bu kurgunun değişeceğini düşünüyoruz.
Elektrikli bir özel otomobilin ortalama tüketiminin, günlük 15kWh, yıllık 5000 kWh olacağı düşünülürse;
Eğer hızlı (yarım saat) şarj edilirse 30 kWh güce, yavaş (8 saat) şarj edilirse 2 kWh güce ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu araçların önümüzdeki yıllarda ortalama yarısının şarj edileceğini düşünürsek, 22:00-06:00 saatleri arasında elektrik arzının konutlarda veya benzeri mekanlarda 7-8 kat artacağını öngörebiliriz.
Böyle ciddi bir güç tüketimi, yeni yapılan ve planlanan konutlarda öngörülmelidir.
Trafikteki mevcut araçların 10 yıl içerisinde yarısının elektrikliye dönebileceğini, yenilerinin de bir kısmının elektrikli olacağını düşünürsek, 10 yıl sonunda, yalnız elektrikli araçların elektrik tüketimini yaklaşık 300 milyar kWh düşünebiliriz.
Türkiye’nin şu andaki elektrik tüketimi yalnız 300 milyar kWh’tır!
Asıl dikkat edilmesi gereken konu;
Elektrikli araçların ihtiyaçları RES, GES, HES, JES,termik santrallerin ürettikleri elektrikle karşılanacaktır. GES tamamen gündüz, RES gündüz ve gece elektrik üretebildiğinden, RES ve GES’ten üretilen elektriğin depolanmasının önemi açıkça ortaya çıkmaktadır. Bu konuda ileriye dönük altyapı çalışmalarının birçok perspektifte düşünülerek değerlendirilmesi ve sonuçlarının hayata geçirilmesi konusunda planlama gerekmektedir.
Elektrikli araçların artması ile, HES’lerin gündüz yerine gece çalıştırılması yoluna geçileceğini düşünüyoruz. Puant saat tüketim akşam değil, gece yarısı olacaktır. Bundan dolayıdır ki üretim, iletim, dağıtım elektrik altyapı şebekelerinin tekrar planlanması gerekecektir.
Bütün bu öngörülerimiz kısa ve orta vadede araçlar için çevreye uyumlu başka bir yakıt bulunmayacağı varsayılarak ortaya konulmuştur.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz