Dünya Veteriner Hekimler Günü buruk kutlanıyor

0
339

Gaziantep Kilis Bölgesi Veteriner Hekimler Odası (GAVHO )Yönetim Kurulu Başkanı Meltem Peri, ünvanı hekim olan bir mesleğin, hala sağlık sınıfından sayılmamasının kendilerini üzdüğünü belirterek, ‘’ Dünya ülkelerinde olduğu gibi, ‘Veteriner Hekimliğin’ bir tek sağlık konsepti içinde diğer paydaşlarıyla birlikte sağlık grubunda yer alması gereken bir meslek olduğunu anlatmaya çalışıyoruz.’’ dedi.

“KUTLAMADAN SÖZ ETMEYE DİLİMİZ VARMIYOR’’

Gaziantep Kilis Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri, her yıl Nisan ayının son Cumartesi günü kutlanan ‘’Dünya Veterinerler Hekimler Günü’’ nedeniyle yönetim kurulu adına yazılı bir açıklama yaparak, mesleğin içinde bulunduğu sıkıntılar nedeniyle bu günü buruk bir şekilde karşıladıklarını ifade etti. Veteriner Hekimlik eğitiminin başlaması ile birlikte hayvanlar üzerinde yapılan çalışmaların beşeri hekimliğin gelişmesine büyük katkılar sağladığına dikkat çeken Başkan Peri, ‘’Veteriner hekimler; hayvan sağlığının ve aynı zamanda insan sağlığının korunması, hayvan refahının iyileştirilmesinin yanı sıra, gıda güvenliğinin sağlanması, küresel açlığın azaltılması, zoonoz hastalıkların önlenmesi, hayvan ıslahı, tıbbi araştırmalar ve biyolojik çeşitliliğin korunması alanında yaptıkları çalışmalarla insanlığa büyük katkılar sağlamışlardır. Ancak halen hekim olarak tanınmamaktadır’’ diye konuştu.

“VETERİNER HEKİMLER GÜNÜ KUTLU OLSUN MU?’’

“Bu sene Türkiye’de kutlama sözü etmeye dilimiz varmadı; ne kamuoyunda hak ettiği saygınlığa ulaşabildi ne özlük haklarımızı alabildik.’’ Diyen Başkan Peri, ‘’ Kendimiz söylüyor kendimiz dinliyoruz; Diyoruz ki; bizim unvanımızda ‘hekim’ var. Biz sağlığa hizmet ediyoruz. Diyorlar ki; siz sağlık çalışanı değilsiniz. Diyoruz ki; biz görevimiz esnasında sağlıklarından sorumlu olduğumuz hastalarımızın sahipleri tarafından darp ediliyor, sözlü tacizlere maruz kalıyoruz. Diyorlar ki; ama siz sağlıkta şiddet yasasından faydalanamazsınız.’’ İfadelerini kullandı.

“HOCALARIMIZ AŞI ÜRETİMİNDE KİLİT NOKTADA’’

Koronavirüs sürecinde veteriner hekimliğin sağlık alanında ne denli önemli bir meslek olduğunun dünya bilim insanları tarafından AÇIKCA ifade edildiğine dikkat çeken Başkan Peri, açıKlamasına şöyle devam etti, ‘’Diyoruz ki; biz corona virüsü tanıyoruz, viroloji biliyoruz, kıymetli hocalarımız aşı üretiminde kilit noktalarda insanlığa hizmet veriyor. Ve pandemiye rağmen gece gündüz sorumlu olduğumuz canların sağlığı için; kısıtlamalı gün ve saatlerde de hizmet vermeye devam ediyor. Küçücük ahırlarda mesafe kuralı ihlali yapmak zorunda kalarak hasta muayene ediyor. Ailesi, hatta bölgesi karantinada olsa da onların sağlıklarına hizmet verme yolunu buluyoruz. Diyorlar ki; siz aşı önceliğini hak edecek ne yaptınız. Bu sene kutlama başlığımız işte bu yüzden ‘veteriner hekimlerin covid 19’a yanıtı’dır. Türkiye Veteriner Hekimler Günü artık kutlu olsun.’’

DÜNYA, VETERİNER HEKİMLİĞİN ÖNEMİNİ KAVRADI, ANCAK ÜLKEMİZDE DEĞİŞEN BİRŞEY YOK

Başkan Peri, birçok ülkede veteriner hekimlerin sağlık alanında son derece kritik görevler üstlendiğine dikkat çekerek şunları söyledi; ‘’ Çin’de hastalık kontrol ve önleme merkezi müdürü veteriner hekim George Gao’dur. Almanya’da Covid-19 salgınını koordine eden ve her sözü kanun niteliğinde olan Robert Koch Enstitüsü Başkanı Berlin Beteriner Fakültesi profesörlerinden Lathor Wieler bir veteriner hekimdir. Amerika birleşik devletlerinde Covid-19 salgınını önleme ve aşı üretimi projesinin başındaki kişi ise veteriner hekim Gary Whittaker’dir. Avrupa’nın en saygın kuruluşlarının başında gelen efsa ( Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi )’nin yani Avrupa’daki gıdaların insan sağlığına olan etkilerini denetleyen kurumun başkanı da Bernhard Uhl adlı bir veteriner hekimdir. Dünyada ilk defa sığır vebası virüsünün izolasyonunu yapan ve filtrelerden geçtiğini ispatlayan veteriner hekim bilim insanları Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün ve Dr. Adil Mustafa Şehzadebaşı’dır. Son otuz yıl içinde insanlarda sıkça görülen sars, mers, kuş gribi, domuz gribi, ebola, deli dana, batı nil virusu, kırım kongo kanamalı ateşi gibi hastalıkların ise yüzde 75’i hayvanlardan insanlara bulaşmaktadır. Kısaca soframıza gelen et, süt gibi hayvansal gıdaların sağlıklı olması veteriner hekimler sayesindedir. Ama ülkemizde halen sağlıkçı değiliz’’

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz